Min blomstervärld Utflyktsmål

Wij Trädgårdar i sensomrig höstskrud

20 september, 2016

Förra helgen besökte vi Ockelbo med omnejd och Wij Trädgårdar i synnerhet. För oss var det första gången vi besökte Wij Trädgårdar och just denna helg var det skördefest och hälsodag vilket innebar flera olika aktiviteter på området. Att Wij Trädgårdar är en så öppen och stor park med flera olika visningsträdgårdar var en positiv överraskning. Det fanns gott om lokala producenter på plats som bjöd på både goda smaker, vackra blomsterbinderier, hantverk, nylagad mat och hälsorelaterade produkter. Och som bonus så bjöd dagen på strålande solsken och rena rama sommarvärmen.

clematis

Landsapsarkitekten Ulf Njordfells visningsträdgård ’Skogens Trädgård’ hade jag så sett fram emot att få uppleva och den var precis lika fin i verkligheten som på bild. En blandning av natur och skog som möter det arkitektoniska likväl som stilla platser för reflektion. Spännande. Här hittade jag denna fantastiska rufsiga klematis. Älskar när det överblommade blir så vackert.

kronartskockor-2

pumporilada

Att skördefesten sammanföll med vårt besök var förstås alldeles extra roligt då vi fick frossa i både nyskördade grönsaker och nyplockade blommor. Det bands fantastiska buketter och jag tror att köksträdgården på Wij är den vackraste köksträdgård jag någonsin sett.

pumporpabank

Trädgårdsmästaren vid kökslandet berättade att pumporna hade varit lite kinkiga just i år men strax innan denna helg så överraskades de alla plötsligt av en rik skörd av pumpor av alla de slag. Det krävs lite pyssel och pollinering berättade hon för att få pumporna att trivas och kanske att även vädret till slut hjälpte dem på traven. Galet vackert var det hur som helst.

tistel

rosenskara

solroshang

Tänk att jag tycker att just baksidan på solrosen är så oerhört vacker. Och när jag såg denna i solroshavet så tänkte jag att uttrycket att känna sig ”hängig” eller ”lite vissen” nog har sitt ursprung från naturen.

solrosbi

Förmiddagskaffet intogs på Herrgårdscaféet och på alla bord låg en stor solrosblomma, liksom på nästan alla trappsteg upp till dubbeldörrarna, och visst blev det effektfullt när detta lilla sällskap kom flygande. Lunchen intogs förresten på restaurangen och att Wij Trädgårdskök flera år rekommenderats i White Guide förstår vi. En mycket fin trädgårdsbuffé bjöds vi på. Väl tillagat, vackert upplagt och närodlat. Det blir inte så mycket bättre faktiskt.

rosenskara2

Så där, en liten bildkavalkad från vårt besök på Wij. Solen var så stark denna dag att det var svårt att fånga större miljöer utan ni får nöja er med mina blomstrande minnen från besöket. Och ni kan alltid klicka er in på Wij Trädgårdars hemsida för att se och läsa mer. Att planera in ett besök nästa säsong tycker jag definitivt att ni ska göra. Och det är nog högst troligt att vi återvänder en vacker dag.

 

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.