Vegetariskt

Veckans Vego. Vitkål med variation.

18 oktober, 2014
 
 
Vitkål är en kålsort som kan lagras upp till ett halvår och finns i butik nästan året om och just nu till bra pris. All kål har gott om vitaminer, mineraler, kalium, järn och antioxidanter och just vitkål är dessutom bra för bakteriefloran i tarmarna. Vitkål, då tänker du kanske pizzasallad men det finns ju så mycket mer gott man kan göra med vitkål. Maken gör exempelvis världens godaste cole slaw och det finns ofta en burk att ta från i kylskåpet. Att äta kål till maten gör riktigt gott för magen. Den här veckan lyckades vi med konststycket att köpa hem varsitt stort vitkålshuvud och vad gör man då om man inte vill föräta sig på cole slaw … jo, man provar något nytt. Ugnsrostad vitkål har jag läst om en del och blev nyfiken på.
 
 
Det här är en väldigt enkel rätt som väl mera är som ett tillbehör. Valde att steka lite quornfiléer och servera till. Vitkålen blir som lätt karamelliserad och för att höja smaken gjorde jag som jag såg någonstans, jag kryddade med malen kardemumma. Det låter galet kanske men det smakade faktiskt riktigt bra.
 
En annan sak. Mina Veckans Vego är inte alltid till fullo vegetariska om man betraktar vegetariskt som helt fritt från animaliska produkter. Ibland har jag exempelvis ost eller ägg med. Ibland skriver jag ut alternativ. Det viktiga för mig är att vi äter köttfritt en eller ett par gånger i veckan och ibland blir det helt vego. Ibland lite till hälften. Och förhoppningen är såklart att ni också inspireras till att prova.
 
 
Ugnsrostad vitkål (4-6 portioner)
 
1 kilo vitkål
2 msk olja eller smör
1 dl havregrädde eller vispgrädde
1 dl vitt vin
1-2 msk grovmalen kardemumma
Salt och peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Ta en osthyvel till hjälp och strimla vitkålen. Blanda kålen med olja/smör och lägg i en stor ugnsfast form. Rosta i ugnen i 15 minuter, ta ut formen och vänd runt vitkålen. Rosta i ytterligare 15 minuter. Blanda ihop grädde och vin och häll det över kålen. Sätt in formen i ugnen i 5 minuter till. Strö till sist över kardemumma och krydda med salt och peppar.
 
 
Nu har vi bara drygt ett vitkålshuvud kvar så jag får väl se till att prova ett par till av de recept jag sparat. Vegetarisk kålpudding med lingon och pressgurka låter väl gott? Eller vad sägs om stuvad vitkål? Nackdelen är att jag är den i familjen som tycker bäst om tillagad kål men det får bli lite lunchlådor kanske.
 
Nu ska jag ge mig av till instaträff och tillbringa hela lördagen med ett gäng kära instagram-vänner. Några av dem träffade jag på förra årets träff. Några är nya bekantskaper. Ett par har jag haft mycket kontakt med och ser lite extra mycket fram emot att äntligen få träffa. Hänger ni också på instagram kan ni följa oss på hashtag #instaträffsthlm Mig hittar ni numera under namnet anneliesblomsterochbakverk
 
Hoppas ni får en fin lördag!

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Reply Mårtensson kök 19 oktober, 2014 at 20:03

  Gott! Vi äter vegetariskt i alla fall en gång i veckan och det finns ju så mycket gott man kan laga till.

  • Reply annelie 22 oktober, 2014 at 14:03

   Tack. Ja, det håller jag verkligen med om. Bara att laga sig igenom allt det goda utbud som finns just nu och hitta sina favoriter.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.