Veckans Vego. Fänkålspaj med kokos.

22 november, 2014
fänkålspaj

Redan lördag kväll och mörkret har för länge sedan fallit utanför fönstret. Stämningsfulla ljus är tända och vi har landat efter en heldag med plock och fix och lite bakning. Och så står det en paj redo att ätas upp till middag. En fänkålspaj med kokos, ett recept från den fantastiska bloggen Green Kitchen Stories första bok. Jag har tipsat om Luise och Davids recept tidigare och deras bok är verkligen både ögongodis och inspiration. Ett annorlunda sätt att laga mat på som jag verkligen gillar. Den här gången föll jag för en enkel paj som är både gluten- och mjölkfri (innehåller dock ägg). Receptet har även publicerats här.

Ikväll väljer vi att äta pajen tillsammans med kallrökt lax och en god sallad. Nej, inte helt vego alltså men jag har mer och mer landat i förhållningssättet att det viktigaste för oss är att dra ned på köttkonsumtionen. Att vara lite till hälften vego. Att liksom ta ett steg i taget så att det blir roligt snarare än besvärligt. Så gissa om jag blev glad när jag hittade en grupp på Facebook som heter Fegvego. Hälften så mycket, dubbelt så gott. De skriver så här om sidan: ”För alla som på olika sätt vill äta mindre och bättre kött. Veganer, vegetarianer och karnivorer hjärtligt välkomna. Tips, trix näringslära och allt annat man behöver veta för att leva grönare. Varsågoda att posta, bilder, recept och frågor.” Så dagens tips blir att gå med i gruppen och ta del av recepten och låta sig inspireras. Och kanske lägga upp egna tips. Här kommer i alla fall mitt bidrag till veckans vego.

Fänkålspaj

Pajdeg

65 g (1,25 dl) rismjöl
45 g (0,5 dl) mandelmjöl
2 msk tapiokamjöl (potatismjöl)
0,5 tsk havssalt
3 msk kokosolja
3 msk iskallt vatten

Sikta ner mjöl, stärkelse och salt i en bunke. Tillsätt kokosolja och iskallt vatten och för de torra ingredienserna mot mitten med fingrarna tills en deg bildas. Om degen känns smulig kan man tillsätta ytterligare 1-2 matskedar vatten. Rulla degen till en boll, slå in den i plastfolie och lägg in den i kylskåpet i 30 minuter. Förbered under tiden fyllningen. Pajdegen kan göras en dag i förväg. Slå in den ordentligt i plastfolie och förvara i kylskåpet tills den ska användas.

Fyllning

1,25 dl kokosmjölk
2 ägg, vispade
0,5 tsk riven muskot
2 rosmarinkvistar, bladen (repade och hackade)
havssalt och nymald svartpeppar
1 fänkålsstånd, tunt skivat

Vispa upp kokosmjölk, ägg, muskot, rosmarin, salt och peppar ordentligt i en liten skål. Värm ugnen till 190 grader. Tryck ut pajdegen med fingrarna i ett jämnt lager. Nagga pajskalet med en gaffel. Häll kokos- och äggsmeten i pajskalet, lägg sedan skivad fänkål ovanpå. Ställ in mitt i ugnen och grädda i ungefär 35 minuter, eller tills pajen är gyllenbrun och spröd.

Ha nu en riktigt fin kväll alla. Hoppas ni äter något riktigt gott. Och varmt tack för att ni tittar in här, det värmer verkligen.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?