Tips

Choklad som är rättvis, smart och god

12 oktober, 2019
choklad

Choklad är väl ändå bland det bästa som finns! Men den ska vara rättvis, ekologisk och smart. Just vad gäller choklad är det så viktigt att välja rätt och inte bara gå på smak. Det är en gigantisk industri men vägen från kakaoodling till den färdiga chokladkakan på butikshyllan kan se väldigt olika ut. Det finns stora jättar som pressar priserna och baksidan är odlare som tvingas leva i fattigdom, barnarbete och slaveri. Vilken choklad du väljer kan alltså göra riktigt stor skillnad.

no bake chokladcheesecake

Choklad som gör mig glad!

Igår besökte jag Bak- och chokladfestivalen på Stockholmsmässan. En alltid lika trevlig mässa som är lagom i storlek. Många aktiviteter där man kan se proffsen arbeta och många riktigt bra utställare. Bara doften när man kliver genom dörren är ljuvlig! Det chokladiga som fick följa med hem igår var några favoriter från Eguale där allt är Fairtrademärkt och ekologiskt. Deras chokladdoppade kaffebönor är något alldeles extra kan jag lova. Det är dem jag dekorerat med på bilden här ovan där du ser min No bake chokladcheesecake.

Och så blev det ett fint möte med Choklad-Jenny från Vintage Plantations. Riktigt spännande smaker i handgjord bean-to-bar på kakaobönor från Sydamerika, där odlarna får utbildning och rättvist betalt. När bönorna kommer till fabriken i Umeå tas de om hand på hantverksmässigt vis och smaksätts med norrländska örter och bär. Chokladen är ekologisk och fri från mjölk, soja, nötter och gluten (kan finnas spår av vissa ämnen). Och så dessa vackra förpackningar på det!

choklad vintage plantations

Denna som har utsetts till Skandinaviens bästa smaksatta mörka choklad bara måste jag visa. Det är kryddiga frön från läkeväxten fjällkvanne, som plockats i Västerbottens fjälltrakter och sedan torkats och fördelats över kakan för hand. När man tuggar på fröna får man ut de eteriska oljorna som ger ännu en dimension till smaken.  Och smaken av tranbär är härligt syrlig. Jenny rekommenderar för övrigt att man låter chokladbitarna långsamt smälta i munnen med den smaksatta sidan mot tungan och sedan bara njuta av de olika smaker som kittlar mot kindbenen.

Det här är två tillverkare vars arbete gör mig riktigt glad! Se till att besöka dem idag om du ska till mässan

Ännu mera choklad

Om du som jag tycker om choklad och vill ha inspiration till nya recept kan du skriva ’choklad’ i sökrutan högst upp eller klicka här.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Varmt välkommen att också följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.