Tre röror – tomater, ärter & rödbetor

22 april, 2022
tre röror

Här är tre röror som jag tycker passar utmärkt som både pålägg, dipp eller tillbehör på en buffé. Kryddorna kan man variera såklart. Om jag till exempel gör en röra att ha till frukostmackan, så utesluter jag gärna vitlöken då jag tycker det blir en lite väl häftig start på dagen. Jag har i princip slutat köpa avokado och använder ärtröran här nedan som guacamole. Bland annat.

Tre röror – soltorkade tomater, ärter & rödbetor

Duka upp en härlig plockbricka med massa gott. Det här är tre röror passar till mycket och de går dessutom bra att förbereda.

Cashewröra med soltorkade tomater

150 g (2 dl) cashewnötter
200 g (1 burk) soltorkade tomater i olja
1 citron, 4–5 msk pressad saft
ev 3–4 vitlöksklyftor
färsk basilika, en näve blad
1 tsk rökt paprikapulver
0,25 tsk salt
2–3 msk olja från tomaterna
4–5 msk vatten

Blötlägg cashewnötterna över natten eller minst 8 timmar i en stor skål med vatten. Häll därefter av och låt rinna av lite. Häll även av tomaterna men spara oljan. Lägg alla ingredienser utom vatten i en matberedare och kör ihop tills det blandats samman. Tillsätt sen lite vatten i taget och mixa allt i några minuter. Skrapa ner från kanterna om det behövs. Förvara röran i en burk med lock i kylen, den håller i upp till en vecka.

Grön röra med ärter

frysta gröna ärter (mängd efter behov, jag tar ofta en halv påse)
oliv- eller rapsolja
salt och peppar

Häll frysta gröna ärter i en värmetålig skål. Koka upp vatten och häll över ärterna, låt stå en minut och häll därefter av vattnet. De behöver inte rinna av så noga. Häll ner ärterna i en mixer, ringla över olja (börja med ett par matskedar) och krydda. Mixa tills konsistensen är slät eller så som du vill ha det. Tillsätt mer olja eller vatten om du vill, men ta lite i taget och mixa sen vidare. Förvara röran i en burk med lock i kylen, den håller sig fint i upp till två veckor.

Hummus med rödbetor

250 g rödbetor (vanligtvis 2 stora eller 4 små)
1 förpackning kokta kikärter
4–5 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta, riven
olivolja
salt och peppar

Värm ugnen till 225°. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Lägg i en form och ringla över lite olja. Rosta tills de är mjuka, det tar ca 30 minuter. Låt svalna. Häll av spadet från kikärterna och skölj dem sedan i kallt vatten. Lägg i matberedare eller mixer med rostade rödbetor, citronsaft och riven vitlök. Tillsätt 2–3 msk olivolja och kör till en slät röra. Skrapa ner från kanterna om så behövs. Tillsätt mer olja eller vatten om du önskar en lösare konsistens. Smaka därefter av med salt och peppar. Förvara röran i en burk med lock i kylen, den håller i upp till en vecka.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Nu har min andra bok Baka & ta tillvara släppts. Båda böckerna finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?