Veckans småplock

Småplock (18) Vårblomster, knoppar och krispig sallad

9 maj, 2016

Helleborus, Kungsängslilja och Vårälväxing

Den här tiden på året är för underbar. Har säkert sagt det alldeles nyligen, men det tål att upprepas tänker jag. Allt vaknar till liv. Både trädgård och uteliv. Det här att ta en morgonrunda i trädgården är bland det bästa jag vet. Att se allt det nya som kommer. Allra bäst barfota i daggvått gräs såklart men en solig majmorgon med fågelkvitter och träskor går precis lika bra.

blomsterkaffe-helleborus

helleborus-röd

Mina inköp från trädgårdsmässan är nu planterade och jag hoppas de tar sig fint. Och jag passar på att frossa i all den vackra Helleborus som fick följa med mig hem. Till både fredagsbukett och till kaffet.

vårälväxing

Ett tips på en fin perenn är den skira men tåliga vårälväxingen. Ett gräs som kommer tidigt och blommor med mörklila ax redan i mars-april. Med tiden mognar fröerna för att sedan spricka ut i ett gult fröfluff. Vårälväxingen är ett fint komplement till vårlökarna och de vackra blågröna bladen håller sig fina till långt in på vintern. Det allra bästa är att den verkar trivas i princip överallt. Den valdes förresten till årets perenn år 2014. Och så är namnet så vackert!

laxsallad-lantliv

Den här krispiga vårsalladen bjöd jag på häromsistens när jag hade ena bokklubben hemma på middag. Lättlagat och otroligt gott! Receptet hittar du här hos Lantliv.

knoppar-ormbunke

Och så till sist. Knoppar. Som jag älskar dem!
Sköna maj, så oerhört välkommen du är.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.