Tårta på palsternacka, vilken grej! Detta bakverk, som jag haft lite svårt att sätta namn på, är något av det godaste och mest spännande jag skapat och bakat på länge. Att baka med rotfrukter och grönsaker är ju inte helt ovanligt. Choklad gifter sig exempelvis fint med rödbeta. Både morot och zucchini bidrar till saftiga bakverk. Men att palsternacka kunde åstadkomma en sådan smaksensation som detta hade jag aldrig kunnat ana. Det är en no-bake-cake men i och med att palsternackan kokas är den inte raw. Den är både vegansk och fri från gluten och mjölkprotein.
Vad kallar man en tårta på palsternacka?
Vad ska den heta då? Smakerna mango & passion är talande och jag tänker att palsternackstårta nog kan få många att rynka på näsan. Därför landar jag i att kalla den Hemlig mango- & passionstårta. Den hemliga ingrediensen kan med fördel avslöjas efteråt. Eller så kanske man till och med kan göra en gissningstävling av det hela.
Något jag vill förtydliga är att den här tårtan inte smakar palsternacka alls då både mango, lime, passionsfrukt och kokos sätter tonen. Den lena konsistensen är dock helt och håller palsternackans förtjänst. Och när rotfrukter kokas och kallnar, då bildas nyttiga fibrer (resistent stärkelse) vilket är mumma för tarmbakterierna. Bara en sådan sak!
Nu kan jag inte ta åt mig hela äran för denna skapelse utan jag måste hylla och tacka Audrey, Unconventional Baker, som skapar fantastiska bakverk med ingredienser som är minst sagt okonventionella. Utan henne hade jag aldrig gett mig på att prova mig fram till en sådan här tårta. Jag menar – palsternacka?! Några olika varianter blev det innan jag landade i denna som jag själv tycker blev väldigt lyckad. Fyllningen smaksätts på två olika sätt och varvas med passionsfrukt som bidrar till lite crunch i den annars lena konsistensen.
Lite om sötning och innehåll
Den här tårtan har jag valt att söta med äkta ekologisk lönnsirap som ger samma energi och sötma som vitt raffinerat socker men bidrar med både mineraler och antioxidanter. Tårtan är nötfri och pumpafröna kan ersättas med solroskärnor. En del kan tycka att smaken av kokos tar över och då kan man istället för kokossmör (observera att detta är ett smör och inte kokosolja eller kokosfett) använda kakaosmör. Då kommer dock tårtan att smaka mer av mörk choklad vilket ger den en annan karaktär, men det blir också gott. Precis som med sötning får man tänka på att kakaosmöret innehåller en stor del mättade fetter men även nyttiga antioxidanter. Kokossmör (coconut butter) består av både olja och fibrer, finns i välsorterade matbutiker, hälsokost eller att beställa på nätet. Perfekt till desserter och det ser till att tårtan håller formen.
Hemlig mango- & passionstårta
15 cm Ø
6-8 bitar
Botten:
1,5 dl pumpafrön (eller solrosfrön)
1,5 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1 msk äkta lönnsirap
Fyllning med palsternacka:
3 dl (ca 300 g) palsternacka, delad i bitar
4 msk kokosolja (mjuk)
2 msk äkta ekologisk lönnsirap
1 msk tapiokamjöl (eller annan stärkelse som potatismjöl eller majsstärkelse)
1 tsk vaniljextrakt (flytande)
2 krm salt
2-3 msk saft från pressad lime
Smaksättning mango och lime:
2,5 dl tärnad mango (om fryst, tina något)
0,5 dl äkta ekologisk lönnsirap
1,5-2 msk saft från pressad lime
Smaksättning kokos och passion:
3-4 msk kokosgrädde
1 dl kokossmör (coconut butter), flytande (eller kakaosmör, se ovan)
2 passionsfrukter (ev mer till dekoration)
Börja med fyllningarna
Börja med att skala och dela palsternackan i bitar. Lägg i kastrull med vatten och koka tills den är helt mjuk, det tar ca 15-20 minuter. Häll av vattnet och låt svalna till rumstemperatur.
Under tiden blandar du samman mango, lönnsirap och limesaft i liten kastrull. Koka upp och låt sjuda i 7-10 minuter tills det tjocknar något. Rör lite då och då. Ta sedan av från plattan och låt svalna till rumstemperatur.
