Teffbröd, mitt bästa glutenfria bröd på nytt sätt

4 juni, 2017
teffbröd

Mitt teffbröd är ett av de mest uppskattade recepten här på Blomster & Bakverk. Jag bakar brödet på det näringsrika teffmjölet och det får en riktigt god smak och fin konsistens. Receptet kom till för ett drygt år sedan och mitt teffbröd har spridits på många håll och till och med publicerats i Australien. Är stolt men mest glad att ni är så många som äntligen får uppleva ett riktigt gott och glutenfritt bröd. Och nu har jag gjort en variant som blev precis lika bra.

teffbröd

Jag får ibland frågor om bröden kan bakas utan rismjöl, stärkelse, jäst, fiberhusk eller andra varianter då ni är många som har olika problem. Önskar verkligen att jag hade tiden att experimentera och provbaka ännu mer, men nu har jag åtminstone lyckats ta fram en variant på mitt bästa teffbröd. Med det här receptet har jag helt uteslutit rismjöl och även stärkelse. Det senare gjorde faktiskt ingen skillnad alls på konsistensen utan fungerade finfint. Minskade även något på mängden vatten och använde hirsflingor istället för boveteflingor.

teffbröd

Teffbröd, på nytt sätt

1 bröd
Ugnsvärme 225°

20 g jäst
600 g (6 dl) kallt vatten
30 g  (1,5 msk) honung eller lönnsirap
2 tsk salt
15 g (1,5 msk) rapsolja
100 g (2 dl) durramjöl
100 g (2 dl) hirsflingor eller boveteflingor
200 g (knappt 3,5 dl) teffmjöl
40 g (4 msk) fiberhusk

Blanda och jäsa

Smula jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, honung, salt och rapsolja. Rör om med en visp. Nu tillsätter du durra, hirsflingor och teff. Jag  brukar använda en vanlig stålvisp och röra ihop alla ingredienser så att de blandas ordentligt och blir till en jämn smet utan klumpar. Tillsätt fiberhusken allra sist och nu är det viktigt att snabbt vispa ner detta . Arbeta gärna degen med några ordentliga tag. Efter några minuter sätter sig degen, då brukar jag ta en slickepott och arbeta ihop degen så att bottenlagret kommer med och det blir till en jämn deg. Täck  bunken och låt jäsa i 1,5 timme. Sätt på ugnen i tid så att den är riktigt varm när brödet ska gräddas.

När degen jäst klart tar du ut den på en bakduk eller bakbord, lätt mjölat. Arbeta samman degen med ett par varsamma tag (degen ska inte knådas utan se till att behålla så mycket luft som möjligt) och rundslå den tills du får önskad form på brödet. Ibland gör jag det runt, men oftast avlångt då jag tycker det blir lättare att skära. Lägg brödet på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.

Snitta och grädda

När brödet jäst klart och ugnen är varm kan du antingen ställa in brödet direkt eller om du så vill, snitta brödet. Jag brukar pudra över lite mjöl och sedan snitta med en brödsnittkniv i valfritt mönster. Då är det dags att grädda brödet. Öppna ugnsluckan och var snabb med att ställa in brödplåten. Grädda teffbrödet i 65-75 minuter. Jag gräddar alltid mina bröd i mitten av ugnen i 70 minuter. Generellt kan sägas att glutenfritt bröd gärna gräddas lite längre så att det blir helt genomgräddat. Och i vanlig ordning med denna typ av recept så gäller att brödet får mogna i lugn och ro innan du äter av det. Gärna i 6-8 timmar eller över natt.

Läs gärna mer om mina bästa tips kring glutenfri bakning här.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Det är inte bara här jag finns med mina blomster och bakverk. Mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
 • Linda Björklund

  Tack för detta recept! Underbart gott och lätt att göra. Perfekt för oss med celiaki. :)

 • Ett väldigt gott och bra bröd. Jag har sista tiden haft svårt att hitta bovete/hirsflingor så jag tog havregryn i stället. Det fungerade utmärkt!

  • Tack, vad roligt att höra! Visst går det utmärkt att använda havre istället. Det man ska tänka på bara är att om man har celiaki (eller ska baka brödet till någon med celiaki) så ska man använda glutenfri havre. Det är också så att många inte klarar ens gf havre så bra att kolla detta först bara.

   • Andrea Thurfjell

    Hej, tack för ett fantastiskt utförligt svar sist jag skrev in och hade en fråga jag undrar om du har provat att dubbla eller trippla Dina recept någon gång? jag har provat baka * 5 och upplever att det skulle behövas mer degvätska men jag har ingen aning om hur många procent Och undrar om du har testat det redan?

