Maträtter Tillbehör Vegetariskt

Färskpotatis med havrefraiche, rödlök och tångkaviar

15 juni, 2021
färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Färskpotatis med havrefraiche, rödlök och tångkaviar. Ett snabbt och enkelt ordnat tilltugg som passar utmärkt så här i midsommartider. Dessutom smakar ju färskpotatis så mycket sommar så detta är ett särdeles passande tilltugg att ställa fram. Och så lyfter det verkligen fram den där smaken av svensk färskpotatis som gör åtminstone mitt hjärta extra varmt.

potatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Det här är något som goda vänner till oss bjudit på flera gånger och jag tycker det är lika trevligt varje gång. Men också roligt för att det är lite annorlunda än det som vanligtvis serveras till välkomstskålen. Jag har anpassat de klassiska smakerna så att det blir veganskt, men självfallet går det lika bra att använda motsvarande råvaror om du vill det.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Tångkaviar är ett alternativ till stenbitsrom som passar utmärkt till denna munsbit. Tångkaviar görs på tvättad och rensad havstång, som formas till små kulor, kryddas och färgsätts. Jag vet inte vad den där färgen består av, men det finns både svart och röd tångkaviar. Istället för crème fraiche använder jag en produkt som är baserad på havre, men det finns även andra varianter.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Det är ju inte så mycket till tillagning detta utan mera att montera, men här beskriver jag i alla fall hur jag gjorde. Nu hittade jag inte riktigt små potatisar, men jag tog medelstora och halverade dem. Jag skar sen av en liten bit i varje ända så att potatishalvorna skulle stå stadigt på fatet.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Färskpotatis med havrefraiche, rödlök och tångkaviar

(4 personer)

4 färskpotatisar (dessa var lite större så tog 1 potatis per person)
3 msk havrefraiche
1-2 msk tångkaviar
lite hackad rödlök
färsk dill

Koka potatisen tills den är mjuk och färdig. Låt kallna. Det här kan förberedas i god tid, lägg en bit hushållspapper i botten av en skål och lägg potatisen däri i väntan på montering. Halvera potatisarna och skär av en liten bit i varje ända så att potatishalvan står stadigt.

Nu kan du välja precis efter smak och tycke hur mycket havrefraiche och tångkaviar du vill använda. Själv tog jag några matskedar havrefraiche och spritsade ut en lagom klick på varje halva. En tesked tångkaviar därpå och sedan lade jag på lite hackad rödlök och dill. Till sist drog jag några tag över potatisarna med både salt- och pepparkvarnen.

Så här kommer verkligen färskpotatisen till sin rätt med enkla, goda smaker till.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Hoppas att jag inspirerat er till att servera färskpotatis på ett lite annat sätt i sommar.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

6 Kommentarer

 • Reply lovisa 22 juni, 2017 at 22:10

  ser ju hur najs ut som helst i all sin enkelhet! tångkaviar är verkligen fantastiskt! <3

 • Reply Annie - lättlagat vegokäk 25 juni, 2017 at 15:00

  Jag blev väldigt inspirerad av detta! Jag vill gärna testa det i sommar! <3

 • Reply Cecilia Bergman 2 juli, 2017 at 15:21

  Mm, det såg riktigt mumsigt ut!

  • Reply Annelie Andersson 2 juli, 2017 at 16:47

   Tack, så roligt att höra. Ett enkelt gott och somrigt tilltugg.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.