Vegansk chokladmousse på aquafaba

28 september, 2017
chokladmousse aquafaba

Vegansk chokladmousse på bara tre ingredienser blir en snabbfixad dessert. Känner du till aquafaba? Det är något så magiskt som en utmärkt ersättare för ägg i exempelvis bakverk, bröd, såser eller majonnäs. Det är helt enkelt spadet som konserverade kikärter ligger i. Så släng för allt i världen inte spadet när du hällt av kikärtorna utan gör istället denna ljuvligt goda och enkla dessert.

Viktigt är att både spadet och smälta chokladen är rumsvarma. Det finns annars en risk att moussen helt tappar formen när det blandas samman.

Vegansk chokladmousse

4-6 portioner

1 burk/tetra kikärter – spadet (1,5 dl)
0,5 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger eller pressad citron
100 g mörk choklad (70%, vegan)
2-3 msk lönnsirap

Sila bort kikärtorna och häll spadet i en skål. Vispa aquafaban tillsammans med vinäger eller citron med elvisp tills det blir fluffiga toppar. Vispa gärna uppåt 10 minuter. Ställ åt sidan. Smält nu chokladen sakta över vattenbad. När allt smält, dra bort kastrullen från värmen och blanda ner lönnsirapen. Låt chokladen svalna till rumsvarmt.

Vänd sedan försiktigt ner det vispade kikärtsspadet med en slickepott. Ta lite i taget. Rör tills det är en helt jämn smet. Häll sedan upp smeten i portionsformar och ställ i kylen att stelna. Det tar några timmar.

Servera gärna med färska bär och kanske lite hyvlad choklad.
Njut!

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?