Maträtter Vegetariskt

Provencalsk grönsakslåda, en flerfärgad god grön rätt

provencalsk grönsakslåda

Provencalsk grönsakslåda är perfekt när både potatis, purjolök och palsternacka är i säsong. Här kan man förstås anpassa rätten efter det man själv tycker om. Ni behöver verkligen inte använda så många olika sorter som jag gjorde, men det blev en riktigt god rätt. Jag köpte hem ett gäng olika grönsaker och det som tar tid med den här rätten är skalandet och skärandet. Med en mandolin i köket går det däremot som en dans.

Nu fick jag en del grönsaker över och jag har mera uppskattat mängderna åt er nedan, då det helt beror på hur stor form man använder. Det skivade som blev över slängde jag över i en mindre form som fick stå tillsammans med gjutjärnsgrytan i ugnen. Jag utgick också från vad som inte bara skulle smaka gott tillsammans utan också se vackert ut. Valde en potatis med rött skal som fick sitta kvar och sötpotatisen har ju en härlig färg. Likaså betorna, som bidrar med så vackra färger.

månadens gröna tema p

månadens gröna april

månadens gröna april

Provencalsk grönsakslåda

Ugn 220°
Portioner 4-6

1-2 purjolökar
5-6 små potatisar
1-2 sötpotatisar
1-2 små palsternackor
2-3 polkabetor
2-3 gulbetor
1 rödbeta
1 rättika
1/4 rotselleri
3-4 jordärtskockor
1 liten kålrot

Färska örter (timjan)
Salt
Buljong och/eller krämig kokosmjölk

månadens gröna tema p

Gör så här:

Skölj, skala och skiva alla grönsaker tunt. Här är det en fördel om skivorna är någorlunda lika stora. Börja sedan med att sautera purjolöken i lite olja på medelhög värme i en stor stekpanna. Vänd lite då och då, men låt den ligga bara 5 minuter i pannan tills den är mjuk och lite gyllene. Lägg purjolöken i botten av grytan och försök att göra ett jämnt lager. Nu är det bara att börja trava skivorna med grönsaker och lägga på rad så att det bildar en yttre och en inre cirkel. När du väl fått till två cirklar kan du trycka dit flera skivor emellan.

Nu kan du välja att ställa in formen precis så här och det blir jättegott. Men, du kan också göra iordning lite grönsaksbuljong och hälla på. Kanske bara en 2-3 dl. För att göra det hela ännu godare valde jag också att hälla på en krämig kokosmjölk. Måttade aldrig, men på ett ungefär 2 dl. Det är egentligen bara botten som ska täckas, det ska inte gå upp över grönsakerna. Tillsätt gärna lite salt och färska örter. Jag använde timjan. Och om du vill kan du såklart strö över lite riven ost.

Sedan är det dags att grädda grönsakslådan. Ställ in i mitten av ugnen. Det tar ca 45-60 minuter tills grönsakerna är mjuka. Känn med en provsticka.

månadens gröna april

Så här såg det ut när min grönsakslåda kom ut ur ugnen. Härligt krämig i botten och ändå är grönsakerna lite krispiga upptill. Mycket gott! Den här rätten kan man servera som en egen rätt eller som ett tillbehör.

Månadens Gröna april – tema P

Det här är ett inlägg som skrevs när matutmaningen Månadens Gröna pågick. Syftet var att sprida matglädje och inspiration kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Det publicerades i mars 2017 och det var jag som var månadsvärd för april där temat för utmaningen var P som i Potatis, Purjolök, Palsternacka. Och Påsk. Samlingsinlägget till den utmaningen med alla receptbidrag kan du hitta här.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

57 Comments

  • Reply Isabel 5 april, 2017 at 07:53

    Kul tema Annelie! Hjärnan sätter genast igång att snurra… P, p, p…
    Nu jäklar!

    X Isabel

    • Reply Annelie Andersson 5 april, 2017 at 08:09

      Underbart att höra! Ser verkligen fram emot alla bidrag och riktigt kul att du är med :)

  • Reply Picklad vit sparris med palsternackskräm 16 april, 2017 at 01:09

    […] matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Månadens värd är fina Blomster & bakverk som drivs av […]

  • Reply Isabel 16 april, 2017 at 01:15

    Hej Annelie,
    Här kommer mitt bidrag till Månandes gröna. Jag bjuder på lite roliga picklade vita sparrisar som jag serverar tillsammans med en kräm av palsternacka, torkad vit miso, rostade hasselnötter och chips av palsternacksskal med dragon,
    Enkelt att förbereda och en riktigt lyckad kombi!
    http://www.tastecelebration.se/picklad-vit-sparris-med-palsternackskram/

    God och härlig förrätt med mycket vårkänsla!
    x Isabel

    • Reply Annelie Andersson 16 april, 2017 at 09:10

      Isabel, ett så makalöst vackert bidrag! Och det låter som något jag verkligen vill laga. Tack!

