Syrenmarmelad, blommigt till brickan

6 juni, 2023
syrenmarmelad

Syrenmarmelad är ett gott sätt att ta tillvara syrenens blommor. Vår lila syren är ljust lila och jag kan tänka mig att den mörkare sorten både bidrar med mera färg och smak till den färdiga marmeladen. Men det blir gott även med ljuslila syren. Man ska kunna använda både vita och lila blommor men de vita blommorna doftar inte lika mycket och kommer inte heller att bidra med färg.

syrenmarmelad

Syrenmarmelad

Marmeladen blir söt med en något bitter ton, ni vet så där att det smakar extra gott till ostbrickan. Men det går såklart lika bra att använda till bakverk. Ska prova att fylla syltgrottorna med syrenmarmelad nästa gång. Och blomstrande marmelad till nybakade scones låter väl riktigt härligt!

syrenmarmelad

I det här fallet använder jag syltsocker just för att det ska gå snabbt med själva kokningen och blommorna inte ska koka sönder eller tappa för mycket färg.

Jag har sett att andra tillsatt allt från citronmeliss till kanel och kardemumma till sin syrenmarmelad. Här är det i vanlig ordning fritt fram att tillsätta det man själv tycker om. Jag blev inspirerad till att göra syrenmarmelad av min bloggkollega Lindas Matstuga.

syrenmarmelad

Syrenmarmelad

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
30 minuter

Visst är det roligt att prova något nytt. Jag plockade klasar av vår lila syren och kokade marmelad. Blev både sött och lite bittert. Precis så som jag tycker om det.

Ingredienser:

130 g syrenblommor

255 g (3 dl) syltsocker

400 g (4 dl) vatten

1 citron, rivet skal och pressad saft

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Gör så här:

Sterilisera burkar

Ta fram så många burkar du tror behövs och värm ugnen till 100 grader. Ställ in helt rena burkar på gallret och lägg även in locken. Låt stå i minst en halvtimme så att de blir varma och steriliserade innan de fylls på med marmelad.

Koka marmeladen

1. Plocka syrenklasar med så utslagna blommor som möjligt. Skaka ur evetuella småkryp och plocka loss blommorna från klasarna. Mät upp den mängd som behövs.

2. Blanda blommorna med syltsockret i en skål.

3. Häll vatten i en mellanstor kastrull och koka upp.

4. Lägg i de sockertäckta blommorna och låt koka i ca 10 minuter.

5. Riv under tiden skalet från citronen och pressa ur saften.

6. När blommorna mjuknat och marmeladen kokat klart, lyft bort kastrullen från värmen. Rör ner skal och saft från citronen samt vanilj och rör om i någon minut så att det blandas ordentligt.

7. Häll upp den varma marmeladen i rena och varma glasburkar. Vänd upp och ner på burkarna och låt svalna. Förvara burkarna svalt. Öppnade burkar förvaras alltid i kylskåp.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?