Tips

Tygkasse i handväskan kan rädda världshaven

8 juni, 2017
tygkasse

Jo, jag är medveten om att det är stora ord i rubriken hos lilla jag. Men gigantiska problem kräver handling. Nu. Och med en tygkasse i handväskan kan du faktiskt vara med och rädda världshaven. Det är i alla fall ett första steg på rätt väg.

FN deklarerar krig mot plasten

Världen över uppmärksammas nu att vi förstör våra hav. FN har deklarerat krig mot plasten med kampanjen CleanSeas. Läser i DN en intervju med Erik Solheim, chef för FNs miljöorgan UNEP:

– ”Tre väldigt konkreta problem finns: överfiske där man plundrar världshaven på fisk, plastföroreningar som ödelägger haven, och havsförsurningen och klimatförändringar som ödelägger korallreven”.

I samma intervju presenteras följande skrämmande siffror:

  • 8 miljoner ton plast hamnar varje år i haven, enligt beräkningar finns ungefär 150 miljoner ton plast i haven.
  • 2050 kommer det, enligt beräkningar, att finnas mer plast än fisk i haven om inget görs.
  • 600 arter riskerar att skadas genom att de antingen äter plastskräp eller blir intrasslade i det.
  • 80 procent av skräpet i haven kommer från land, till allra största delen handlar det om plast i olika former.
  • 40 procent av den plast som tillverkas används till engångsförpackningar, de är också det vanligaste skräpet i havet. I Sverige återvinns bara 45 procent av plastförpackningarna.
  • 30 plastpåsar hade en död val, som nyligen flöt i land i Norge, i magen.

Källa: FN, Håll Sverige Rent, OSPAR

Dokumentären ‘A Plastic Ocean’

Åtta miljoner ton plast hamnar i haven. Varje år. Inte klokt. Har också fått tipset att se dokumentären ‘A Plastic Ocean’ som filmades under fyra år på 20 olika platser för att visa på hur nedskräpningen påverkar vår miljö. Finns bland annat på Netflix. Se trailer här:

Hur kan en tygkasse rädda haven?

Vad har då en tygkasse i handväskan med saken att göra? Jo, det är mitt bästa tips för att slippa den där slentrian-plastpåsen. Sedan ett par år tillbaka har jag för vana att alltid ha en tygkasse tillhands i handväskan. Den går att rulla ihop och tar inte särskilt mycket plats. Då kan jag alltid stoppa ner det där lilla som handlas och avstå från ännu en plastkasse. Vinst för både mig, butiken och miljön. Åker jag och handlar mat tar jag alltid med de stora tygkassarna som påpassligt ligger i hallbyrån. Missar jag det, finns ett par papperskassar i bakluckan.

Glädjande nog har nu flera stora svenska klädkedjor gjort gemensam sak för att minska antalet plastpåsar. Att behöva betala för påsen har förhoppningsvis effekt. Tänk om vi också kunde få papperspåsar vid frukt- och gröntdisken och inte bara vid lösgodiset. Och du vet väl att plastfolien kan ersättas av Bee’s Wrap, naturligt och ekologiskt.

På bilden syns två av mina favorittygkassar som allt som oftast följer med mig. Den svarta vackra påsen med texten ‘Pour mes affaires’ från begåvade Ann med Ancher Design. Och den vita från Nygårdsanna. En tygkasse är dessutom mycket mer bekväm att bära. Och snygg! Och så är det ett första litet steg till ett större medvetande.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar