0
Tips

Lys upp tillvaron på rätt sätt

 
Nu är den här. Tiden då vi både vaknar till och kommer hem till mörker. Precis som säkert många av er tänder jag ljus. I massor. Både till frukost och middag. Det är en alldeles speciell känsla. Doften. Värmen som sprider sig. Skenet. Och så infinner sig ett skönt lugn. Tycker jag. Och mitt i detta stämningsfulla tänkte jag passa på att påminna er om att när ni köper hem ljus, köp då de med 100% stearin. Så här ligger det nämligen till.
 
 
Stearin utvinns ur animaliska eller vegetabiliska fetter och består av förnybar råvara vilket är bättre för både klimat och hälsa. Paraffin tillverkas av fossil olja och förorenar luften. De billiga ljusen är oftast tillverkade av paraffin, vilket är bra för plånboken men inte för miljö och kropp då de avger farliga kemikalier när de brinner. Ofta tillverkas också ljus med paraffin av palmolja, som vanligtvis kommer från enorma plantager där produktionen ställer till det både ekologiskt och socialt. Det finns dock miljömärkt palmolja och då ska du leta efter märkningen RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Dessutom finns det Svanenmärkta ljus vilket kan hjälpa till i valet vid hyllan. När det gäller värmeljus har jag gått över till att köpa Liljeholmens med 100% stearin och du hittar dem på exempelvis både ICA och Clas Ohlson.
 
 
Det är till och med så att forskare avråder från att använda paraffinljus alltför ofta och endast i väl ventilerande rum. Det är klart att ett ljus någon gång då och då inte skapar sådana mängder farliga kemikalier men om man varje dag tänder flera ljus bör man tänka sig för. Det finns en artikel i GP om detta där ni kan läsa mer. Det finns såklart också en annan viktig sak att tänka på så här års, och det är brandrisken. Var försiktig när du tänder ljus och lämna aldrig ett rum med tända ljus. 

Lite intressanta fakta:

♦  Årligen eldar vi upp paraffinljus motsvarande koldioxidutsläppen från 15 000 bilar. 
♦  I Sverige använder vi 300 miljoner värmeljus varje år.
♦  Om vi lämnar aluminiumkopparna till återvinning (metall) kan 95% av energin och 100% av metallen sparas. Aluminum kan återvinnas hur många gånger som helst.
♦  Tänk bara på att lilla brickan med veken i koppen ska lossas innan den lämnas till metallåtervinningen. Brickan är av stål och separeras (om den lossats) från aluminiumkoppen på själva anläggningen med hjälp av en magnet  och på så sätt kan metallerna återvinnas.

 
Så se till att mysa nu denna mörka årstid och tänd ljus omkring dig. Men var försiktig och tänk på hur mycket du kan göra för dig och miljön genom att köpa ljus med stearin och sen lämna dem till återvinning.
 
Tänd ett ljus och sprid lite värme.
 

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Kristin // The Chocolate Box 12 november, 2013 at 22:04

    Oj, det där visste jag inte alls om värmeljus.. Tack för infon, ska absolut tänka på det framöver!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.