Teffrallor med pumpafrön (glutenfria)

20 mars, 2019
teffrallor glutenfria

Har länge tänkt att jag ska ta fram ett recept på teffrallor. Det är ju så att ett av mina populäraste recept är mitt glutenfria teffbröd. Först och främst är jag så glad att det är både omtyckt och ständigt på topplistan av besökta inlägg. Sen har ni ju frågat mig om jag inte kan göra om receptet till frallor. Det verkar dessutom som att ni är många som föredrar att frysa in bröd och då är frallor praktiskt såklart. Så här kommer receptet!

teffrallor glutenfria

Teffrallor med pumpafrön

12 st
Ugn 250°

20 g färsk jäst
600 g (6 dl) kallt vatten
30 g (2 msk rapsolja)
30 g  (1,5 msk) honung
60 g (1 dl) pumpakärnor

240 g (4 dl) teffmjöl
100 g (2 dl) durramjöl
100 g (2,5 dl) havregryn eller 100 g (2 dl) boveteflingor
60 g (1 dl) potatismjöl
1,5 tsk salt
0,5 tsk anis + 0,5 tsk fänkålsfrön, mortlas lätt
40 g (4 msk) finmalda psylliumfröskal (fiberhusk)

Så här gör du

Smula jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, olja, honung och pumpakärnor. Rör om med en visp så att jästen löses upp.

Väg upp och tillsätt sen teff, durra, havregryn, potatismjöl och kryddor. Vispa så att allt blandas ordentligt och blir till en jämn smet utan klumpar. Till sist vispar du snabbt ner psylliumfröskalen. Du behöver inte knåda utan framför allt ska smeten blandas ordentligt. Du kommer snart att märka att den blir fast och stabil. Avsluta då gärna med ett par tag med en slickepott så att bottenlagret också kommer med. Låt därefter smeten svälla i 10 minuter.

Forma degen till bullar (lätt fuktade handflator underlättar) eller klicka ut degen med hjälp av skedar. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Jäs under bakduk i ca 2 timmar. Värm ugnen till 250° i god tid och grädda bröden i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Till sist.

I vanlig ordning med denna typ av recept så gäller att brödet får mogna i lugn och ro innan du äter av det. Gärna i några timmar eller över natten.

Och så ett par ord om havre. Många med celiaki eller med känslighet mot gluten måste äta ren glutenfri havre. En del klarar inte havre alls. Då brukar jag ersätta havregrynen med boveteflingor. Kan vara bra att känna till om du ska baka och bjuda någon annan.

teffrallor

Är så glad att jag fick till det här receptet på teffrallor. Kan mycket väl bli en ny favorit här hemma. Har haft dem framme nu i en plastpåse i tre-fyra dagar och de är fortfarande goda och luftiga. Om du bakar frallorna får du gärna berätta vad du tycker, alltid roligt få veta om ett recept tas emot väl eller kan förbättras.

Hoppas att det ska smaka!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
 • Johanna Sellgren Meyers

  Jättegod smak men mina blev väldigt torra. Kan det vara havregynen som gör det? Kanske ska testa med bovete istället. Följde till punkt och pricka med viktmått.
  Smaken var ju super. Lite nötigt och gott! Kanske mjölen kan skilja sig lite varifrån man köpt (jag anv Rawfoodshops ekomjöler) Kanske måste testa igen och försöka lära ”känna” hur en GF deg ska kännas också för att bli bra. Tycker det är klurigt än så länge. Experimenterar i sommar med att testa många GF brödbaksrecept och sen spara ett par stycken ”vinnar-recept” som man kan luta sig tillbaka mot! Du har fantastiska bilder och tjusiga goda bröd!

  • annelie@blomsterochbakverk.se

   Hej och tack för din värmande kommentar. Så roligt att du bakar igenom flera olika recept. Mjölerna kan nog skilja sig åt en del, en del är mer finmalda och andra lite grövre. Låter konstigt att frallorna blev så torra, med all vätska så borde det inte bli så. Kan du ha en väldigt varm ugn kanske så att de behöver gräddas kortare tid? Som du skriver, man får pröva sig fram. Med mina GF recept kan du tänka att det ska vara som en lös smet fram tills att du tillsätter de finmalda psylliumfröna. Efter att de arbetats in ska konsistensen vara mera fast. Tycker att havregryn och bovete beter sig likadant, så det är svårt att veta vad det kan bero på. Hoppas det blir bättre nästa gång.

 • hey:) can u plz translate the recipe to english ?
  i love ut artisan teff bread:)

  • Hey and thanks for your nice comment. Have you seen that I have a google translate function on the blog? This recipe is quite similar to the teff bread (in English) so maybe you can work it out this way?

 • Kristina

  Ska det inte vara nåt søtt i degen?

  • Hej, det stämmer. Denna variant gjorde jag helt utan sötning men du kan såklart ha i ett par matskedar honung om du vill det. Det går fint.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?