Spenat- och fetaostpaj (utan mjöl och mjölk)

18 september, 2014
spenat- och fetaostpaj

Dags för veckans vegetariska som denna gång är en spenat- och fetaostpaj. Något som vi tycker är både himla gott och även praktiskt. Kan förberedas i god tid och bara värmas på. Kan göras flera åt gången och frysas in för att plockas fram de där kvällarna när tiden inte riktigt räcker till. Är själv väldigt svag för kombinationen spenat och fetaost och gläder mig just nu åt att kunna äta just exempelvis fetaost eller pecorino, vilket min känslighet för mjölkprotein inte reagerar på. Pajskalet gör jag på havre- och mandelmjöl vilket blir oerhört gott. Istället för smör använder jag kokosolja. Och i fyllningen behövs inga mejerivaror, det räcker med ägg och ost. Inspirationen till denna spenat- och fetaostpaj kommer från härliga bloggen Green Kitchen Stories.

Spenat- och fetaostpaj

Pajdeg

65 g (glutenfritt) havremjöl (det går också att mixa sitt eget av havregryn men tänk på att använda rent havre om du ska laga till någon med glutenintolerans)
45 g mandelmjöl
2 msk Maizena majsstärkelse
0,5 tsk salt
3 msk kallpressad kokosolja (smör går också bra)
3 msk iskallt vatten
Lite god och grön krydda, använder gärna Urtekrams Ramslök

Fyllning

3 ägg
150 g fetaost
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk chili flakes
2 msk olivolja
2 fint hackade salladslökar
1 vitlöksklyfta, fint hackad
150 g färsk bladspenat
Salt och svartpeppar

Och så här gör du

Värm ugnen till 175 grader. Blanda havremjöl, mandelmjöl, majsstärkelse, ramslök (eller annan krydda) och salt i en bunke. Tillsätt kokosoljan (eller smöret) och det kalla vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Forma till en boll och slå om plastfolie. Låt ligga i kylen i en halvtimme ungefär.

Tryck sedan ut degen i en pajform (20 cm) och nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Under tiden knäcker du äggen i en skål och vispar runt i en halv minut. Smula sen ner fetaosten och rör ner oregano, chili flakes, salt och peppar och ställ åt sidan.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg ner salladslök och vitlök och fräs mjukt och gyllene. Tillsätt hälften av spenaten och en nypa salt. Rör om försiktigt. När spenaten mjuknat tillsätter du resten och rör om tills allt mjuknat. Ta då spenaten från värmen och häll allt i ägg- och oströran. Rör om tills allt blandats väl.

Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ca en halvtimme, tills det stannat och fått fin färg. Låt svalna en stund innan servering.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?