Spritsa, mina bästa tips

1 februari, 2023
citron-och marängpaj

INLÄGGET ÄR ETT REKLAMSAMARBETE MED PARTYHALLEN

Att spritsa är så roligt och jag gillar att man med enkla verktyg kan dekorera bakverken på så många olika sätt. Som med mycket annat går det lättare ju mer man övar. Dessutom är det gott och roligt.

Det är skillnad i kvalitet på både påsar och tyllar. Med den enkla varianten från matbutiken blir resultatet inte så bra. Investera hellre i några tyllar av bra kvalitet och i rostfritt stål. Samma sak med spritspåsarna. Gärna en återanvändbar påse som du kan diska och använda om igen och som komplement ett paket med starka engångspåsar av bra kvalitet.

rabarberkladdkaka med pannacotta

Rabarberkladdkaka med vispad fläderpannacotta, från min bok Baka & ta tillvara.

Spritsa, mina bästa tips.

Här kommer några tips som jag tycker har underlättat för mig. Både vad man ska använda och hur man ska gå tillväga.

Spritspåsar.

När jag ska fylla spritspåsen lägger jag ner den tyll jag ska använda i plastpåsen för att se vart jag ska klippa av toppen. Sen fixerar jag tyllen och sätter en vanlig påsklämma ovanför så att fyllningen inte tar sig ut.

Jag viker ner kanterna och håller antingen påsen i ena handen eller så placerar jag den i ett stort glas och har båda händerna fria. Jag fyller påsen, tar tag upptill med båda händerna och liksom skakar ner fyllningen lite lätt för att bli av med luftbubblorna.

En stor spritspåse är lättare att hantera. Jag vill både ha ett bra grepp och få plats med fyllningen. Ha i lagom med fyllning bara. Det blir lättare att hålla i påsen och mindre kladdigt. Tänk också på att värmen från dina händer påverkar innehållet i påsen.

spritsa frosting

Palsternackskaka från min bok Baka & ta tillvara. Här har jag spritsat med en rund tyll. Börjar med att spritsa runtom. Trycker sedan till varje boll med baksidan av en sked och drar inåt. Spritsar nästa varv ovanpå det utdragna och fortsätter på samma sätt tills hela ytan är täckt.

Tyllar.

Tyllen är själva munstycket, det som skapar alla vackra mönster, och det finns en uppsjö av dem. Du behöver inte köpa på dig massor av varianter utan kommer långt med några av de vanligaste och mest användbara. Jag har en uppsättning tyllar från Wilton som är tillverkade i rostfritt stål.

Rund tyll – rund öppning (round tip) som passar när jag ska spritsa runda dekorationer, t ex frosting på en kaka. Men också när jag gör macarons eller mandelkakor. Jag har två runda tyllar, en med stor och en med lite mindre öppning.

Stjärntyll – en bra bastyll som kan användas på många sätt och som ger ett imponerande vackert resultat. Med denna kan du göra stjärnor, blommor, swirls och olika mönster.

Det finns öppna (open star tip eller eclairtyll) och stängda (drop flower tip eller rostyll) stjärntyllar. Jag har tre olika storlekar av den öppna och en av den stängda. Dessa använder jag helt klart oftast.

Kronbladstyll – när du vill spritsa t ex blomblad och volanger eller ni vet en sådan där vacker våg av maräng på en härlig tartelette.

Om du vill spritsa samma fyllning med olika tyllar (mönster) finns det en lösning som heter tyllkoppling. Då kan du enkelt byta och koppla på nya tyllar på samma spritspåse under arbetets gång. Läs på vilken koppling som behövs till dina tyllar.

Både spritspåsar, tyllar och tyllkopplingar hittar du hos Partyhallen.

kladdkaka med pannacotta

Här har jag spritsat min kaffekladdkaka med en vispad cappuccinopannacotta.

Maräng, ganache, krämer, grädde, smörkräm. Eller potatismos.

Själva fyllningen då. Det kan vara både maräng, smörkräm, vispad grädde, färskostkräm, ganache, bärkräm med mera. Potatismos kan också spritsas. Antingen som pommes duchesse eller på fiskgratängen eller planksteken. Men man kan också öva på olika spritstekniker genom att använda pulvermos. Sedan kan man gå på med den riktiga fyllningen.

Även om jag kan bli imponerad av en avancerat dekorerad tårta, så tycker jag oftast att det enkla är det vackraste. Sedan hör det väl till saken att jag inte är överförtjust när det blir för sött och vill helt enkelt att själva bakverket inte ska försvinna under all dekor. Här får man hitta en avvägning och det som passar en själv bäst.

För ett lyckat resultat krävs också rätt konsistens och temperatur på fyllningen. Är den för hård kan den spricka och är den för tunn rinner den iväg. Vissa fyllningar kan behöva en stund i kylen för att stabiliseras.

spritsa dessert

Spritsandet.

Var bestämd och håll påsen rakt upp. Håll ett tag högst upp mellan tumme och pekfinger. Här skapar du trycket. Håller du en hand längst ner på påsen ska den endast styra, inte trycka.

Försök använda mjuka rörelser och ett jämnt tryck. Släpp på trycket precis innan du flyttar spritspåsen. Oftast blir det bäst att börja utifrån och arbeta sig inåt, men det beror förstås också på vad du ska spritsa för mönster.

vaniljparfait med rabarberkompott

En vacker dessert, vaniljparfait med rabarberkompott och maräng.

Spritsa, öva och våga!

Våga och öva! Skulle det bli helt fel går det i de flesta fall att skrapa bort frostingen eller grädden och börja om. Man är inte proffs från början men övning ger helt klart färdighet. Och viktigast är såklart att det smakar gott.

Något jag är lite nyfiken på att prova är det som kallas ryska tyllar. I en tryckning kommer det ut en hel blomma, t ex rosor eller tulpaner. Jag får fundera på ett lämpligt bakverk att testa på. För visst känns det väldigt mycket som att det skulle passa mig. Blomster och bakverk liksom.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?