Utflyktsmål

En dag bland Mälaröarna

19 augusti, 2013
 
För ett par veckor sedan hade Dagens Nyheter en inspirerande artikel i resebilagan om ’Magiska Mälaröarna’. Där omnämndes både Äppelfabriken, Drottningholm, Adelsö och andra platser som jag läst om och velat besöka. Sagt och gjort. Helgen därpå fick jag med mig nästan hela familjen på en heldagsutflykt. Första stoppet blev Äppelfabriken i Hilleshög på Färingsö. En fantastiskt charmig liten oas. Ett härligt växthus. En härlig grönska. Och alltsammans med en väldigt personlig känsla.
 
 
Det lilla caféet med ett härligt utbud. De kalljästa kardemummabullarna var fantastiska. Och bakade på riktigt (och mycket) smör. Sittplatser finns det många och lite varstans. I sol eller skugga. På bänk, i fåtölj eller stol. Och så hönor och tuppar som sprätter omkring och är sällskapliga.
 
 
Blommande perenner. Äppelträd med namnskyltar. Och så hönshuset.
 
 
Chokladblomman. Så vacker.
 
 
Och så lilla fina butiken. Självfallet med det som produceras i Äppelfabriken men också andra finheter. Kan varmt rekommendera ett besök hit. Passa gärna på att ta en fika eller lunch och njut av den vackra trädgården.
 
 
Nästa stopp blev Gustavshill Handelsträdgård. Bland annat tiotusen kvadratmeter växthus där de odlar blommande krukväxter. Ett hav av blommande hortensior, cyklamen och blivande julstjärnor. Fantastiskt.
 
 
Lunch köpte vi med oss och åt vid en rastplats med utsikt över Ekerö Kyrka, hästhagar, skog och vatten. Fantastiskt vackert. Därefter fortsatte vi turen ända ut till Adelsö. Ett kaffe- och glasstopp på Café Hovgården. Hovgården, Birkas Kungsgård är ett av Sveriges världsarv. I anslutning till caféet fanns informationstavlor, litet museum och andra sevärdheter. Det finns även guidade turer.
 
 
Vacker omgivning och promenad till vattnet. Passerade Adelsö Kyrka som var väldigt fin, men vi fick nöja oss med att betrakta den från utsidan då det pågick ett bröllop där inne. Hovgårdsstenen, en runsten nedanför Hovgårdens ruiner, daterad till före 1080. Stenblocket väger sju ton! Ruin och runsten har sällskap av både kossor och lamm i hagen. 
 
 
Att turista i sin egen närhet är något vi borde göra oftare och jag är så glad för den här dagen. Vi hade även hoppats hinna med ett besök till Drottningholm, men det får vi spara till en annan gång. Det ser jag fram emot.
 
En riktigt fin dag bland vackra Mälaröarna. 
 

You Might Also Like

6 Kommentarer

 • Reply Weronica - En mammas dag 19 augusti, 2013 at 09:08

  Det verkar vara en utflykt i min smak! Du är verkligen duktig på att fotografera och sätta samman bilder till en inspirerande helhet. Heja! Och fin start på veckan!

 • Reply Kristinas oas 19 augusti, 2013 at 22:54

  Så fina bilder, det var härligt att få "följa med" på din utflykt. Kram Kristina

  • Reply annelie 20 augusti, 2013 at 10:29

   Kristina – tack snälla. Vad roligt att du följde med :) Kram.

 • Reply Design by Tornblad 19 augusti, 2013 at 23:01

  Det är verkligen kul med alla tips från alla bloggar. Jag har börjat samla alla i en lista och nu fick jag några fler :-). Älskar att åka på utflykt så tack!
  Kram Malin

  • Reply annelie 20 augusti, 2013 at 10:29

   Malin – jag håller med! Det finns så mycket bra tips och inspiration där ute. Vad roligt att du tyckte om min utflykt :) Kram.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.