  • Reply Sandras Matkrypin 17 april, 2017 at 08:08

    Hej hopp! Här kommer mitt bidrag för denna månad där jag valde att jobba med potatis. Det blev rårakor med fetaostkräm och rostade kikärter. Fungerar bra som huvudrätt eller förrätt. Kul att se vad mer det kommer för bidrag :)
    http://www.sandrasmatkrypin.se/snabba-rarakor-med-fetaostkram-och-kikarter/

    • Reply Annelie Andersson 17 april, 2017 at 08:26

      Åh vad gott det låter! Jag älskar rårakor. Spännande med tillbehören också. Och heja dig som är så flitig med bidragen!

  • Reply Anna Demirian 17 april, 2017 at 22:28

    Hej på er,
    här kommer mitt bidrag.
    Potatiskroketter med parmesan och tryffelsås. Hoppas att ni gillar lika mycket som jag gör det.

    http://kitchenofanna.se/2017/april/potatiskroketter-med-parmesan-och-tryffelsas.html

    • Reply Annelie Andersson 18 april, 2017 at 05:53

      Så gott det låter och vad roligt att du är med, Anna. Tack för ditt bidrag!

  • Reply Linnea | (Chick)peas & Understanding 18 april, 2017 at 13:30

    Hej Annelie! Glad sen påsk, hoppas helgen vart till belåtelse! Här kommer mitt bidrag – en soppa dom prickar in 3xP – palsternacka, päron och purjolök! Första gången jag använt frukt i soppa och det var minsann inte alls pjåkigt!

    • Reply Annelie Andersson 18 april, 2017 at 20:32

      Hej Linnea och tack, påskhelgen har varit både god och glad :) Vilket härligt bidrag från dig och spännande med päron. Tusen tack för ditt bidrag!

  • Reply Fredrik Nylén 18 april, 2017 at 16:34

    Här är mitt bidrag, det fick bli P som i Paleo! Passar även Perfekt till ett Party :)
    http://tidningenhembakat.se/bloggar/fredriks-fika/chokladbollstarta-paleo/

    • Reply Annelie Andersson 18 april, 2017 at 20:30

      Underbart Fredrik! Du gick igång på temat märker jag ;)) Är jätteglad att du är med. Puss på dig!

  • Reply Månadens gröna: Potatisrullar med sojabönor och chilisås (mjölkfri) - Nicklas Kokbok - en mjölkfri blogg 18 april, 2017 at 18:56

    […] för april månad är Annelie som driver den störtsköna bloggen Blomster och Bakverk. Annelies matbilder får det att vattnas i munnen på mig och hennes andra bilder är så otroligt […]

  • Reply Linnéa - The Hungry Gosling 19 april, 2017 at 07:27

    Här är mitt bidrag, påskbullar med mandel och gräslök :)

    http://hungrygosling.se/2017/april/paskbullar-med-mandel-och-graslok.html

    • Reply Annelie Andersson 19 april, 2017 at 07:51

      Åh det låter gott! Har provat mandelbollar en gång men blev sådär. Kanske bönorna kan bidra till bättre konsistens. Tack för fint bidrag!

  • Reply lovisa 19 april, 2017 at 16:27

    så himla kul tema! här kommer mitt bidrag, misoglaserad Purjo med bjästgratinering: http://polichinelle.se/2017/april/manadens-grona-april-misoglaserad-purjolok-vegansk-2.html

    kram! <3

    • Reply Annelie Andersson 19 april, 2017 at 21:34

      Tack Lovisa och vilket spännande bidrag från dig – tack!

  • Reply Sally 19 april, 2017 at 16:54

    Här är mitt bidrag. En Perfekt Påskrätt ;) Lins och grönsakslimpa https://skippanudlarna.com/2017/04/12/paskrecept-lins-och-gronsakslimpa/

  • Reply Spansk Tortilla, vegan & Månadens Gröna! - Grönt varje dag 20 april, 2017 at 10:56

    […] har även bytt ut potatisen mot ”söt”potatis. Temat denna månad som  Annelie på Blomster & bakverk har kommit på; är P, potatis, purjolök, palsternacka…..eller […]

  • Reply Tina 20 april, 2017 at 11:05

    Hej Annelie!

    Då var mitt bidrag på plats:))
    Härligt tema!
    Ha en fin dag!

    http://grontvarjedag.se/index.php/2017/04/19/spansk-tortilla-vegan-manadens-grona/

    • Reply Annelie Andersson 20 april, 2017 at 11:15

      Tack, Tina, så himla gott du gjort! Och så fin bloggen blivit. Eller finare! Kul :) Kram på dig.

  • Reply Malin 20 april, 2017 at 13:55

    Halå halåå! Oj så rolig utmaning. Ser fram emot nästa månad redan :)
    Här kommer min ganska generösa tolkning av veckans tema. P som i pudding!
    http://malinsblogg.fi/2017/04/20/manadens-grona-chiapudding-med-matcha/
    kramar, Malin

    • Reply Annelie Andersson 21 april, 2017 at 11:41

      Hej Malin och TACK för ditt fina bidrag. Härligt med en pudding i april-samlingen. Kram tillbaka från mig.

