Toast Skagen kan vara en av Sveriges populäraste förrätter. Jag är själv väldigt förtjust i rätten och vi kan ibland variera fredags-räkmackan med detta. Toast Skagen är en förrätt som består av en blandning av räkor, majonnäs och kryddor som man serverar på smörstekt ljust bröd och ovanpå alltsammans en stor sked med löjrom.
Toast Skagen på mitt sätt
Rätten är skapad av Tore Wretman på 50-talet och det finns många olika versioner och tolkningar. Jag blandar räkorna med majonnäs och bara så mycket att det precis täcker skaldjuren. Sedan smakar jag av med dill, pressad citron och svartpeppar. Fint hackad rödlök går bra att blanda ner om man vill, men jag föredrar att servera det vid sidan om. Men ibland struntar jag i löken och det blir precis lika gott ändå. Löjrom, stenbitsrom (eller motsvarande) och en skiva citron toppar hela härligheten. Och i botten en gyllene och frasig brödskiva som stekts i smör. Ljuvligt helt enkelt!
Tips! När jag önskar ett lite mer elegant utseende skär jag bort kanterna på brödet. Men släng dem för allt i världen inte! Lägg dem i en burk på ett torrt ställe, förslagsvis i skåpet ovanför kylskåpet. Med tiden torkar brödkanterna och du kan mixa dem och använda som ströbröd.
P.S. Om du tycker om skagenröra tycker jag att du ska prova denna variant med en nypa hetta. D.S.