Vegetariskt

Veckans Vego. Indisk daal med blomkål.

indisk daal

Har du ett blomkålshuvud i kylskåpet som du inte vet vad du ska göra med? Laga till en gryta med indiska smaker, vettja. En daal med söta aprikoser och blomkål blir Veckans Vego. Receptet kommer från fantastiska bloggen tillika inspirerande boken Green Kitchen Stories.

Indisk daal med blomkål

4 portioner

Hemlagad kryddblandning:
0,5 msk korianderfrön
0,5 tsk senapsfrön
0,5 tsk kardemummakärnor
0,5 msk currypulver
0,5 tsk mald kryddnejlika
0,5 tsk mald ingefära
en nypa chilipulver
6 osvavlade torkade aprikoser, hackade

Ingredienser:
2-3 msk kokosolja eller kallpressad olivolja
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 blomkålshuvud i buketter
2 morötter, skivade
200 g (2,5 dl) röda linser, sköljda
7,5 dl kokosmjölk
2 1/4 dl vatten
200 g spenat, grovhackad
havssalt
1 stor näve koriander (fast jag tillhör den skaran som har svårt för koriander, så ingen näve i min gryta)

Börja med kryddblandningen. Stöt de tre första kryddorna i mortel. Tillsätt resterande kryddor och aprikoser och blanda allt med fingrarna. Hetta upp kokosolja/olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt kryddblandningen och rör om hela tiden med en träslev. Stek kryddorna tills de doftar och har fått lite färg, men var försiktig så att de inte bränns vid. Om det ser för torrt ut kan man tillsätta en matsked vatten eller mer.

Tillsätt lök och vitlök och stek i några minuter under omrörning. Tillsätt blomkål och morot och rör tills de har täckts av kryddblandningen runtom. Tillsätt nu linser, kokosmjölk och 2 1/4 dl vatten, rör om ordentligt och låt sjuda under lock i 15-20 minuter eller tills grönsakerna och linserna är genomkokta.

Tillsätt spenat och rör om. Strö koriander över grytan och servera den som den är eller med ris. Salta efter tycke och smak.

En riktigt god och värmande gryta med härliga smaker från kryddblandningen.

TACK ni som hör av er och berättar att ni lagat något från bloggen. Många har på sistone provat just Veckans Vego, och det känns extra roligt. Att ni är flera som inspireras. Blir lika genuint lycklig varje gång.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Katarina 10 februari, 2015 at 09:10

    Jag kan känna doften av din maträtt, mmm! Kram

  • Reply Anonym 10 februari, 2015 at 11:15

    Ser supergott ut =)

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.