Vaniljpannacotta med hallonkompott

31 mars, 2023
vaniljpannacotta med hallonkompott

Vaniljpannacotta med hallonkompott är en härlig dessert. Jag gör min favoritvariant på hälften vispgrädde, hälften turkisk yoghurt. Det blir så gott! Jag tycker om att desserten är både söt och lite syrlig. Det som också är bra med den här desserten är att den kan förberedas i god tid.

Vaniljpannacotta med hallonkompott.

Frysta hallon är toppen att använda till den goda kompotten. Jag tittade igenom lilla extra-frysen och upptäckte två askar gotländska hallon som jag helt hade glömt. Hoppade jämfota av lycka! Än så länge har jag en del frysta bär kvar och som jag brukar säga, i frysen är det alltid säsong. Tror det får bli ännu en omgång sylt på björnbär och svarta vinbär.

Jag har här använt en silikonform och då behöver pannacottan in i frysen för att du sedan ska kunna trycka ut den ur formen. Du kan såklart lika gärna göra desserten i glas eller annan portionsform. Här kan du se när jag gjort desserten i samma silikonform, men en variant där jag toppat pannacottan med halloncurd. Och här kan du se hur silikonformen ser ut. Den söta snurran med hallonkompott är också gjord i silikonform men du kan såklart breda ut kompotten (eller spritsa) över den stelnade pannacottan istället.

Hoppas det smakar!

vaniljpannacotta med hallonkompott

Vaniljpannacotta med hallonkompott

Ett recept från blomsterochbakverk.se
3.3/5(8)
6 st portionsformar à 110 ml
ca 45 min

Vaniljpannacotta med hallonkompott är en härlig dessert på hälften vispgrädde, hälften turkisk yoghurt. Det blir så gott! Det som också är bra med den här desserten är att den kan förberedas i god tid.

Ingredienser:

Vaniljpannacotta

200 g (2 dl) turkisk/grekisk yoghurt 10%

2 gelatinblad

200 g (2 dl) vispgrädde

85 g (1 dl) strösocker

0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljpasta

Hallonkompott

1,5 gelatinblad

150 g (3 dl) frysta hallon

45 g (0,5 dl) socker

Gör så här:

Vaniljpannacotta

1. Mät upp yoghurten i en mellanstor skål och låt stå framme en stund så att den inte är kylskåpskall.

2. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5–10 minuter.

3. Hetta upp grädde, socker och vanilj i en liten kastrull. Ta av från plattan precis när det börjar koka.

4. Skaka av gelatinbladen och smält ett i taget i grädden. Vispa om och låt svalna i 10 minuter.

5. Häll lite av den avsvalnade grädden i yoghurten. Vispa runt till en jämn och klumpfri smet. Fortsätt vispa ner lite grädde i taget.

6. Känn efter att pannacottan är rumsvarm innan du fryser in den.

Tips!

Om du ska gjuta bakelserna i en silikonform behöver den frysa helt, gärna över natt. Därefter kan du trycka ut bakelserna ur formen direkt på fat och låta tina. Om du ska servera desserten i glas, kan du låta den stelna i kyl. När den stelnat helt, kan du dekorera med hallonkompotten.

Hallonkompott

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

2. Koka upp frysta hallon med sockret på medelvärme, rör hela tiden. Se till att bären kokar sönder och sockret smälter. Rör om och mosa om det behövs.

3. Skaka av gelatinbladen och rör ner i den varma kompotten. Låt kallna helt, men inte stelna.

Tips!

Du kan antingen fylla en silikonform med hallonkompotten och ställa in i frysen. Eller så breder eller spritsar du ut kompotten över den kylda pannacottan. Då behöver du se till att den stelnat helt bara. Går finfint bara man planerar de olika momenten.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?