  • Reply Majaeleonora 21 april, 2017 at 00:13

    Hej!

    Debuterar här med piroger att ta med till picknicken nu när våren är på väg: https://www.instagram.com/p/BTHqbF1FGCY/

  • Reply Pia 21 april, 2017 at 16:17

    Hej!
    Här kommer mitt bidrag för april månad
    http://gingiberi.blogg.se/2017/april/p-som-i-paj.html

    • Reply Annelie Andersson 22 april, 2017 at 18:54

      Tack Pia – ett så härligt bidrag! P som i Paj-pizza kändes ju klockrent :)

    • Reply Annelie Andersson 22 april, 2017 at 18:52

      Tack Julia! Du är verkligen en mästare på att skapa härliga och vackra fat. Underbart bidrag från dig.

  • Reply Veganhimlen 22 april, 2017 at 22:02

    Här är ett bidrag från mej till månadens tema. P som i potatisfrittata som jag gjort vegansk. Toppad med Pesto på nässlor och ramslök. Och så lite grönt. Hälsningar Veganhimlen
    ://www.instagram.com/p/BTMpzrxhJ6A/

  • Reply Veganhimlen 22 april, 2017 at 22:10

    https://www.instagram.com/p/BTMpzrxhJ6A/
    Veganhimlens bidrag

    • Reply Annelie Andersson 23 april, 2017 at 17:00

      Tack, vilket enkelt bra recept. Kul att du är med och bidrar!

  • Reply Isabella Enbågen 24 april, 2017 at 16:16

    Vilket roligt tema det här var! Jag gick loss med picklad potatis, persiljepesto och palsternackspuré bland annat. Här är mitt bidrag: https://instagram.com/p/BTHdMfthJaf/

    • Reply Annelie Andersson 24 april, 2017 at 16:22

      Tack Isabella, vad härligt att du ordnade till med ett recept och är med och inspirerar i april.

  • Reply Lina 24 april, 2017 at 16:17

    http://elkotts.blogg.se/ Vi bidrar med en PAJ med Päron, Tofu och Betrosor!

    /Lina och Sanna El Kott Helander

  • Reply Världens snabbaste pizza - Libapizza | Dnilva 25 april, 2017 at 16:30

    […] Det här är även mitt bidrag till Månadens Gröna på tema P. […]

  • Reply Emilia 25 april, 2017 at 19:18

    Hej Annalie! Mitt bidrag på temat P är en potatissoppa med smaker från Ecuador (Locro de Papas) med massa goa toppings. http://tinglingtaste.com/turbo-thursday-locro-de-papas-aka-equatorian-potato-soup/

    Ha det fint!
    /Emilia

    • Reply Annelie Andersson 26 april, 2017 at 06:43

      Hej Emilia, tack för ditt bidrag! Har skickat dig ett meddelande då Månadens Gröna är en skaparutmaning och vi gärna ser att bidragen är nypublicerade. Hör av dig när du läst mitt meddelande!

  • Reply Glutenfria och mejerifria plättar | Evelinas ekologiska 25 april, 2017 at 20:18

    […] Månadens Gröna Det här är mitt bidrag till Månadens Gröna. Nu i april så är det tema P och Annelie (Blomster & Balverk) är månadens värd. Läs mer om Månadens Gröna på Annelies blogg: Blomster & Bakverk […]

  • Reply Evelina - Evelinas Ekologiska 25 april, 2017 at 20:22

    Hej! Här kommer mitt bidrag :) Tack för att du påminde mig <3
    P som i plättar:
    http://evelinasekologiska.femina.se/banan-havreplattar-med-bar-kokosgradde/

    • Reply Annelie Andersson 25 april, 2017 at 20:23

      Hej Evelina, vad roligt att du är med och inspirerar igen! Tusen tack för fint bidrag ❤️

  • Reply Nellie Rolf 25 april, 2017 at 21:19

    Inte det mest kreativa men förhoppningsvis ändå inspirerande…
    http://www.minvardagshalsa.se/2017/04/25/manadens-grona-paolos-pasta/

    • Reply Annelie Andersson 26 april, 2017 at 06:45

      Tack Nellie! Inte måste man alltid vara så kreativ, tycker det låter gott och snabblagad vardagsmat behöver vi väl alla tips på.

  • Reply milla 25 april, 2017 at 21:27

    Här kommer mitt bidrag
    http://millashalsoblogg.blogspot.se/2017/04/indisk-gryta.html

    • Reply Annelie Andersson 26 april, 2017 at 06:55

      Underbart kryddigt och värmande gott. Kan behövas i det här april-vädret ;) Tack för ditt bidrag!

  • Reply Världens snabbaste pizza - Libapizza - Dnilva 21 maj, 2018 at 18:47

    […] Det här är även mitt bidrag till Månadens Gröna på tema P. […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.