Utflyktsmål

Mitt första besök på Zetas

4 augusti, 2013

Det kan tyckas märkligt, jag som är så oerhört intresserad av allt som har med trädgård, blommor och vackra saker att göra, att jag aldrig satt min fot på Zetas – detta omtalade paradis för sådana som jag. Men jag bor på andra sidan stan och har nära till både Ulriksdal och inte minst hemmaplans fina växtförsäljning. Det har helt enkelt inte blivit av. Men nu i veckan passade det alldeles utmärkt och min fina dotter följde med som sällskap.

Och det var för väl att jag äntligen kom dit! Vilken fantastisk plats och vad mycket inspiration. Det jag verkligen gillar med Zetas är att det känns som att komma hem till någons trädgård. Det är kuperat och uppvuxet och allt som har med försäljningen att göra är liksom anpassat till platsen. Inte tvärtom.

Och så lite go’fika …

Att fika varhelst vi kommer hör liksom till och självfallet ville vi prova det omtalade trädgårdscaféet. Det var verkligen trevligt med ett bra utbud. Stort plus för att det fanns ett glutenfritt alternativ, polentakaka med färska bär. Och min dotter njöt länge av den härliga chokladtryffeltårtan. Caféet är beläget lite högre upp och det fanns gott om sittplatser runtom i trädgården, i såväl sol som skugga. Hemtrevligt och välsmakande.

Så mycket inspiration!

Sen var det ett rent nöje att strosa runt i trädgården och botanisera bland perenner och sommarblommor. Att plötsligt mötas av ett litet växthus eller en liten sittgrupp runt hörnet förhöjde verkligen upplevelsen. Och så alla fina grupperingar överallt. Krukor uppställda inte bara i rader utan som i fina samplanteringar och i matchande färg och ton. Vackra planteringar och etablerade träd och buskar. Oerhört fint och välskött.

Sedan fanns det självfallet ett rikt utbud av perenner, träd och buskar, sommarblommor, rariteter och allt som hör en handelsträdgård till. Och inte minst trevlig och kunnig personal. Med oss hem följde en fin syrenbuddleja, ett par blodtoppar, några tagetes, en oerhört fin basilika och en fin mörkbladig klöver. Så nu har det planterats.

Och när man väl fått kvoten av skönhet och inspiration fylld i uteträdgården så återstår ett besök i butiken …

… och allt är lika smakfullt och inspirerande och vackert som ute i trädgården.

Det var ett fantastiskt besök på Zetas och jag kommer absolut att komma tillbaka. Det får vara värt den lilla omvägen för det är en verkligt fin upplevelse att komma hit. Om så bara för att fika, äta eller få lite inspiration. Vill du veta mer om Zetas kan du besöka deras hemsida här.

Och drömmen om ett eget växthus där jag kan odla mina citroner, den drömmen lever vidare. En dag så.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.