Tomatsoppa på ugnsrostade grönsaker

12 september, 2022
tomatsoppa på ugnsrostade grönsaker

Tomatsoppa på ugnsrostade grönsaker blir en riktigt värmande och god rätt. Att ugnsrosta grönsakerna gör det där extra och ger en mustig smak. Gör du en stor laddning så räcker den till flera av veckans måltider. Servera soppan som den är eller toppa med tärnad fetaost. Ett gott hembakat bröd till soppan smakar förstås extra bra.

När jag förra helgen träffade mina goda vänner Lina och Cissela, som jag lärt känna tack vare Instagram, sågs vi hemma hos Lina. Dagen innan tillbringade jag eftermiddagen i Linas vackra studio tillsammans med mina böcker och printar. Det blev en härlig pop-up med flera fina besökare. När vi sen sågs igen på lördagen, så bjöd Lina oss på en så god tomatsoppa till lunch. Lina hade inget recept men beskrev hur hon hade gjort.

 Väl hemma var det skördemarknad hos trädgårdssällskapet och vi köpte på oss zucchini för tio kronor styck. Så då passade jag på att göra den goda soppan och även ta vara på en del av vår härliga tomatskörd. Närodlad och god mat. Tack Lina för inspirationen!

Tomatsoppa på ugnsrostade grönsaker

ca 6-8 portioner

1 stor zucchini
2 röda paprikor
10-15 st småtomater
2 st rödlökar
hela vitlöksklyftor
olivolja
3 st burkar hela tomater
1-2 msk grönsaksbuljong (pulver)
salt, peppar, timjan, paprika, cayenne
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Värm ugnen till 225 grader. Skiva zucchinin och halvera. Skär paprikan i mindre klyftor och dela tomaterna. Skala och klyfta rödlöken. Skala några vitlöksklyftor. Lägg allt på en plåt, ringla över olivolja och rosta mitt i ugnen tills allt fått fin färg.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Häll under tiden några burkar med hela tomater i en stor kastrull och låt puttra ihop med grönsaksbuljong. Tillsätt de färdigrostade grönsakerna och mixa allt slätt. Jag gillar att soppan är lite tjockare, men späd med vatten om du vill ha en tunnare soppa. Låt puttra samman en stund och smaka av med salt och peppar. Jag kryddade även med timjan, lite paprika och cayennepeppar.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så där! En härlig och mustig tomatsoppa på ugnsrostade grönsaker. Du kan såklart variera innehåll och mängd efter smak och tillgång. Hoppas det smakar!

P.S. Skriver du ordet soppa i sökrutan högst upp så kommer det upp fler värmande recept. Soppa på allt från sötpotatis, butternutpumpa, morot & apelsin till linser och nyponskalsmjöl. D.S.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?