Veckans småplock

Småplock (15) Vårkänslor, tårtor, Robban, choklad, Lomelino och lite till

25 april, 2016

Det är en ljuvlig tid nu när ljuset är uppe nästan samtidigt med mig och framför allt finns kvar när jag kommer hem om dagarna. Att plocka in en kvist forsythia och njuta den gula blomningen är verkligen vårkänsla för mig. Liksom de kvittrande fåglarna och alla knoppar som nu skymtas i rabatterna. Till helgen får det bli inköp av kogödsel och fortsätta arbetet med att klippa ner perennernas vinterklädsel. Och så en och annan blomsterkaffe såklart.

jordgubbsmoussetårta

Hittills i år har mitt lilla hemmabageri inte haft så mycket tid till att baka på beställning men vid några tillfällen har förfrågan om tårta kommit, och när tiden funnits har det bara varit roligt att få hjälpa till med kalastårtor. Jordgubbsmoussetårtan på chokladbotten är en klar favorit hos kunderna och gjordes nu senast utan både gluten respektive laktos. Innan jordgubbssäsongen i butik riktigt drog igång, så provade jag mig fram med dekorerade jordgubbar, men till helgens baluns fanns det fina jordgubbar som jag kompletterade med ätbara penséer. Samma tårta men olika utseenden.

Och apropå att baka så har ni kanske sett den tråkiga nyheten att tidningen BAKAs förlag gått i konkurs. Titeln har köpts av annat förlag och jag hoppas innerligt att den återuppstår. BAKA som precis hade fått ny fin formgivning och extra mycket kärlek från tidningens eldsjälar Åsa och Malou. Det här innebär såklart också att mitt bloggande inne hos tidningen BAKA pausats.

Jo, en sak till. Ni kanske minns att jag i senaste numret av GF Glutenfri Matglädje utsågs till Bloggfavoriten och om du abonnerar på Readly så finns senaste numret där för bläddring och läsning. Tips!

blomsterkaffe helleborus

Om ni hellre fikar ute än bakar hemma så vet ni väl att bästa tipsen och senaste nyheterna finns inne hos Robbans bästa?  Robban fortsätter också den hedervärda insatsen att varje vecka lyfta fram en blogg och jag hade ju glädjen att få vara Veckans bloggifjol. Robbans senaste inlägg om choklad som en kamp på liv och död är extra läsvärt. För oss som i princip alltid köper Fairtrademärkt choklad klappar hjärtat lite extra för inlägg som detta. Och förutom den hjärteklappande insatsen så smakar det ju så mycket godare.

Foto: Linda Lomelino

Foto: Linda Lomelino

Den alltid så inspirerande Linda Lomelino kommer äntligen med en ny bok och denna gång handlar det om pajer. Bonnier Fakta skriver så här i sitt pressmeddelande:

”Pajer på tvären, på längden. Runda och fyrkantiga. Med knaprigt smul, med flätade pajlock. Små pajer att äta med handen. Paj på pinne, paj i glas. Tarteletter och öppna galetter. Paj med rabarber, citrus, sommarbär, stenfrukter, päron och äpplen samt nötter, kola och choklad.

Här kombineras enkla recept med vacker estetik och hänförande fotografier. Med hennes hjälp lär du dig ta dina favoriter till nya höjder. Det finns pajer för alla tillfällen, oavsett om du vill göra en smulpaj med brynt smör, björnbär och choklad till fikat, en citrustarte med brynt maräng som elegant dessert eller en körsbärspaj med mandel och håligt pajlock som avslutning på söndagsmiddagen.

I bokens utförliga pajskola lär du dig göra den perfekta pajdegen att kavla, de godaste pajsmulorna, samt hur du får till sådana där snygga pajlock som vi sett i allt från Kalle Anka till amerikansk indiefilm. Det finns också ett avsnitt med de bästa smakkombinationerna samt de ultimata tillbehören, allt från vaniljsås till glass.”

Det låter onekligen lovande och jag ser som vanligt fram emot att få se de vackra bilderna. För är det något jag redan vet så är det att bilderna kommer att vara helt gudomliga.

blåsippa

Nu hoppas jag att du liksom jag njuter av våren.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.