Uncategorized

INSPOBANKEN • Mina bästa inredningstips

 
Februari månads tema på Inspobanken är ‘Mina bästa inredningstips’. För mig kan inredning sammanfattas med att det som hjärtat tycker om, det får flytta in. Det som känns rätt i mage och hjärta, det som jag tycker om och som får mig att trivas. Det vill jag omge mig med. Och då blir det personligt och ombonat. Självfallet inspireras även jag av andras hem och av att bläddra i diverse magasin. Men jag handplockar de bitar som hjärtat tilltalas av. Att kopiera andras hem rätt av skulle för mig kännas som att vara inneboende gäst hos någon annan. Och jag tilltalas mer och mer av att springa på de där unika finheterna – att det liksom står något och väntar på att just jag ska hitta det. Följer många inspirerande loppis-fyndare på instagram och jag inser att det krävs ett tränat öga för att hitta guldkornen. Eller så hittar man bara det man tycker om. Så går mina tankar. 
 
 

För ett tag sedan var vi flera på instagram som hade en spännande diskussionstråd om inredning. Det var tydligt att det fanns många åsikter i frågan och det var så roligt att läsa allas tankar. I samband med det förekom också ett tidningsklipp, en intervju med Mija Kinning, där hon säger så här:

 
“Var inte så ängslig! Våga utgå från vad du själv tycker om och strunta i alla andra. Om du utgår från det du själv verkligen tycker om, då blir det alltid personligt, säger Mija. Vi svenskar är ganska designmedvetna och kan rätt mycket om inredning, men ofta kan vi vara lite överdrivet ängsliga i våra inredningsval, tycker hon. – Vi vill liksom att någon annan ska ha godkänt vår inredning. Då kan det bli så att man kör på ett färdigt koncept som man har sett någonstans. Hennes tips är att göra precis tvärtom. Det är också så hon själv arbetar. – Jag utgår helt enkelt från familjen som bor i bostaden, vilka de är och hur de lever, vad de tycker om”.
 
Jag tycker hon prickar så oerhört rätt. Precis så där känner jag. Enda svagheten i mitt resonemang är att mitt hjärta har förmågan att dominera här hemma och har svårt för att släppa in sådant som andra i familjen kan tycka om … det behöver jag jobba på. 
 
 
Förutom mina tankar kring inredning tänkte jag bjuda på ett handfast tips och på blomster&bakverk innefattar det såklart blommor. Tänk så mycket det kan göra att plocka in en enkel kvist, lite gröna växter eller en bukett krispiga tulpaner. Eller att vänta ut en kruka med fina pärlhyacinter som sakta tittar fram. Inte bara får ögat sitt utan faktiskt kan krukväxter vara bra för hälsan. De renar luften och ökar luftfuktigheten. Forskning har också visat att vi i rum med många krukväxter kan koncentrera oss bättre och inte lika lätt får huvudvärk. Dessutom gör det gröna och blommorna oss mycket gladare. Vinst för både kropp och själ alltså. Det känns ju som ett mycket passande inredningstips. Framför allt så här i februari när vi saknar ljuset och inte får så mycket frisk luft i oss som övriga tider på året. Fyll rummet med grönt alltså.
 
 
 
Det finns ju en uppsjö av gröna växter som verkligen kan fylla en roll. En krukväxt behöver inte blomma utan kan med färg och form hitta en alldeles given plats i rummet. Småbladig, storbladig, grön, rödbladig, flikbladig, hängande eller härligt yvig. Något att placera i en stor kruka eller korg för att fylla ut ett rum eller något småbladigt som passar en liten favoritkruka. Köp hem vårlökar och sätt i fina skålar eller tekoppar. 
 
 
Skapa stilleben och små grupper av saker som du tycker om och som skapar harmoni. Man måste inte köpa hem en massa dyra kvistar, blommor och krukväxter. Man kan också gå ut i trädgården vintertid och plocka något som tillför en egenskap. Jag klippte av en rosenflockel i vinterskepnad bara för att jag tycker blomman har en så fin form, till och med i vintervila, och så gick den så bra ihop med vasen. Sen hade jag tänkt mig ett par videkvistar eller lärk i damejeannen, men i väntan på köp stoppade jag ner ett par björkkvistar som fallit utanför. Det skapade lite mera liv i hörnan med finheter.
 
 
Den här tiden är det ju också underbart att plocka in olika sorters kvistar från trädgården. Här är syren men man kan också plocka in forsythia eller äppel- och körsbärskvistar. Man tager vad man haver.
 
 
Sedan är det ju något alldeles speciellt med färska blommor. Ni som följt mig ett tag vet hur svag jag är för både tulpaner och pärlhyacinter. Det får gärna följa med hem en ny färsk bukett inför varje helg som kan njutas av lite extra under ledigheten. Det är vardagslyx för mig.
 
 
Något jag också tycker om att ta in är blåbärsris. En skogspromenad i friska luften och komma hem med en bunt kvistar som efter några dagar spricker ut och bjuder på extra grönt. Underbart! Och jag tycker de är så fina just till tulpaner. På så sätt kan man också dela en bukett på flera vaser och fylla ut med ris.
 
Så.
Kika nu in på Inspobanken för mer inspiration och fler tips.
Där finns redan en hel del tänkvärt och njutbart.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Sara 13 februari, 2014 at 10:37

  Bra inlägg! Man inreder ju för sig själv och sin familj, ingen annan. Och växter kan man verkligen inte få för mycket av.
  Kramen!

  • Reply annelie 14 februari, 2014 at 08:06

   Tack, Sara. Vad glad jag blir för din kommentar och fin fredag till dig.

 • Reply Weronica - Living by W/Days and Weekends 13 februari, 2014 at 11:56

  Vilket fint inlägg med många bra tips och tankar. Well done!

  • Reply annelie 14 februari, 2014 at 08:07

   Tack för fina ord. Extra varm kram till dig idag. House of Cards idag :) Fick bra recension i DN.

 • Reply Queen of Kammebornia 13 februari, 2014 at 22:11

  Vad glad jag är att du hittade mig genom Lotta så att jag kom hit. Vilka fina bilder du bjuder på! Jag är också svag för pärlhyacinter och tulpaner. Och blåbärsris. Varma kramar!

  • Reply annelie 14 februari, 2014 at 08:07

   Och vad glad jag blir att du hittade hit och att jag hittade dig ;-) Tack snälla för fina ord. Kram och fin dag till dig!

 • Reply Den där Victoria 15 februari, 2014 at 11:07

  Så fint inlägg, i både bild och text. Att inreda efter hjärtat är viktiga grejor.

  Kram Victoria

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.