    • Hej Andrea, det har jag inte provat. Även om jag gräddat två bröd samtidigt har jag alltid gjort satserna separat för att ha kontroll. Glutenfritt har heller inte samma jäskraft så känns som det kan bli för tungt att köra flera satser. Men man kan alltid prova sig fram ☺️

 • Marita Nyvall

  Stort tack för receptet på teff brödet 😍
  Säger detsamma som du,bästa glutenfri bröd som jag ätit 😋
  Fastän jag fick ändra mjölet lite då jag inte hade hemma.
  Så istället för durra mjök satte jag rismjöl och så hade jag inga hirsflingor utan skalad hirs,men blev riktigt bra
  Blev inte lika tjock som ditt,men nästa gång kanske.
  Påminner mycket om vanligt bröd 🙂
  Visst får man dela dina recept?

  • Hej Marita, så roligt att höra! Durra och ris brukar gå utmärkt att ersätta med varandra. Liksom bovetemjöl. Ibland kan det hjälpa att jäsa degen i en mindre skål för att få mer höjd. Och så inte överjäsa eller knåda när man formar brödet.

   Du får gärna dela receptet och allra gladast blir jag såklart om du länkar hit 😀

 • Jennifer

  Låter och ser väldigt gott ut! Vill så gärna testa det men är allergisk mot jäst. Tror du bakpulver eller bikarbonat skulle fungerat istället för jäst, och i så fall hur mycket?

  • Hej, se där vilken utmaning! Jag har läst lite om detta men ännu inte provat själv. Men man ska kunna ersätta mängden jäst med 2 tsk bikarbonat + 1 msk äppelcidervinäger. När smeten vispats ihop, låter man den stå och svälla i 10 minuter. Den blir som en rätt fast deg så du kan ta ut den på bakbordet och liksom forma till den. Sen får du lägga över den i en smord brödform (eller klädd med bakplåtspapper) och låta degen svälla i ytterligare 20 minuter, så att all vätska absorberas. Sen tror jag du ska grädda det i samma värme och samma tid, alltså 60-70 min. Ta sen ut brödet ur formen och låt det svalna på galler under bakduk. Låt det kallna helt innan du skär i det. Det skulle jag testa. Nu har jag bråda dagar med att få klart allt till min första bakbok :) men annars hade jag gärna testat. Om du provar får du gärna berätta hur det blev. Håller tummarna!

   • Jennifer

    Tack så mycket! Har testat detta nu och det blev lite bruna fläckar i brödet som jag inte vet varför de uppstod men bortsett från det blev limpan väldigt bra! Definitivt ett recept som kommer användas flera gånger.

    • Men så roligt att det fungerade! Tack för att du tog dig tid att berätta. Det jag kan tänka mig är att smeten kanske behöver blandas lite extra när det inte är någon jästid. Kan hjälpa att köra i hushållsassistent om du har. Inte för att knåda utan för att allt ska blandas ordentligt. Annars vet jag inte vad det kan vara 😊

 • Jag undrar hur du förvarar brödet och hur länge det håller sig?
  Tack för gott recept:)

  • Hej – så roligt att du gillar teffbrödet! Tycker att brödet håller sig fint i en vecka, även om det såklart är som bäst de första dagarna. Har provat att ha brödet liggande på skärbräda (snittytan nedåt), i papperspåse, brödpåse eller plastpåse. Märker ingen större skillnad. Det går också fint att skiva och frysa. Då brukar jag tina skivorna i brödrosten.

 • Jannice

  Tack för ett fantastiskt recept! Så estetiskt snyggt blev det och supergott verkligen. Det här brödet kommer definitivt bli en återkommande favorit. Har inte bakat ett så snyggt bröd sedan jag blev glutenintolerant och älskar valet av ingredienser. Tack!

 • Hej Annelie,
  jag undrar: Du tar mer fiberhusk, men mindre vatten och inget äggvita – blir degen inte för torr eller kompakt? Varför har du mindre vätska i detta recept?

  Nina

  • Hej Nina, provade mig helt enkelt fram och nej, upplevde det varken som torrt eller kompakt. Eftersom jag tog bort stärkelsen ökade jag på mängden fiberhusk. Angående mängden vatten upplever jag ibland att bröden kan bli lite våta i botten så ville testa minska mängden. Tyckte som sagt att det fungerade finfint men det första receptet bakar jag också efter fortfarande så bara en smaksak. Äggvitan kan bättra på konsistensen men bakar bara med äggvita när jag har över i kylen, annars utan. Har du provat något av recepten? Hoppas det faller dig i smaken.

   Ha en fin vecka!
   //Annelie

   • Hej Annelie,
    tack för svaret! Nej, jag har inte provat det här eller din andra recept, men jag ska göra det och undrar vilken jag ska testa :) Har du också ett recept till ett ljusare bröd(typ franskt bröd eller levain) ?

    Nina

    • Hej igen, det är nog vilket som då. Om du kikar på kategori glutenfritt så kan du botanisera. Har ett durrabröd som är rätt populärt. Lycka till!

 • Birgitta Norman

  Det står inte i receptet om brödet ska ställas mitt i ugnen eller längst ner. Hur gjorde du?

  • Brukar alltid grädda mina bröd i mitten av ugnen. Får de mycket färg kan man lägga en folie eller bakplåtspapper över. Tack för att du uppmärksammade detta, ska skriva till det. Ha en fin dag!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?