Det är pumpatider och då lagar jag gärna ugnsrostad pumpa. Min favorit är butternutpumpa. Det är väldigt gott att krydda den med kanel, cayenne och kummin. Och så serverar jag den gärna tillsammans med grönkål i en ljummen sallad och toppar med vackra granatäppelkärnor. Det här kan man äta som ensamrätt eller tillsammans med en bit kött eller fisk. Eller som jag gjorde här, tillsammans med halloumi som steks i smör och saffran. Himmel så gott!
Mängden ingredienser är förstås beroende av hur du önskar servera detta så se mitt recept som en inspirerande angivelse och lägg till eller dra ifrån utifrån dina egna önskemål.
Ugnsrostad pumpa med grönkål och saffranshalloumi
2-4 portioner
Butternutpumpa, 1 st (ca 800 g)
Olivolja
Kummin
Kanel
Cayennepeppar
Salt
Grönkål, ett knippe
Granatäpplekärnor
Halloumi
Saffran
Smör
Värm ugnen till 90°. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.
Skala och skär pumpan i stora tärningar. Tycker själv det är enklast att skära av skalet. Lägg ut bitarna på en plåt och ringla över 3-4 msk olivolja, 1 tsk kummin, 1 tsk kanel och 1/4 tsk cayennepeppar samt salt. Blanda om alltsammans med händerna. Du kan såklart blanda pumpan med olja och kryddor i en skål om du tycker det är enklare.
Rosta nu pumpan tills den är mjuk men med lite kärna. För mig brukar det ta ca 1-1,5 timme. Det här kan du förbereda tidigare samma dag eller dagen före. Fördelen med ugnsrostad pumpa på så låg värme är att så mycket som möjligt av näringen bibehålls.
Skölj grönkålen och riv i stora bitar. Stjälken kan du spara och ha i exempelvis en grön smoothie. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja på medelvärme och låt grönkålen bli ljummen. Salta och peppra.
Om du vill servera rätten med saffransstekt halloumi så häller du av vätskan från osten och torkar av den med lite hushållspapper. Skär den i stora bitar. Smält en stor klick smör i en stekpanna, när det smält har du i saffran (mängd efter eget önskemål, jag tog ca 1/4 påse) och låter det smälta in i smöret. Lägg i halloumin och stek på alla sidor.
Dags att montera rätten. Lägg ut grönkålen på ett fat. Strö över både ugnsrostad pumpa och halloumi. Toppa med de vackra röda granatäppelkärnorna.
Smaklig spis!
Ännu mera butternutpumpa
Om du vill ha mer inspiration till att laga med pumpa tycker jag att du ska kika in här:
Butternutpumpasoppa – snäll festmat för känsliga magar
Ljummen sallad med rostad pumpa, grönkål och äpple
Bönpasta med grönkål, rostad pumpa och sötmandel
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
Corinne Grönholm
Men wow vad gott det ser ut! Sparade receptet direkt i favoriter, detta ska testas! :)
Annelie Andersson
Så himla roligt att höra, tusen tack också för att du tog dig tid att skriva en rad.
Tina
Pumpa är så gott! Du har prickat in mina favorit kryddor och tillbehör!
Dessutom är det vackert för ögat också!
Hoppas du får en fin vecka!
/ Tina
Annelie Andersson
Men så härligt att höra, tack rara Tina! Och fin vecka önskar jag dig också. Kram!