Sommarsallad med eldost, rostad sötpotatis, nektarin och sötmandel

3 augusti, 2019
sommarsallad med eldost

Tidigare i veckan bjöd vi våra vänner på middag och jag gjorde en så god sommarsallad med eldost, rostad sötpotatis och en massa annat gott. Det blev bilder hastigt tagna i farten och när jag lade upp en av dem på Instagram var det många som ville ha receptet. Såklart att jag bjuder på det här!

Sommarsallad varma dagar

Sommartid gör jag gärna ett stort härligt fat med en blandning av sött och salt. Det är liksom inga konstigheter eller något avancerat utan jag brukar tänka i säsong och vilka smaker som passar fint ihop. Är det något i min blandning här nedan som du inte gillar eller tål är det förstås bara att byta ut.

Istället för nektarin kan man exempelvis ta jordgubbar eller melon. Sötmandel kan ersättas med solrosfrön eller pumpakärnor. Breasaola kan istället vara rostbiff, parmaskinka eller kalkon. Eller så gör man rätten helt utan kött. Det är också gott att ha i linser och gärna då kokta så att det finns lite tuggmotstånd kvar. Här på ön har vi provat Gotlandslins från Nordisk råvara och de var fantastiskt goda.

Själv älskar jag oliver och kapris men jag vet att alla inte är lika förtjusta i det, så det valde vi att servera vid sidan om. Vi hittade både ekologiska cocktailtomater och basilika odlade här på Gotland så det fick vara med. För att göra salladen lite mera matig valde jag att rosta sötpotatis i stora kuber. Under veckorna här på ön har jag på nytt besökt Bergenströms Rekvisita och fick i år även med mig en så god krydda hem, rökt chili, som fick sätta smak på sötpotatisen. Det blev ett härligt lagom sting.

Eldost, svensk variant på halloumi

Till sist då denna Eldost som det skrivits en hel del om senaste tiden. Jag har länge varit förtjust i halloumi, en god salt ost som bara får tillverkas på Cypern och är varumärkesskyddad. Den görs på mjölk från ko, får och get. Under våren körde det glädjande nog igång en REKO-ring här hemmavid och jag fick äntligen tillfälle att handla olika sorters ost från Ostmakeriet på Rindö. Ett litet mejeri vars ost jag tidigare fått smaka på ett matevent och tyckte så mycket om.

När vi väl fick smak för deras fantastiska Eldost så ville vi knappt gå tillbaka till halloumin. Och nyligen blossade debatten om djurhållningen på Cypern upp. Det visar sig att de använder mest antibiotika av alla länder i Europa och då antibiotikaresistens är ett stort hot mot folkhälsan så har WWF valt att belysa problematiken då många väljer bort köttbiten till förmån för halloumin. Enligt uppgift importerade vi 4 000 ton halloumi ifjol. Det behöver alltså inte alls vara ett klimatsmart alternativ. Plötsligt kändes den svenska Eldosten som ett ännu bättre och godare alternativ.

Eldost är varumärkesskyddat av Sveriges Gårdsmejerier och ska ske på hantverksmässigt vis på svensk mjölk från ko, get, får och/eller buffel. Det finns ett generellt recept men smaken kan variera beroende på vilket mejeri som gör Eldosten. Ostmakeriet på Rindö har eldostar som kryddats med både chili-timjan, ramslök och rosmarin. Till hösten ska det komma en med smak av nypon, det låter spännande. Eldosten är oerhört lätt att steka och grilla, får snabbt fin färg och har en annan konsistens än halloumin. Knappt något gnissel alls och bara så, så gott.

När jag gjorde denna sallad befann jag mig på Gotland och hittade en riktigt god variant från Stafva Gård. En ost med namnet Stafva Grillost (Håll-um-mi).  Älskar namnet!

sommarsallad med eldost

Sommarsallad med eldost och rostad sötpotatis

4 portioner
Ugn 200°

3 st medelstora sötpotatisar
Olivolja, salt och peppar, annan krydda

Bas av gröna blad så som Cosmopolitan sallad, babyspenat, mangold, ruccola och basilika
Cocktailtomater, en ask
Nektariner, 2-3 st
Gurka, en halv

Eldost, ca 300-400 g
Bresaola, ett paket
Sötmandel (gärna ekologisk och blötlagd)
Oliver och kapris

Så här gjorde jag:

Jag började med att rosta sötpotatisen, tycker inte att den behöver vara varm vid servering utan kan förberedas och svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i stora kuber. Lägg i en skål, ringla över lite olivolja och blanda om så att alla bitar täcks. Salta och peppra och använd gärna någon mer krydda du gillar. Bred ut bitarna på bakplåtspappersklädd plåt och rosta sötpotatisen i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Jag vill gärna att det finns lite tuggmotstånd kvar. Låt svalna.

Börja sedan med den gröna basen och blanda samman olika sorters sallad och grönt som du brer ut på stort fat. Jag använde min favoritsallad, den krispiga Cosmopolitan, tillsammans med en stor näve av både färsk babyspenat, mangold och ruccola samt några rivna basilikablad. Därefter tillsatte jag halverade cocktailtomater, bitar av gurka och nektariner. Hade det inte varit så oerhört varmt hade jag gärna stekt på nektarinerna lite lätt, tycker de blir extra goda när de fått lite värme från en panna eller grill, men det är inte nödvändigt.

Eldosten så, jag skrev inte upp hur mycket ost jag använde men jag köpte två bitar som kanske kan ha vägt 150-200 g vardera. Tänker att man gärna vill ha i alla fall 3-4 bitar per person. Du steker eller grillar osten tills den fått fin färg och mjuknat och gärna precis innan servering.

Fyll nu på fatet med snurrade bitar av bresaola, rostad sötpotatis, nystekt grillost och avsluta sen med att strö över sötmandel. Jag köper alltid ekologisk sötmandel och låter den helst först ligga i rikligt med vatten, gärna flera timmar. Sköljer sen av och låter torka lite innan jag strör över. Mer lättsmält och lättare tillgodogöra sig näringen.

Servera gärna salladen tillsammans med ett nybakat bröd. Jag ställde fram salt, peppar, olivolja, oliver och kapris så att var och en kunde krydda eller smaksätta efter smak. Det tycker jag är trevligt.

Ännu mera sallad

Om du tycker om matiga sallader kanske du vill prova en rostad sötpotatissallad med fetaost och granatäpple. Det är också gott att ha saltbakad potatis i en sallad. En annan favorit är denna varma sallad med räkor, chili och mango.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?