Smält kokossmöret på mycket svag värme och låt svalna. Gröp ur passionsfrukterna och lägg i en skål.
Mixa ihop botten
Mixa pumpafrön, kokosolja och vaniljpulver tills det blivit till en smulig massa. Tillsätt lönnsirapen och mixa ihop det sista. Du kan behöva skrapa ned från kanterna. När du kan forma en bit av massan så att den håller ihop är den klar. Tryck ut i formen i ett jämnt lager och låt stå i frysen medan du gör fyllningen.
Till den här tårtan använder jag en liten nonstick form med löstagbar kant, 15 cm i diameter, och jag trycker ut botten direkt i formen, men du kan såklart klä den med bakplåtspapper eller plastfolie.
Smaksätta fyllningarna
Dags att göra fyllningen som ska smaksättas på två olika sätt. Börja med att mixa den rumstempererade palsternackan med mjuk kokosolja, lönnsirap, tapioka, vaniljextrakt och salt. Smaka av med lime. Mixa tills konsistensen är riktigt jämn och fin. Ta undan ungefär hälften och ställ åt sidan så länge. Tillsätt nu kokosgrädden och det smälta kokossmöret. Mixa tills jämnt. Fördela hälften över botten, skeda sedan över halva mängden passionsfrukt, tillsätt resterande kokos- och passionsfyllning och till sist ännu ett lager av passionsfrukten. Jämna till ytan (slå formen i bänken försiktigt ett par gånger för att få bort luftbubblor) och ställ formen i frysen, i minst 15 minuter, medan du gör det sista av fyllningen.
Lägg nu tillbaka den palsternacksfyllning du ställt åt sidan, i matberedaren tillsammans med den rumstempererade mango- och limemixen och kör tills jämnt. Häll den överst i formen och jämna till ytan. Täck formen och ställ i frysen i minst 5-6 timmar eller över natt.
Dekoration och inför servering
Något av det roligaste är ju att dekorera själva bakverket. Här valde jag att dekorera med ett par limeskivor, lite extra passionsfrukt och några pumpakärnor. Jag tycker om när dekorationen speglar innehållet. Det svarta runt kanten är kärnor från passionsfrukten. Tycker det blir så effektfyllt. Skölj av kärnorna från fruktkött och låt dem torka. Lite pilligt är det att lägga ut dem, så en (mat)pincett är till hjälp.
Tina gärna kakan i kylskåp i ca 2 timmar innan servering eller 1 timme i rumstemperatur. Det som blir över förvaras i kylen. I fryst format håller den ca 1 månad.
Det här blir en mindre tårta som gott och väl räcker till 6-8 bitar och mättar fint. Skulle du vilja göra en stor tårta (drygt 20-25 cm i diameter) behöver du tredubbla satsen.
Om du provar att baka den här tårtan – vilket jag verkligen tycker att du ska göra – är jag riktigt nyfiken på att få höra vad du tycker. Lämna gärna en kommentar.
Ännu mera mango
Om du tycker om mango tycker jag du ska ta en titt på mangoglass på kikärtsspad eller mangosorbet. Eller varför inte en varm sallad med räkor, chili och mango.
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
Anna-Karin Wesslund
Hej! Jag har provat och baka din spännande palsternackstårta. Vi hade födelsedagsfest helgen och alla gillade den. Ingen kunde gissa vad det var i den. Jag tyckte också tårtan var väldigt god och jag lyckades att garnera den fint. Det jag funderade på under bakningen var att i receptet stod att först ett lager av palsternacksmoset och därefter skeda över passionsfrukter sen resterande kokos och passionsfyllning därefter ett lager passionsfrukt. Jag hade inte blandat passionsfrukter ned något annat så jag skedade upp två lager passionsfrukt. Det blev bra det med, men tyckte inte att jag kunde läsa det till något annat.
Tack för ett fint IG konto, mycket fint och fantastisk inspiration.
Anna-Karin
Annelie Andersson
Hej och så roligt att du bakade tårtan och att den blev så omtyckt. Visst är det lite spännande! Nu när jag läser igenom receptet så ser jag att det kan uppfattas som lite luddigt. Tack för att du uppmärksammade det, ska fixas till. Och tack snälla för dina fina ord och för att du hänger med i mitt lilla hörn av världen. Varmt tack från Annelie