Uncategorized

Månadens fyra – A

 
Dags för Månadens fyra hos Anna och Ulrika. Den här gången var det en något klurig fyra som krävde en del tankearbete. Det hjälpte inte att bokstaven var A som i Annelie. Men nu kör vi, här kommer mina fyra A.
 
Månadens ANSIKTE • Månadens ANANAS • Månadens ALFABET • Månadens ADRENALIN
 
 
Månadens Ansikte – Ett ansikte, eller snarare en person och fantastisk skådespelerska som jag nog aldrig slutar fascineras av är Meryl Streep. Så olika karaktärer hon spelat genom åren, med största trovärdighet och känsla. Och hon blir bara bättre och bättre. På bilden ovan från 2009 bär hon samma klänning som hon bar 1979. Trettio år har gått mellan bilderna. Hon är född 1949 och blir alltså 65 år i sommar. Hon grep tag i mig redan i ‘Kramer mot Kramer’ och vem minns inte ‘Mitt Afrika’ eller ‘Sophies val’. Och så på senare år, den härliga Donna i ‘Mama mia’ för att inte tala om hennes tolkning av Julia Child i ‘Julie & Julia’ – älskar den filmen! Och ‘Djävulen bär Prada’. Till och med en något fjompig film som ‘It’s Complicated’ lyckas hon lyfta. Hennes senaste film ‘En familj’ har jag inte sett ännu, men både hon och Julia Roberts nominerades till Oscars vid årets gala för sina prestationer, och det lovar ju gott.
 
 
Månadens Ananas – Ananas i keramik, mässing, aluminium, som lampfot eller ljuslykta. Den exotiska frukten har haft många former det senaste året, och mest som inredningsdetalj, inte så mycket som ätbart. Så här kommer istället en repris på en god dessert, Kokosmousse med karamelliserad ananas (här kan du läsa hela inlägget och receptet). Det bästa är att den med fördel förbereds kvällen innan. Att sen lägga ihop alltsammans inför servering går på ett kick. 
 
Så här gör man kokosmoussen:
(4-6 portioner. Gör gärna detta moment kvällen innan.)
Vispa samman 2 dl creme fraiche och 2 dl strösocker (jag minskade på sockret) tills det blivit fast och fluffigt (det tar några minuter). Tillsätt 0,5 tsk äkta vaniljpulver och 1 dl riven kokos och blanda samman. Ställ in i kylen och gärna över natt eller några timmar innan, så att smakerna hinner sätta sig. 
 
Inför servering:
Vispa 2 dl grädde och vänd ner i kokossmeten. Vispa alltsammans lite till med elvisp så att det blir en fin konsistens (det här momentet gjorde jag innan gästerna kom). Strax innan servering karamelliseras frukten. Smält 25 g smör i en kastrull eller stekpanna. Lägg ner 1 tärnad ananas tillsammans med 4 msk farinsocker. Rör om försiktigt tills sockret smält ner och frukten blivit varm. Om du vill ha lite crunch till desserten finns det tips på det här. Lägg samman allt i lager i vackra glas och servera. Mums!
 
 
Månadens Alfabet – I vår hall precis innanför ytterdörren har jag skapat en slags årstidstavla. Motiven byts allt efter årstid. Orden är typiska sådana som jag tycker om, som skapar en fin ordbild och ibland kanske något som vi tillsammans ser fram emot – ett resmål eller något annat. En personlig tavla för vår familj och alldeles unik. Och jag har nöjet att leka fram motiven med ord och typsnitt. Det här med bokstäver har jag nämligen alltid tyckt om. Suttit åtskilliga timmar genom åren och provat mig fram med olika handstilar. Textat kort, gjort skyltar, gått på utställningar med kalligrafiska mästare som Karl-Erik Forsberg. För att inte tala om all inspiration och ögongodis från Ylva Skarp. Både att texta själv och att njuta av andras bokstavskonst har alltid roat mig helt enkelt. 
 
Månadens Adrenalin – Nja, det här med adrenalinkickar är inget jag söker direkt. Har nog snarare blivit lite mer feg med åren och söker mer lugn och harmoni än hjärtklappning, svettningar och svaga ben. Det ögonblick jag kommer att tänka på och som nog är min senaste adrenalinkick är sittandes i en stor badring tillsammans med min då 13-årige son. Vi är på Fårup Sommerland i Danmark (vilket för övrigt var en fantastisk upplevelse som varmt kan rekommenderas) och sonen triggar mig att gå med upp i stora vattenrutschkanan. Den är hög. Vi klättrar många trappsteg bärandes på denna stora badring och hjärtat rusar mer för varje steg vi närmar oss. Men jag ger mig den på att jag ska våga. Och så sätter vi oss i badringen och sonen sätter fart. Snabbt går det. Såklart. Och badringen far upp mot kanterna, sådär som jag tycker är grymt obehagligt. Är nämligen helt övertygad om att vi ska fara över kanten. Sen kommer vi in i en lång mörk tunnel där man inte ser något. Helt svart blir det. Har ingen aning om hur svängarna går utan det är liksom bara att hålla i sig och hoppas att allt ska gå bra. Förutom det skriker jag och skrattar. Om vartannat. Rätt så högt tror jag. För när vi kommer ner ser sonen lite obekväm ut om än med ett leende. Och de som står samlade därnere ler varmt mot mig när jag svettig kommer ut ur sista tunneln. Men jag bjuder på det. Jag vågade. Och visst blev det en kick. Men resten av dagen gick i lite försiktigare toner.
 
Sådär. Det blev en fyra till sist! Nu ska jag lugna ner mig lite.
Den där adrenalinkicken gav sig tillkänna bara jag mindes tillbaka.

You Might Also Like

No Comments

 • Reply Karin A 28 april, 2014 at 22:45

  Vilken fin fyra du bjuder på, inspirerande läsning! Receptet måste jag absolut testa. :) Får se om jag får till en fyra innan månaden är över…

  Kram

  • Reply annelie 29 april, 2014 at 09:38

   Tack snälla! Ja, den där desserten är riktigt god. Ser fram emot din fyra :) Kram!

 • Reply Den där Victoria 29 april, 2014 at 08:14

  Men åh vilken härlig fyra du fick till, Meryl Streep är en stor favorit hos mig också. Din årstidstavla gillar jag skarpt, så himla fint att ha en helt egen och personlig tavla sådär.

  Det där med badringen känner jag igen, har gjort samma sak två gånger och det kändes som att gjorde det med livet som insats båda gångerna. Jag kommer nog inte göra det igen (tror jag)

  Kram Victoria

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.