Ugnsbakade plommon till dessert eller frukost

22 augusti, 2018
ugnsbakade plommon

Ugnsbakade plommon är nog ett av de allra enklaste sätt att servera sensommarens frukt. Första tanken är kanske att servera dem som en enkel dessert – som här – men det är också vansinnigt gott till frukost. Som tillbehör till gröten eller yoghurten. Så har vi gjort med nektariner i sommar. Blir väldigt gott.

plommon

Nu har vi inte längre plommon i vår trädgård men vi har vänner som delar med sig. Det kan man tänka på och särskilt denna sommar när många verkar ha rikliga skördar. Dela med dig. Säg till vänner och bekanta att de kan komma hem och plocka. Eller ta med till jobbet, fråga om köket på förskolan önskar frukt eller kanske närmaste gård eller stall.

ugnsbakade plommon

Ugnsbakade plommon

Tillbaka till dessa kardemummadoftande plommonhalvor så. Den här gången blir det mer en beskrivning än ett detaljerat recept. Värm ugnen till 175 grader. Antalet plommon beror lite på storlek. De här var ganska små så jag tänkte 3-4 plommon per person. Börja med att skölja och dela plommonen. Ta bort kärnan.

ugnsbakade plommon

Lägg halvorna i en ugnsfast form. Ringla över antingen flytande honung eller lönnsirap. Sådär lite lagom beroende på hur sött du vill ha det. Sedan mortlade jag rejält med kardemumma och strödde över plommonen. Vill du ha mera bett kan du förslagsvis använda ingefära och kanel.

ugnsbakade plommon

Till sist strödde jag över lite flagad mandel. Det gör du precis som du vill. Något annat som är gott är att rosta riven kokos i torr panna och ha som tillbehör vid serveringen.

Nu är det dags att ställa in formen och baka plommonen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Tiden styrs lite av hur stora plommonen är, så håll koll mot slutet.

Om du har plommonen till dessert passar det fint att servera med en klick grädde eller vaniljglass. Eller varför inte lite uppvispad crème fraîche som du smaksatt med vaniljpulver. Eller en fet yoghurt.

plommon och luktärter

Härligt med sensommarskörd av både plommon och luktärter!

Mer Blomster&Bakverk

För mer söt inspiration, klicka dig vidare till kategorin ’Dessert’. För ännu mer Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på både Facebook och Instagram.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?