Uncategorized

Mina tio • mars

Mars månad till ända betyder en ny ‘mina tio’. En tillbakablick som dragits igång av Weronica och som blivit till ett stående inslag hos flera. Så även här hos mig. Nu kliver vi in i april, en riktig vårmånad med högtiden påsk som final. Men först en blick bakåt.
 
 
 
Vi är verkligen ett längtande folk den här tiden på året. Längtan efter ljuset, solen, utelivet. Och för vissa av oss trädgården. Njuter av att se min trädgård utan snötäcke. Trots att perennerna inte klippts ner ännu och det ser mer än rörigt ut. För upp bland visset letar sig små vårtecken och den gröna kraften växer sig starkare för varje dag. Det knoppas. Och det blommar. Och det är ljuvligt.

 
 
Kvällarna är ännu innekvällar och då och då hamnar jag framför teven. Jills Veranda på SVT. Vet att jag skrivit om det tidigare, men vilket program det är. Har serien inspelad och njuter ett avsnitt lite då och då. Gråter, skrattar och fascineras. Nu senast såg jag avsnittet med Skizz, en artist jag inte hört talas om tidigare men fångades av. Hans besök i en Trailer Park där han träffar paret Tasha och John med deras två små barn. Hon är metal rocker och han är country, musik hon inte ens vill lyssna på. Hon har lämnat ett liv med tungt missbruk och lever nu med en man som älskar henne högt men vågar inte riktigt lita på känslan. John har en favoritlåt, Crazy Girl, som han tycker beskriver deras förhållande så bra. Programmet slutar med att Skizz och Jill med band – i regn – spelar låten för detta par som utstrålar så mycket kärlek och trygghet i denna så slitna omgivning. Äkta kärlek. Och jag som är så lättrörd fick såklart torka tårarna. Ni kan se klippet här.
 
Crazy, girl, don’t you know that I love you?
And I wouldn’t dream of goin’ nowhere
Silly woman, come here, let me hold you
Have I told you lately?
I love you like crazy, girl
 
 
Andra slags tårar framkallades häromkvällen när vi efter tips tittade på första avsnittet av nya programmet Berg & Meltzer i Amerika. Jösses vad jag skrattade, dubbelvikt och med rinnande tårar njöt jag av denna charmiga underhållning med två personer som verkligen bjuder på sig själva. Ser fram emot att följa deras road trip ända i mål.
 
Mina frukost-favoriter
 
Har ju tidigare skrivit om rosacea, en hudsjukdom som jag gått med i ett par års tid och försöker bli av med utan att köra en stark antibiotikakur, vilket jag inte vill. Tror också på att hitta källan till problemet och inte bara bli av med symptomen. Det var också anledningen till att jag tog bort gluten, vilket jag skrev om första gången här. Att inte ha en balanserad tarmflora kan ge upphov till olika former av utslag och eksem. Ju mer jag läser om ämnet desto mer övertygad blir jag. Och jag har fått bra hjälp med vägen och provat olika lösningar. Ibland tror jag mig ha hittat den rätta, men så kommer det tillbaka. Kände till slut att jag tröttnade lite på det där och bestämde mig för att boka tid för en ES Teck Analys, som jag läst om i olika forum och som ska kunna påvisa exakt vilka brister man har och vad som bör åtgärdas. Sagt och gjort. Ett mycket intressant besök, även om jag alltid har lite skepsis inblandad, som visade på att jag har en inflammation i tarmen och bör tillföra de ämnen som jag har brist på. Och som en inledande kur ska jag utesluta allt gluten, jäst, socker, mejeriprodukter, rött kött, dadlar, kaffe och svart te, alkohol – ja, allt sådant som är tungt för magen att bearbeta. Och så fyller jag på med bara bra saker. Mycket grönt, Omega-3, zink och b-vitamin. Med mera. Så bra då att jag redan älskar att äta både chiapudding och overnight oats till frukost. Visste du att chiafröet är naturligt glutenfritt och att en matsked innehåller mer kalcium än ett glas mjölk, att det innehåller 8 gånger mer Omega-3 än lax, 15 gånger mer magnesium än broccoli, tre gånger mer järn än spenat och tre gånger mer antioxidanter än blåbär? Dessutom bryts chiafrön ned i tarmen så att alla Omega-3, vitaminer och mineraler kan tas upp. Rena rama superfröet!
 

