Teffbrödet, testbakning och tips

5 juli, 2020
teffbrödet testbakning

Teffbrödet är det i särklass mest besökta brödreceptet utan gluten här på bloggen. Jag blir så ofantlig glad för alla som skickar meddelanden om hur gott de tycker brödet är. Sen finns det några som inte riktigt lyckas med brödbaket. Det smakar gott men man upplever att brödet blir platt. Det där har förbryllat mig lite för jag skulle så gärna vilja förstå vad som går fel och hur jag kan guida er till det där höga och goda brödet. Så som det blir hos mig.

Teffbrödet kommer självfallet att få ett eget uppslag i min första bok och i samband med arbetet har jag gjort en del testbakning för att se om det är något jag kan förbättra. Jag har provat korrigera ingredienser, jästider, jäsmetoder och klurat men har kommit fram till att receptet är bra som det är. Det jag gjort sedan ursprungliga receptet är att minska på mängden vatten. Så om du skrivit av receptet så skulle du kunna dubbelkolla det. I början hade jag både rismjöl, stärkelse och äggvita men gjorde en variant när jag fick frågor om det var möjligt använda annat än rismjöl och ta bort stärkelsen. Det är den variant jag själv oftast bakar, men tycker nog det blir snäppet luftigare med majs- eller potatisstärkelse. Äggvitan skippade jag tidigt då det kändes lite onödigt att stå där med en överbliven äggula vid varje brödbak. Men du kan testa ha i ett helt ägg i brödbaket. En del upplever att det bättrar på strukturen när man bakar utan gluten.

teffbrödet testbakning

Teffbrödet, här på två olika sätt

Här har jag utgått från mitt ursprungliga recept men jag ökade på mängden durramjöl, hade i majsstärkelse och minskade mängden fiberhusk till 30 g. Jag provade också att jäsa på vanligt sätt, alltså först i bunke och sen forma och jäsa ytterligare innan gräddning. Och jag provade att jäsa hela jästiden i en jäskorg. Till höger ser ni det bröd som gjordes på vanligt sätt. Det blev verkligen skillnad i både höjd och luftighet i inkråm.

Bröd utan gluten jäser inte lika mycket i omfång som bröd med gluten. Jag har förstått att en del då låter det jäsa längre men då är risken att det blir just platt och överjäst. Jag kan ibland kan ta glutenfria bröd strax innan det jäst klart enligt anvisning för att få det spänstigare.

När du formar brödet efter första jäsning är det viktigt att behålla så mycket luft som möjligt i degen. Du ska alltså inte knåda degen och trycka ut luften. Forma degen med varsam hand. Du kan rundriva brödet med lätt hand och försiktigt trycka till eller nypa ihop skarven. Men tänk på att inte överarbeta degen.

teffbrödet testbakning

Recept, stärkelse och ugn

Här hittar du receptet på Teffbrödet med stärkelse och här hittar du receptet på Teffbrödet utan stärkelse. Vad gäller stärkelse har jag provat att baka med både majs- och potatisstärkelse och tycker båda fungerar lika fint. Om du använder stärkelse kan du minska mängden fiberhusk till 30 g. Om inte tycker jag det blir bättre med 40 g.

Det är ju också så att ugnar är olika. Jag har en väldigt varm ugn och får ofta täcka brödet mot slutet fastän jag gräddar det strax nedanför mitten. Du kan alltid testa om din ugn håller samma temperatur som du ställer in. Lägg in en termometer och se om det skiljer sig. Du kanske behöver öka på eller dra ner gradantalet.

teffbrödet testbakning

Om du bakar teffbrödet på nytt sätt och tycker det blir bättre, skriv gärna en kommentar. Jag uppskattar verkligen all feedback så att jag vet om receptet fungerar som det ska. Stort tack!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Det är inte bara här jag finns med mina blomster och bakverk. Mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
 • Kan man använda torrjäst?

  • Hej! Nu bakar jag aldrig själv med torrjäst, men jag tänker att det alltid kan användas. Man får anpassa receptet till vad som står på påsen bara. Hoppas det smakar!

   • Det blev lite platt trir jag jäste det för nära vedspisen. Min syster älskar detta bröd.

 • Hej! Jag har bakat teffbrödet flera gånger nu och har varit lika nöjd varje gång! Jag har aldrig riktigt lyckats med ett glutenfritt bröd förut och tycker att en helt ny värld av bröd har öppnats för mig. Jag är jätteglad! Tack!

  • Hej, jag blir så oerhört glad av dina rader. Tack snälla du! Då hoppas jag att du hittar flera favoriter här på bloggen eller i boken som passar dig. Ha en fin lördag 🌿

 • Hej Annelie,
  När du valde att jäsa både innan och efter jäskorg, hyr längre jäste du innan du formade brödet? Vilken storlek har du på din jäskorg?
  Tacksam för svar!

  • Hej! Jag gjorde precis som i receptet men jäste hela tiden i jäskorg, alltså två timmar totalt. Men inget jag rekommenderar då just denna degen behöver arbetas försiktigt efter en första jäsning för att sedan få en skjuts vid andra jäsningen. Det blir så mycket bättre. Mellanstorlek på jäskorg. //Annelie

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?