Veckans småplock

Småplock [6] Och triss i magsmart.

14 februari, 2016
 
Som ni vet intresserar jag mig en del för vad vi stoppar i oss och hur magen mår. Något som är väldigt snällt mot magen är chiapudding och just nu varvar jag den gärna med den oerhört goda jordgubbssylten som är både raw och sockerfri och bara mixas ihop. Den innehåller också chiafrön och psylliumfrön som båda gör gott för tarmen. Blev lite full i skratt när jag öppnade en ny bok jag fått i min ägo och kommer till receptdelen där en liknande sylt finns med. Ibland förundras jag lite över hur slumpen och ödet kommer i vår väg på olika sätt.
 
Boken heter ’Magsmart’ och är skriven av David Jonsson som är näringsfysiolog och även bloggar här. Nu har jag bara hunnit skumma igenom boken och fastnat i läsning i några av kapitlen men jag kan konstatera att det är oerhört intressant och skrivs på ett lättläst sätt. Komplicerade fakta som ändå beskrivs så att man förstår. Hur maten påverkar oss, vad som händer och hur vi själva kan påverka vår hälsa. Hur vi mår i tarmen påverkar så mycket annat hos oss. David bjuder på en hel del läsvärt både på blogg och facebooksida, men går såklart djupare in i olika resonemang i boken. Att rekommendera!
 
 
Och vill du fördjupa dig i ännu fler resonemang kring välmående, tarm, synbiotika och annat så rekommenderar jag än en gång bloggen Food Pharmacy och Professor Stig Bengmarks spalter. Här kan du läsa senaste spalten om smörgås och mjölk. Hur nyttigt är det egentligen? Roligt är också att Mia och Lena som driver bloggen snart kommer ut med en bok med samma namn, Foodpharmacy – en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Kul!
 
 

Min hälsoresa fortsätter och senast skrev jag om den här och jag fortsätter på inslagen väg och helt klart är att JuicePlus+ läker mina tarmar och låter mig äta både gluten och mjölkprodukter utan att må dåligt. Sedan tar det tid. Att läka något som inflammerats, kanske under lång tid, kräver tålamod. Och utslag (som rosacea) kan påverkas av både stress, hormoner och annat. Men jag är övertygad om att jag är på rätt väg. Så stor skillnad som denna lilla insats gjort betyder mycket för mig och mitt välmående. Och styrkan i de små kapslarna sitter i fytokemikalierna som är en del av plantornas immunförsvar. Ofta sitter de i skalet och här har det alltså tagits tillvara. Och det visar sig alltså att de inte bara skyddar plantorna utan även oss när vi äter dem. Radioprogrammet Matens pris i P1 hade ett intressant inslag nyligen. Du kan också läsa om det både här och här.
 
Men nog talat om magen. Nu bjuder jag på lite blomsterpill. Det är också bra för välmåendet.
 
 

 
 
 

Ett urval av #anneliesblomsterpill från instagram där jag heter @anneliesblomsterochbakverk
 
 
Jo, ett sista tips bara. Ett miljövänligt sådant. Det bakas som bekant en del i mitt kök och jag sätter gärna plast över mina jäsande degar för att jag tycker det blir lite mera fart då. Men istället för att slösa på plastfolie använder jag Bee’s Wrap, ett naturligt alternativ som består av ekologiskt bomullsmuslin, bivax, jojobaolja och kåda. Kan användas till både bröd, ost, grönt, skålar. Man vämer bara arket med handen så hålls det på plats. Och man tvättar av det i kallt vatten och använder på nytt. Briljant! Mina Bee’s Wrap har införskaffats hos Bucks and Spurs i Stockholm. Kan även beställas i deras webshop.
 
Hoppas att veckans plock och tips inspirerat er.

 

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.