Maträtter Tillbehör Vegetariskt

Färskpotatis med havrefraiche, rödlök och tångkaviar

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Här kommer ett tips på ett snabbt och enkelt fixat tilltugg, som passar utmärkt så här i midsommartid. Färskpotatis är ju så mycket sommar och det är också temat för juni i Månadens Gröna. Sista dagen att lämna sitt bidrag är den 25:e, och du gör det i detta inlägg hos Annie. Eftersom min juni sade poff så blir det ett särdeles enkelt bidrag från mig denna månad. Men minst lika gott! Färskpotatis med havrefraiche, rödlök och tångkaviar.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Det här är något som goda vänner till oss bjudit på flera gånger och jag tycker det är lika trevligt varje gång. Och lite annorlunda än det som vanligtvis serveras till välkomstskålen. Klassiska smaker men jag har förstås anpassat det så att det är vegetariskt. Tångkaviar är ett alternativ till stenbitsrom som passar utmärkt till denna munsbit. Tångkaviar görs på tvättad och rensad havstång, som formas till små kulor, kryddas och färgsätts. Vad den där färgen består av vet jag inte, men det finns både svart och röd tångkaviar. Istället för crème fraiche använder jag iMat fraiche som är baserad på havre. Det finns även varianter på soja som går lika bra att använda.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Det är ju inte så mycket till tillagning detta utan mera att montera, men här beskriver jag i alla fall hur jag gjorde. Nu hittade jag inte riktigt små potatisar, det är också fint att bjuda på, så jag tog så små jag kunde hitta och halverade dem liksom skar av en liten bit i varje ända så att potatishalvan står stadigt.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Färskpotatis med havrefraiche, rödlök och tångkaviar

(4 personer)

4 färskpotatis (beräkna 1 potatis per person)
3 msk havrefraiche
1-2 msk tångkaviar
lite hackad rödlök
färsk dill

Koka potatisen tills den är mjuk och färdig. Låt kallna. Det här kan förberedas i god tid, lägg en bit hushållspapper i botten av en skål och lägg potatisen däri i väntan på montering. Halvera potatisarna och skär av en liten bit i varje ända så att potatishalvan står stadigt.

Nu kan du välja precis efter smak och tycke hur mycket havrefraiche och tångkaviar du vill använda. Själv tog jag några matskedar havrefraiche och spritsade ut en lagom klick på varje halva. En tesked tångkaviar därpå och sedan lade jag på lite hackad rödlök och dill. Till sist drog jag några tag över potatisarna med både salt- och pepparkvarnen.

Så här kommer verkligen färskpotatisen till sin rätt med enkla, goda smaker till.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Hoppas att ni inspirerats till att servera färskpotatis på ett lite annat sätt i sommar.
∼ Annelie ∼

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply lovisa 22 juni, 2017 at 22:10

  ser ju hur najs ut som helst i all sin enkelhet! tångkaviar är verkligen fantastiskt! <3

 • Reply Annie - lättlagat vegokäk 25 juni, 2017 at 15:00

  Jag blev väldigt inspirerad av detta! Jag vill gärna testa det i sommar! <3

 • Reply Cecilia Bergman 2 juli, 2017 at 15:21

  Mm, det såg riktigt mumsigt ut!

  • Reply Annelie Andersson 2 juli, 2017 at 16:47

   Tack, så roligt att höra. Ett enkelt gott och somrigt tilltugg.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.