Toast Skagen, en klassiker

28 december, 2022
toast skagen

Toast Skagen kan vara en av Sveriges populäraste förrätter. Jag är själv väldigt förtjust i rätten och vi kan ibland variera fredags-räkmackan med detta. Toast Skagen är en förrätt som består av en blandning av räkor, majonnäs och kryddor som man serverar på smörstekt ljust bröd och ovanpå alltsammans en stor sked med löjrom.

Toast Skagen på mitt sätt

Rätten är skapad av Tore Wretman på 50-talet och det finns många olika versioner och tolkningar. Jag blandar räkorna med majonnäs och bara så mycket att det precis täcker skaldjuren. Sedan smakar jag av med dill, pressad citron och svartpeppar. Fint hackad rödlök går bra att blanda ner om man vill, men jag föredrar att servera det vid sidan om. Men ibland struntar jag i löken och det blir precis lika gott ändå. Löjrom, stenbitsrom (eller motsvarande) och en skiva citron toppar hela härligheten. Och i botten en gyllene och frasig brödskiva som stekts i smör. Ljuvligt helt enkelt!

Tips! När jag önskar ett lite mer elegant utseende skär jag bort kanterna på brödet. Men släng dem för allt i världen inte! Lägg dem i en burk på ett torrt ställe, förslagsvis i skåpet ovanför kylskåpet. Med tiden torkar brödkanterna och du kan mixa dem och använda som ströbröd.

P.S. Om du tycker om skagenröra tycker jag att du ska prova denna variant med en nypa hetta. D.S.

toast skagen

Toast Skagen

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
4 portioner
30-45 minuter

En klassisk förrätt där en blandning av räkor och majonnäs serveras på en smörstekt skiva ljust bröd. Toppas med löjrom och en skiva citron.

Ingredienser:

1 kg räkor med skal

1/2–1 dl majonnäs

1 knippe dill

1 citron, pressad och skivad

svartpeppar

1 msk rödlök, fint hackad

50 g löjrom eller stenbitsrom

4 skivor bröd

smör till stekning

Gör så här:

1. Skala räkorna och dela dem eventuellt.

2. Blanda räkorna med majonnäs, lite i taget till önskvärd konsistens.

3. Smaka av med fint hackad dill, pressad citron och svartpeppar.

4. Vänd ner finhackad rödlök eller spara den till serveringen. Smaka av med svartpeppar.

5. Skär upp brödet och skär eventuellt bort kanterna.

6. Smält smör i en panna och stek brödskivorna tills de är gyllene och frasiga.

7. Toppa brödskivorna med skagenröra och dekorera med en sked rom, dillkvistar, finhackad rödlök och en citronskiva.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?