Svamppaj på enklaste sätt

24 mars, 2020
svamppaj

Tipsar idag om en svamppaj på enklaste sätt. Har du bara torkade trattkantareller och en god ost hemma tillsammans med basvarorna mjöl, mjölk och olja samt ägg har du snabbt en god svamppaj på bordet.

Svamppaj

  • Mät upp 1/2-1 dl torkad svamp och blötlägg den i vatten i en halvtimme ungefär.
  • Ta fram en matberedare med kniv. Ha i 3 dl mjöl (vete eller siktat dinkel) och en nypa salt. Häll i 1 dl olja och 1/2 dl mjölk och kör tills det blivit en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ sedan i kylen en halvtimme. Nagga med gaffel.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Häll av vattnet från svampen och låt det rinna av. Lägg dem i botten. Riv (på grova sidan) ett par deciliter av en god ost. Täck svampen med ost. Har du en parmesan eller pecorino hemma kan du toppa härligheten med lite riven sådan.
  • Vispa ihop en äggstanning på 3 dl mjölk och 3 ägg. Krydda med salt och peppar, kanske lite örtsalt eller paprikapulver. Ibland har jag i lite persillade.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Då borde pajen ha fått fin färg och äggstanningen stannat. Om inte har du pajen inne några minuter till.

Klart att servera! Gott att ställa fram tillsammans med en grönsallad och nybakat bröd.

Ännu mera paj

Vill du ha mera inspiration till din pajform kanske du vill kolla in denna köttfärspaj eller dessa med glutenfri pajdeg och fyllda med zucchini eller sparris. Här är en till glutenfri paj där skalet görs med kikärtsmjöl och här en variant med spenat och fetaost. Skriver du ’paj’ i sökrutan högst upp på sidan får du upp både dessa förslag och några till.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?