Raw-hallon-mandelbit                                                 Chokladkakor

Nu har det gått två veckor och det går över förväntan. Och jag märker att det händer saker. Kaffet trodde jag att det skulle vara mycket jobbigare att vara utan. Fick huvudvärk ett par dagar efter en vecka. Men jag sticker inte under stol med att det ska bli gott med en latte om några veckor. Och så har jag fått anledning att ännu mer utforska sockerfri bakning. Det har varit roligt att kunna både njuta av något litet när vi haft gäster hemma. Och ännu roligare när gästerna förundras och tycker att det smakar så gott.

 
Något som får mig att må väldigt bra är yoga och meditation. Yogan kom till mig för några år sedan efter att jag varit sjukskriven för hjärnstress. Äntligen hittade jag då ett redskap, något att hålla i handen för att hitta vägen tillbaka. Under en lång period klev jag upp före alla andra, tog en kalldusch och gick sedan ner i källaren och gjorde mitt morgonyogapass. Det där stärkte verkligen mig. Sen drog jag ner på morgonpassen och gick istället till Yogabolaget en till två kvällar i veckan på olika pass. Har ju sådan tur att ha bästa yogastället på nära håll. Nu har det varit lite mycket ett tag i livet och mars blev månaden när jag äntligen hittade tillbaka till morgonyogan igen. Och jag balanserar mig. Det känns. Vilket jag är övertygad om kommer att hjälpa mig i må-bra-resan.
 
 
Italiensk buffé och nybakade baguetter
 
Vi fick en egen långhelg hemma, jag och min dotter. Make och son åkte till Köping på tredagars hockeycup. På fredag kvällen bjöd vi hem fyra andra ’mor&dotter’-par. Klasskompisar till min dotter som känt varandra ända från förskola eller årskurs 1. Och så deras mammor som jag lärt känna och umgås med en del. Det var så himla roligt att ses så här, tillsammans. Bara vi. Alla runt ett middagsbord och med mycket prat och skratt. En av mammorna berättade hur hennes arbetskamrater med förvåning lyssnat till vad hon skulle göra på fredag kvällen. Att man kunde göra så. Och visst kan man det! Ett himla trevligt koncept måste jag säga och det låter som att flera av gästerna är redo att ta stafettpinnen vidare. Trevligt om vi startade något nytt.
  
 
Och så var det dags för årets trädgårdsmässa! På lördagen vaknade vi tidigt och tog bilen till Stockholmsmässan för ett besök på Nordiska Trädgårdar. Jag besöker gärna mässan varje år och längtar till de där timmarna när man kliver in i grönska och inspiration. I år fick jag med mig lilla E. och vi travade runt så länge orken räckte. I år kändes mässan lite mindre, den delade helgen med Hem&Villa, och jag tyckte inte riktigt att inspirationsytorna hade lite mycket utrymme som tidigare år. Och så saknade jag nog både Ulriksdals Slottsträdgård och Zetas, som vanligtvis bjuder fantastiskt fina montrar. Men det var som vanligt värt ett besök och jag kom hem med lite läsning och lite grönt. Fint så.
 
 

Det är dags att klippa ner mina övervintrande pelargoner och även försöka få till några sticklingar. Fick förresten en fin liten stickling på trädgårdsmässan när jag besökte Riksförbundet Svensk Trädgårds monter och visade mitt medlemskort. Den ska vårdas ömt.
 
 
Några av mina bidrag i #fotoutmaningmars2014

 
Mars är också månaden då jag varit med i #fotoutmaningmars2014 på instagram, en kreativ lek som togs tag i av @hannawendelbo som skapat teman för varje dag och hållit i projektet på ett alldeles ypperligt sätt. Och nu är det klart att @livingbyw tar fram teman för april och @ingenvanligdag kör sin traditionella maj-utmaning. Kul att det fortsätter och roligt att samlas kring ett gemensamt tema varje dag.
 
 

Ja, tänk att snart är det april och vårkänslorna står för dörren. En kaffe på trappan (nåja, eller en kopp te) och de första fräknarna i solen. Och det här med att plocka sig en bukett i trädgården, tänk att det kan jag göra redan nu och jag ser fram emot en lång säsong med buketter av alla de slag.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.