Tips

WhiteMonday, ett medvetet val

loppisfynd white monday

Det här är White Monday

I år är jag med och uppmärksammar White Monday. En dag där cirkulära alternativ och schysst handel står i fokus. En dag som handlar om att skapa en positiv motreaktion till Black Friday och uppmuntra till att handla återbrukat, återanvänt och schysst. White Monday infaller i år 19/11 (måndagen före Black Friday).

Ifjol reagerade jag starkt mot den köphets som överöste oss den där svarta fredagen. Det plingade i mobilen och mailen konstant med erbjudanden från olika butiker och kundklubbar. Det är väldigt lätt att falla för lockpriser en sådan dag. Men är det verkligen så billigt och är det verkligen något du behöver?

Istället för att lockas till att köpa saker du inte behöver bara för att det är billigt så vill alla som står bakom White Monday uppmuntra till eftertanke och ett medvetet val. Inte bara den här veckan utan alla dagar. Vi har bara en jord och det är hög tid att vi tar hand om den. Tillsammans. Är ni med?

#whitemonday

Läs gärna mer på #whitemonday om hur allt startade och tankarna bakom. Här hittar du också företag och organisationer som arbetar för ett mer cirkulärt Sverige. Liksom fina erbjudanden på klädreparationer och ändringar, secondhand, tågresor, maträddning och mycket annat som hjälper dig till ett mer miljömedvetet val. Låt dig inspireras!

vallmo gotland

Mer inspiration till miljömedvetna val

För egen del försöker jag minska nykonsumtionen rejält. Min dotter och mor har båda fått mig att inse tjusningen med att handla secondhand. Både att leta guldkorn och att hitta det där unika. Men också smartheten i att återbruka och att spara både på mina pengar och jordens resurser. Några fler som inspirerar mig just nu är:

Wilda med bloggen Reaktionista som i  det här inlägget skriver så mycket klokt och ger tips för att praktisera miljömedvetenhet, hur man kan ta vara på resurser och återbruka.

Klimatklubben som på kort tid blivit en stark gemensam kraft mot klimatångest och får mig att känna positivism och ger mig massor av kunskap. Gå med i Klimatklubbens facebookgrupp för att ta del av all kunskap eller ställa frågor. Du kan också följa dem på Instagram @klimatklubben.se

@baravackrating Om du är intresserad av att besöka secondhandbutiker och leta guldkorn och vintageklassiker så kan du lära mycket av inspiratörerna Weronica och Jenny som ligger bakom instagramkontot @baravackrating Här bjuds på massor av kunskap, vackra bilder och tips.

white monday återbruk

“One man’s trash is another man’s treasure”

På bilderna ovan ser du en del av de loppisfynd jag gjort. 1) Grön keramikvas från Gefle och bakgrunden är en gammal rostig plåt jag fick en för en femma. 2) Tallrik och bestick från Berga Second Hand och det stora vita fatet från Anna och Fanny Bergenströms sommarloppis med rekvisita. 3) Enkel röd liten kanna. 4) Vacker vit vas, Suvi från Arabia. 4) Gröna Anna, en klassiker. Vi kikar alltid efter det som i botten är märkt VDN då det tål maskindisk. 5) Grön keramikkanna som min dotter köpt med tillhörande små glöggmuggar. De flesta fynden från vår lokala Berga Second Hand.

Finheter med en historia

Många av de återbruk som vi besöker låter intäkterna gå till välgörande ändamål. Och det känns ju ännu bättre då att göra det där medvetna valet. På översta bilden ser du förresten några av de finheter jag fyndat på senare tid. Massor av fina böcker och ett par av dem ser ut att vara helt oöppnade. Böcker som jag betalat från 5 till 60 kronor för. Och så krukor och vaser. Bland annat ett guldkorn i form av liten keramikvas från Gefle porslinsfabrik och i rätta gröna nyansen. Just denna hittade min mamma och undrade om jag var intresserad. Hon känner så väl min kärlek till grönt. De där små vita krukorna från Uppsala Ekeby letar jag alltid efter. Det svarta fatet saknas dock ofta så det har jag köpt nytt.

Ett tips. Ibland kan det sitta kvar viss doft i återbruk. För möbler och porslin/keramik har vi använt ett medel som heter Yocoair. Fungerade finfint ihop med vädring. För kläder kan jag tipsa om parfymfritt tvättmedel för sportkläder som neutraliserar dofter. Klockrent!

I år har jag tänkt att de julklappar som jag vill ge bort ska vara extra mycket genomtänkta. Och det får gärna vara fint återbruk.

Hoppas att jag inspirerat dig till ett medvetet val och att du nästa vecka väljer White Monday.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sandra Callermo 16 november, 2018 at 23:40

  Vilket fint inlägg! Verkligen. Kloka ord och vackra bilder <3

  • Reply Annelie Andersson 17 november, 2018 at 07:26

   Tusen tack, vad roligt att du uppskattar det. Önskar dig en fin helg!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.