Provencalsk grönsakslåda är perfekt när både potatis, purjolök och palsternacka är i säsong. Här kan man förstås anpassa rätten efter det man själv tycker om. Ni behöver verkligen inte använda så många olika sorter som jag gjorde, men det blev en riktigt god rätt. Jag köpte hem ett gäng olika grönsaker och det som tar tid med den här rätten är skalandet och skärandet. Med en mandolin i köket går det däremot som en dans.
Nu fick jag en del grönsaker över och jag har mera uppskattat mängderna åt er nedan, då det helt beror på hur stor form man använder. Det skivade som blev över slängde jag över i en mindre form som fick stå tillsammans med gjutjärnsgrytan i ugnen. Jag utgick också från vad som inte bara skulle smaka gott tillsammans utan också se vackert ut. Valde en potatis med rött skal som fick sitta kvar och sötpotatisen har ju en härlig färg. Likaså betorna, som bidrar med så vackra färger.
Provencalsk grönsakslåda
Ugn 220°
Portioner 4-6
1-2 purjolökar
5-6 små potatisar
1-2 sötpotatisar
1-2 små palsternackor
2-3 polkabetor
2-3 gulbetor
1 rödbeta
1 rättika
1/4 rotselleri
3-4 jordärtskockor
1 liten kålrot
Färska örter (timjan)
Salt
Buljong och/eller krämig kokosmjölk
Gör så här:
Skölj, skala och skiva alla grönsaker tunt. Här är det en fördel om skivorna är någorlunda lika stora.
Börja med att värma purjolöken i lite olja på medelhög värme i en stor stekpanna. Vänd lite då och då, men låt den ligga bara 5 minuter i pannan tills den är mjuk och lite gyllene. Lägg purjolöken i botten av grytan och försök att göra ett jämnt lager. Nu är det bara att börja trava skivorna med grönsaker och lägga på rad så att det bildar en yttre och en inre cirkel. När du väl fått till två cirklar kan du trycka dit flera skivor emellan.
Nu kan du välja att ställa in formen precis så här och det blir jättegott. Men, du kan också göra iordning lite grönsaksbuljong och hälla på. Kanske bara en 2-3 dl. För att göra det hela ännu godare valde jag också att hälla på en krämig kokosmjölk. Måttade aldrig, men på ett ungefär 2 dl. Det är egentligen bara botten som ska täckas, det ska inte gå upp över grönsakerna. Tillsätt gärna lite salt och färska örter. Jag använde timjan. Och om du vill kan du såklart strö över lite riven ost.
Sedan är det dags att grädda grönsakslådan. Ställ in i mitten av ugnen. Det tar ca 45-60 minuter tills grönsakerna är mjuka. Känn med en provsticka.
Så här såg det ut när min grönsakslåda kom ut ur ugnen. Härligt krämig i botten och ändå är grönsakerna lite krispiga upptill. Mycket gott! Den här rätten kan man servera som en egen rätt eller som ett tillbehör.
Månadens Gröna april – tema P
Det här är ett inlägg som skrevs när matutmaningen Månadens Gröna pågick. Syftet var att sprida matglädje och inspiration kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Det publicerades i mars 2017 och det var jag som var månadsvärd för april där temat för utmaningen var P som i Potatis, Purjolök, Palsternacka. Och Påsk. Samlingsinlägget till den utmaningen med alla receptbidrag kan du hitta här.
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
57 Kommentarer
Kul tema Annelie! Hjärnan sätter genast igång att snurra… P, p, p…
Nu jäklar!
X Isabel
Underbart att höra! Ser verkligen fram emot alla bidrag och riktigt kul att du är med :)
[…] matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Månadens värd är fina Blomster & bakverk som drivs av […]
Hej Annelie,
Här kommer mitt bidrag till Månandes gröna. Jag bjuder på lite roliga picklade vita sparrisar som jag serverar tillsammans med en kräm av palsternacka, torkad vit miso, rostade hasselnötter och chips av palsternacksskal med dragon,
Enkelt att förbereda och en riktigt lyckad kombi!
http://www.tastecelebration.se/picklad-vit-sparris-med-palsternackskram/
God och härlig förrätt med mycket vårkänsla!
x Isabel
Isabel, ett så makalöst vackert bidrag! Och det låter som något jag verkligen vill laga. Tack!
Hej hopp! Här kommer mitt bidrag för denna månad där jag valde att jobba med potatis. Det blev rårakor med fetaostkräm och rostade kikärter. Fungerar bra som huvudrätt eller förrätt. Kul att se vad mer det kommer för bidrag :)
http://www.sandrasmatkrypin.se/snabba-rarakor-med-fetaostkram-och-kikarter/
Åh vad gott det låter! Jag älskar rårakor. Spännande med tillbehören också. Och heja dig som är så flitig med bidragen!
Hej på er,
här kommer mitt bidrag.
Potatiskroketter med parmesan och tryffelsås. Hoppas att ni gillar lika mycket som jag gör det.
http://kitchenofanna.se/2017/april/potatiskroketter-med-parmesan-och-tryffelsas.html
Så gott det låter och vad roligt att du är med, Anna. Tack för ditt bidrag!
