Svärmors mandelkakor med kaffekräm

10 juni, 2022
svärmors mandelkakor
This is the caption for this image.

Svärmors mandelkakor med kaffekräm, ett av recepten från min första bok Blomster & bakverk. Min svärmor bakar så väldigt mycket gott, så det fanns att ta av på kaffefaten när jag skulle välja ett bakverk jag förknippar henne med. Valet föll på mandelkakorna med kaffekräm. Mycket för att de bakas utan gluten men också för att min man älskar dem. De här kakorna är toppen att ha i frysen. Tinar på ett kick. Och vad jag sett är det knappt de behöver tina för att de ska slinka ner … Man kan också säga att de är precis lika goda som macarons men betydligt enklare att baka.

Svärmors mandelkakor med kaffekräm

ca 35–40 st dubbla och fyllda kakor Ugn 175°

Mandelkakor (ca 70 st)

200 g (4 dl) mandelmjöl
300 g (5 dl) florsocker
4 äggvitor (ca 150 g)

Kaffekräm

60 g smör
1 msk vetemjöl eller majsstärkelse för glutenfritt
100 g (1 dl) starkt kaffe eller espresso
2 äggulor
1 msk grädde

150 g smör, rumsvarmt
2 tsk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Mandelkakor

Värm ugnen till 175°. Blanda mandelmjöl och florsocker. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd varsamt ner mjölblandningen med en slickepott. Spritsa eller klicka ut smeten, ca Ø 4–5 cm, på plåt med bakplåtspapper. Det ska bli ca 70 st. Se till att ha lite mellanrum så de inte flyter ihop. Grädda i mitten av ugnen i ca 10–12 min. De ska knappt få färg och fortfarande vara lite kladdiga när de tas ut. Då blir de härligt småsega. Låt kallna på plåten. Du kan behöva lossa dem med hjälp av en bred kniv eller stekspade.

Kaffekräm

Mät upp mängden smör som ska vara rumsvarmt. Ta fram en kastrull och smält den mindre mängden smör. Vispa först i mjölet och sedan kaffet. Låt sjuda till en kräm. Ta av från plattan och låt svalna lite. Blanda ner äggulor och grädde. Ställ åt sidan.

Ta fram en skål och vispa rumsvarmt smör med flor- och vaniljsocker till en smet. Blanda sedan, lite i taget, ner kaffekrämen i smörkrämen tills allt blandats jämnt. Krämen kan behöva stå en stund i kylen för att stabilisera sig.

Vänd på hälften av kakorna och spritsa eller bred på krämen mitt på botten (lämna tomt längst ut). Para sedan ihop med övriga bottnar och tryck till lite lätt. Kakorna förvaras svalt och går utmärkt att frysa.

Tips!

Mandelmjölet kan ersättas antingen helt eller till hälften med hasselnötsmjöl. Smörkräm kan man gilla i lagom mängd eller gilla mycket. Jag vet att svärmor alltid bakar dubbel sats mandelkakor till en sats kaffekräm som hon brer på. Om du spritsar kaffekrämen går det åt mer, nästan allt till en sats kakor. En smaksak alltså, hur mycket smörkräm du vill ha mellan kakorna. Du kan såklart också göra en halv sats kaffekräm till en sats mandelkakor.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?