Utflyktsmål

Läckö Slotts soliga köksträdgård

13 augusti, 2014
 
 
Vår första semestervecka bestod i år av ett antal olika stopp och på en av transportsträckorna bestämde vi oss för att besöka ett antal sevärdheter. En av dem var Läckö Slott och självfallet ville jag gå in i köksträdgården och botanisera lite. Den är ju vida omtalad denna köksträdgård och visst är den precis så fin som man får känslan av i olika reportage. Vi var där mitt på dagen och solen gassade men det gick att njuta ändå. Bilden ovan visar synen som möter dig när du kliver in i slottsträdgården och går nerför den smala stentrappan.
 
 
 
 
Prydliga och böljande rader i vackra mönster. Allt odlas ekologiskt och används på slottet och dess matställen – grönsaker, örter och ätbara blommor. Det är verkligen vackert att blanda blommor med grönsaker på det här sättet. Det känns så lustfyllt och vackert och nyttigt på samma gång. Nu var en del skördat och nysått när vi var där men ni ser ju ändå det vackra gröna inramat av de vita murarna. Läser att trädgårdsdesigner Simon Irvine med kollegor vill omvandla trädgården till den köksträdgård som den en gång var menad att vara. En fin ambition.
 
 
 
 
Och överallt små detaljer. Uppställda redskap. Till och med det som ska komposteras blir vackert. Sol och skuggspel. Blomster, knoppar och dofter. Strikta rader av buxbom som ramar in. Den gula nunneörten som sprids för vinden och återfinns här och var. Gillar att trädgården i det strikta även får vara lite yvig och spontan.
 
 
 
 
Har ni vägarna förbi kan jag varmt rekommendera ett besök här. Slottet med dess omgivningar är väldigt vackert. Är det en het sommardag kan man bada precis intill. Och det finns även ett Naturum att besöka. Ett stenkast från slottet ligger också Spikens fiskeläge där det passar utmärkt att ta sig en bit mat.

You Might Also Like

Inga kommentarer

 • Reply karikulla 13 augusti, 2014 at 11:28

  Vilka bilder! Vad heter den där grönaktiga boll-liknande blomman (någon slags kapsel?) med som en stjärna längst ut på toppen? Såna ska in i min trädgård!

  Som jag sagt förr, jag önskar du bodde närmare så du kunde få fria händer i mina rabatter…

  Kram till dig & fin onsdag!

 • Reply Anonym 13 augusti, 2014 at 12:55

  Så vackra bilder, svensk sommar när den är som bäst! Kram!

  • Reply annelie 13 augusti, 2014 at 12:58

   Tack snälla! Ja, tänk om man hade en sån här köksträdgård :)

 • Reply Anonym 14 augusti, 2014 at 07:34

  Och det finns Stola säteri, Lurö skärgård mm, mm. Min barndoms trakt! Har varit säkert 30 gånger på Läckö. Kul att du skriver om det.

 • Reply Kristinas oas 15 augusti, 2014 at 22:52

  Åh, nu blir jag nostalgisk. Har inte varit på Läckö på många, många år, men känner trots det igen mig i dina fina bilder. Vilken vacker köksträdgård de har skapat, fastnade speciellt för salladsraderna som inte var spikraka, lägger det på minnet… Spiken åkte vi ofta till när jag var liten, så god rökt sik där.
  Kram Kristina

 • Reply Anonym 21 augusti, 2014 at 10:50

  Så fina bilder!!

 • Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.