Vårsallad med lax, sparris och potatis

5 april, 2023
Vårsallad med lax, sparris och potatis

Vårsallad med lax, sparris och potatis är en härlig lunch- eller helgrätt som går snabbt att laga. Du kan göra de flesta moment i förväg och sedan är det bara att lägga upp allt på ett stort och vackert fat.

Vårsallad med lax, sparris och potatis

Vårsallad med lax, sparris och potatis

Den här rätten lagade jag i samband med ett fotouppdrag för Chris Wine (i min portfolio kan du se mer). En massa grönt, vårprimörer, hyvlade betor och sötma i form av mango eller annan frukt. Och så ljummen lax som jag steker långsamt. Krydda efter tycke och smak, men ös gärna på med massa färsk dill.

Servera gärna salladen med en krämig och mild färskost. Man kan också mixa en bit getost med crème fraîche eller servera salladen med en dillmajonnäs. Ställ gärna fram ett fat med några klyftor citron till den som så önskar. Receptet är för två personer, men går såklart att dubblera eller trippla.

Hoppas att det smakar!

Vårsallad med lax, sparris och potatis

Vårsallad med lax, sparris och potatis

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
2
30 min

Vårsallad med lax, sparris och potatis är en härlig lunch- eller helgrätt som går snabbt att laga. Du kan göra de flesta moment i förväg och sedan är det bara att lägga upp allt på ett stort och vackert fat.

Ingredienser:

2 st bitar laxfilé à ca 140 g

4–6 kokta potatisar

1 knippe grön sparris

150 g sockerärtor/salladsärtor

1–2 salladslökar

1 gulbeta

0,5 gurka

1 mango eller annan frukt med sötma

100 g gröna blad, t ex babyspenat och/eller machésallat

1 knippe dill

salt och peppar

Gör så här:

1. Tina laxen om den är fryst. Torka av med hushållspapper.

2. Skär laxen i stora tärningar och stek i smör långsamt på medelvärme eller lägre tills fisken är färdig.

3. Salta och peppra. Ställ åt sidan.

4. Skala och koka potatisen. Låt svalna och skär i halvor. Potatisen behöver inte vara varm, så detta moment kan förberedas.

5. Koka sparrisen i 1 minut och skölj i iskallt vatten. Skär i bitar.

6. Förväll även sockerärtorna som hastigast eller behåll dem råa.

7. Skiva salladslöken tunt, hyvla gulbetan i tunna skivor och skär gurkan i bitar.

8. Tillsätt gärna bitar av frukt som tillför lite sötma, t ex mango, apelsin eller sharon.

9. Ta fram ett stort fat och bottna med ett lager gröna blad. Fyll på med potatishalvor och sockerärtor. Strö över salladslök och gurka. Fördela laxbitarna, lägg betorna runtom och avsluta med frukt och dillvippor.

Serveringstips!

Servera gärna salladen med en krämig och mild färskost av getmjölk. Man kan också mixa en bit getost med crème fraîche eller servera salladen med en dillmajonnäs. Ett par klyftor citron till den som så önskar kan serveras bredvid.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?