Syrenmarmelad är ett gott sätt att ta tillvara syrenens blommor. Vår lila syren är ljust lila och jag kan tänka mig att den mörkare sorten både bidrar med mera färg och smak till den färdiga marmeladen. Men det blir gott även med ljuslila syren. Man ska kunna använda både vita och lila blommor men de vita blommorna doftar inte lika mycket och kommer inte heller att bidra med färg.
Syrenmarmelad
Marmeladen blir söt med en något bitter ton, ni vet så där att det smakar extra gott till ostbrickan. Men det går såklart lika bra att använda till bakverk. Ska prova att fylla syltgrottorna med syrenmarmelad nästa gång. Och blomstrande marmelad till nybakade scones låter väl riktigt härligt!
I det här fallet använder jag syltsocker just för att det ska gå snabbt med själva kokningen och blommorna inte ska koka sönder eller tappa för mycket färg.
Jag har sett att andra tillsatt allt från citronmeliss till kanel och kardemumma till sin syrenmarmelad. Här är det i vanlig ordning fritt fram att tillsätta det man själv tycker om. Jag blev inspirerad till att göra syrenmarmelad av min bloggkollega Lindas Matstuga.