Tips

Bak-&Chokladfestivalen, ett andra besök med Årets Pralin och finfika

 

 
 
I lördags blev det ett andra besök på Bak-&Chokladfestivalen, nu tillsammans med man och dotter och betydligt mer tid till att besöka alla montrar, provsmaka och även ta en tur på intilliggande Hem&Villa-mässan. Mitt första besök var ju en kvällsaktivitet med fokus på att baka. Du har väl förresten inte missat receptet på de glutenfria hallongrottorna? Att komma tillbaka och i lugn och ro (läs trängas bland alla besökare) besöka alla montrar, se alla bak- och chokladpassionerade utställare var verkligen en höjdare. Vilket utbud! Mycket ekologiskt och fairtrademärkt (heja!). Mycket choklad och lakrits, en enligt mig svårslagen kombination. Och som sagt, en utökad yta för det glutenfria. I lördags var det ju själva nationaldagen för alla bagare med Kanelbullens dag och det fanns nybakade glutenfria kanelbullar i montern hos både Friends of Adam och Jessica och Maria. På plats fanns även Lindroos med sin Fiberhusk men den nya bekantskap som verkligen väckte gillande hos mig var chokladen Zotter, en choklad som är både ekologisk och rättvisemärkt. Det fanns flera olika varianter, både fylld och ren choklad. De har även choklad som är mjölkfri och vegan. Alla förpackningar har sin egen design och är målade av en god vän till Josef Zotter. Som ni märker gillar jag deras helhetstänk, från böna till bar. Och jo, chokladen är också väldigt god.
 
 
 
En anledning till att vi valde att gå dit på lördagen var att Årets Pralin skulle avgöras då. En god vän till oss, begåvade Matilda Åkerman Ruther hade gått vidare till final och den här dagen skulle allt avgöras. Och självfallet ville vi vara på plats för att heja. Uppgiften bestod i att ta fram en mörk och en ljus choklad varav den ena skulle vara gjuten. Matildas ljusa pralin var gjord på Felchlins choklad Maracaibo och Madagascar med en ganache smaksatt med ceylon och kanel. Den mörka pralinen var gjord på Felchlins choklad Madagascar 65%, Zacapa romtryffel och karamelliserade kaffebönor. Felchlin sägs vara världens mest exklusiva choklad. Tror minsann jag ska beställa några praliner av Matilda vid tillfälle. Den här dagen fick ju bara juryn provsmaka.
 
 
Efter juryns provsmakning och överläggning skulle så vinnaren kungöras. Matilda slutade topp-6, en fantastisk placering för att vara helt ny som pralinmakare. Till vardags arbetar Matilda på Fabrique. Vinsten togs hem av Annie Hedman som arbetar på Magnus Johansson Bageri & Konditori. Receptet på hennes vinnande praliner finns här. Nästa år hoppas vi på en vinst, Matilda!
 
 
En liten kaffepaus behövdes där på eftermiddagen och vi besökte Konditorernas Café. Jösses så fina godsaker! Spana in biskvierna, de grymt vackra lakritsdammsugarna och allt annat. Själv mumsade jag i mig en glutenfri saltlakritsskumboll signerad Elisabeth Johansson och den var fantastiskt god! Elisabeth hade jag förresten nöjet att få en pratstund med på torsdagen. Hon är verkligen inspirerande och visade det sig, hur trevlig som helst. Tog sig verkligen tid till att prata. Jag köpte hennes bok Choklad som jag så ser fram emot att frossa i. Dessutom fick jag den så fint signerad. Bak- & Chokladfestivalen var riktigt lyckat för egen del och jag kommer verkligen minnas och ta med mig alla möten.
 
Och kanske att det blir lite mer choklad här framöver.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.