Söndagsbilden

Alstroemeria och några till favoriter

29 januari, 2018
söndagsstilleben alstroemeria

Alstroemeria

Alstroemeria är en ny favorit hos mig. En sådan där snittblomma som oftast ses tillsammans med andra i buketter och arrangemang. Den får numera gärna stoltsera solo i vasen hemma. Finns i femtiotal olika färger och utföranden och den både står länge och är tålig. Den har flera blommor på varje stjälk som blommar allteftersom och bidrar till den långa hållbarheten.

Snitta blommorna men var lite försiktig då stjälkarna är ömtåliga. Fyll på med nytt vatten (kallt) då och då, och klipp ner stjälkarna om de nickar lite. Se i vanlig ordning till att bladen inte hamnar under vatten och knipsa bort vissna blommor och blad. Alstroemerian håller sig lätt fin i upp till två veckor.

alstroemeria

Läser mig till att blomman härstammar från Sydamerika där den växer vilt på hög höjd och i svalare områden. Den är uppkallad efter Claes Alströmer, en av Linnés lärjungar. Den tillhör liljesläktet men är doftlös, så passar utmärkt för den som är känslig eller allergiker. Knippen med alstroemeria säljs såklart hos floristerna men lika ofta i mataffären.

Den här bilden blev mitt bidrag igår till veckans söndagsstilleben på Instagram. Med i mitt stilleben är också en sjal jag tycker mycket om, liksom en rosamelerad vas från by binett. Och så den lilla handmålade porslinsasken, den som min älskade farmor målat. Många kära ting.

Alstroemeria sägs även symbolisera vänskap. Och det kan man säga att vi blivit. Goda vänner. Jag och alstroemerian.

You Might Also Like

3 Kommentarer

 • Reply Wilda 3 februari, 2018 at 17:03

  Åh så vacker den var ensam! Har inte sett den så förr och nu blev jag störtförälskad! <3

  • Reply Annelie Andersson 3 februari, 2018 at 17:06

   Tack snälla, Wilda. Så glad jag blir! Den är verkligen underbar. Och står så länge.

 • Reply STJÄRNÖGONBLICK 5 | buketter, gitarr och afternoon tea. | REAKTIONISTA 17 september, 2018 at 20:05

  […] ✶     Annelies söndsstilleben och blomsterfoton slår mig ständigt med häpnad. Här har hon fotograferat en blomma som sällan får glänsa på egen hand, nämligen en Alstroemeria. […]

 • Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.