Tips

Frukost med Sandberg

 
I förra veckan hade jag förmånen att bli inbjuden till en inspirerande frukostföreläsning med Sandberg Tyg & Tapet. Platsen var den anrika butiken Björklund & Wingqvist på Kungsholmstorg i Stockholm. Anledningen till att just jag hamnade där bland andra bloggare, stylister, återförsäljare och inredningsjournalister heter Hanna Wendelbo-Hansson. Till vardags är hon Creative Director på Sandberg Tyg & Tapet men jag har lärt känna henne på instagram där hon är en stor inspirationskälla. Ifjol fick hon oss alla att skapa höstmandalas av det som finns i natur och trädgård. Nu är skapandet igång igen, kika in på instagram och hashtag höstmandala och njut av allt det skönt kreativa. Hanna är en sådan där härlig person som man gärna skulle vilja träffa utanför instagram och nu hade hon vänligheten att bjuda in mig till denna morgon, så att vi äntligen fick göra det.
 
 
Tapeten Gryning
 

Hanna inledde morgonen med att prata om tapettrender. Första trenden kallade hon Soft Graphic och visade exempel på både origami- och ombre-effekter. Lätt övertonade kulörer där Sandbergs fantastiska tapet Gryning är ett fint exempel. Tapeten har synts en hel del i press senaste tiden och även fått fina utmärkelser. 
 
 
Tapeten Botanica
 
Trenden Gröna Vågen 2.0, att vi vill ha mer och mer grönt i inredningen, att bonden flyttar in till stan, att ha höns i villaområdet. Att vi pratar mera grönt. Hanna tog upp det roliga fenomenet “bloggblommor” i form av exempelvis Elefantöra och Rosenskärm som plötsligt syns på var och varannan bild i både blogg- och instagramflöde. Tänk vilken dröm då att istället ha en hel botanisk vägg hemma!
 
 
Tapeten Eva från kollektionen Götheborg och tapeten Mauritz från kollektionen Grace
 

Trenden The Collector med inslag av samlingsobjekt, souvenirer och minnen från besök i fjärran länder. Liksom New Elegance med känsla från 20- och 30-talet. Vi njuter av tv-serier som Downtown Abbey, Mr Selfridge och The Paradise. Nu tar vi med den eleganta och nostalgiska känslan in i hemmet. 
 
 
Klassisk William Morris, bild lånad här
 

Den sista trenden, Old Time Classics. Här blickar vi gärna tillbaka i tiden och lyfter fram hantverket. Den vurm för William Morris som syns på så många ställen just nu är en del av denna trend. En motreaktion mot industrialismen. Här är Sandbergs kollektion Brunnsnäs ett fint exempel på detta och det berättade designer Sissa Sundling mer om, och även så fint om historien bakom kollektionen. 
 

 
Skisser i arbetet med att ta fram tapeten Ava
 
 
 
Tapeterna Beata och Marianne från kollektionen Brunnsnäs samt designer Sissa
 

Sissa undrade om vi kände till ‘Gårdarna runt sjön’, en romansvit av Birgit Sparre. Tror att jag var en av de få som nickade igenkännande tack vare min svärmor som berättat om detta. Har ännu inte läst någon av romanerna men de utspelar sig på godsen runt sjön Åsunden i Ulricehamn, där Sandberg ju har sin fabrik. Kollektionen Brunnsnäs vill vara en bild av det goda livet och berätta sagor med bilder. Det klassiskt svenska fast i modern tid för att skapa en vackrare vardag. Sissa berättade att hon ritade tapeten Ava med ambitionen att göra den vackraste tapet hon någonsin gjort. Bilderna ovan visar ett första utkast i form av en blyertsskiss, därefter sätts färgerna där tryckmetoden avgör hur många färger designern har att arbeta med. Och till sist en hel rapport (bilderna från morgonen tagna med mobiltelefonen så därav den något dåliga kvaliteten)
 

 
Om man som jag alltid älskat fabriker är den här filmen sevärd och visar en del av det som Sissa berättade. 
 

 

Tapeten Ava är verkligen enastående och utan att ha sett allt Sissa designat så kan jag nog ändå säga att det här är en av de vackraste tapeter jag sett. Och om jag minns rätt nu är bilden ovan skapad och tagen i just en av gårdarna runt sjön. Här skulle jag lätt kunna sjunka ner i soffan med en god bok och en varm kopp te.

 
 
Efter föreläsningen gavs tillfälle till bläddring, inspiration och prat med medverkande från både Sandberg och Björklund & Wingqvist. Själv fick jag strax lov att hasta till jobbet och med mig fick jag en fantastiskt fin påse med tapetprover, inspiration, servetter och en ljuvligt söt frukostbricka. Och såklart mötet med Hanna.
 
Stort tack, Hanna och Sandberg, för en givande morgon
och en inblick i en värld som jag vanligtvis bara betraktar från utsidan. 
 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.