Hej Annelie! Glad sen påsk, hoppas helgen vart till belåtelse! Här kommer mitt bidrag – en soppa dom prickar in 3xP – palsternacka, päron och purjolök! Första gången jag använt frukt i soppa och det var minsann inte alls pjåkigt!
Hej Linnea och tack, påskhelgen har varit både god och glad :) Vilket härligt bidrag från dig och spännande med päron. Tusen tack för ditt bidrag!
Här är mitt bidrag, det fick bli P som i Paleo! Passar även Perfekt till ett Party :)
http://tidningenhembakat.se/bloggar/fredriks-fika/chokladbollstarta-paleo/
Underbart Fredrik! Du gick igång på temat märker jag ;)) Är jätteglad att du är med. Puss på dig!
[…] för april månad är Annelie som driver den störtsköna bloggen Blomster och Bakverk. Annelies matbilder får det att vattnas i munnen på mig och hennes andra bilder är så otroligt […]
Här är mitt bidrag – P som i Potatis. http://www.gilbertson.nu/kokbok/manadens-grona-potatisrullar-med-sojabonor-och-chilisas-mjolkfri/
Tack Åsa för härligt bidrag!
Här är mitt bidrag, påskbullar med mandel och gräslök :)
http://hungrygosling.se/2017/april/paskbullar-med-mandel-och-graslok.html
Åh det låter gott! Har provat mandelbollar en gång men blev sådär. Kanske bönorna kan bidra till bättre konsistens. Tack för fint bidrag!
så himla kul tema! här kommer mitt bidrag, misoglaserad Purjo med bjästgratinering: http://polichinelle.se/2017/april/manadens-grona-april-misoglaserad-purjolok-vegansk-2.html
kram! <3
Tack Lovisa och vilket spännande bidrag från dig – tack!
Här är mitt bidrag. En Perfekt Påskrätt ;) Lins och grönsakslimpa https://skippanudlarna.com/2017/04/12/paskrecept-lins-och-gronsakslimpa/
Underbart! Tack för härligt recept och inspiration.
[…] har även bytt ut potatisen mot ”söt”potatis. Temat denna månad som Annelie på Blomster & bakverk har kommit på; är P, potatis, purjolök, palsternacka…..eller […]
Hej Annelie!
Då var mitt bidrag på plats:))
Härligt tema!
Ha en fin dag!
http://grontvarjedag.se/index.php/2017/04/19/spansk-tortilla-vegan-manadens-grona/
Tack, Tina, så himla gott du gjort! Och så fin bloggen blivit. Eller finare! Kul :) Kram på dig.
Halå halåå! Oj så rolig utmaning. Ser fram emot nästa månad redan :)
Här kommer min ganska generösa tolkning av veckans tema. P som i pudding!
http://malinsblogg.fi/2017/04/20/manadens-grona-chiapudding-med-matcha/
kramar, Malin
Hej Malin och TACK för ditt fina bidrag. Härligt med en pudding i april-samlingen. Kram tillbaka från mig.
Hej!
Debuterar här med piroger att ta med till picknicken nu när våren är på väg: https://www.instagram.com/p/BTHqbF1FGCY/
Nu finns receptet på bloggen: http://istalletforfalukorv.blogg.se/2017/april/manadens-grona-p-som-i-piroger-2.html
Tusen tack Majaeleonora för att du är med och inspirerar, ser riktigt gott ut!
Hej!
Här kommer mitt bidrag för april månad
http://gingiberi.blogg.se/2017/april/p-som-i-paj.html
Tack Pia – ett så härligt bidrag! P som i Paj-pizza kändes ju klockrent :)
http://scandinavianwellness.nu/2017/april/ljuvligt-gron-halsosam-pasktarta-raw-vegan-paleo.html
Tack Ann-Catrin och som sagt, ett ljuvligt bidrag!
Så himla kul tema! Här är mitt bidrag:
https://tuvessonskan.se/2017/04/21/manadens-grona-vegansk-bookmaker-toast-med-dijonaisse-pa-palsternacka/?iframe=true&theme_preview=true
Tack Julia! Du är verkligen en mästare på att skapa härliga och vackra fat. Underbart bidrag från dig.
Här är ett bidrag från mej till månadens tema. P som i potatisfrittata som jag gjort vegansk. Toppad med Pesto på nässlor och ramslök. Och så lite grönt. Hälsningar Veganhimlen
://www.instagram.com/p/BTMpzrxhJ6A/
Åh det låter ljuvligt – tusen tack för ditt bidrag!
https://www.instagram.com/p/BTMpzrxhJ6A/
Veganhimlens bidrag
P som i pannkaka
https://instagram.com/p/BS-ix8vj2uo/
https://motbattrehalsa.wordpress.com/2017/04/17/bovetepannkakor/
??
Tack, vilket enkelt bra recept. Kul att du är med och bidrar!
Vilket roligt tema det här var! Jag gick loss med picklad potatis, persiljepesto och palsternackspuré bland annat. Här är mitt bidrag: https://instagram.com/p/BTHdMfthJaf/
Tack Isabella, vad härligt att du ordnade till med ett recept och är med och inspirerar i april.
http://elkotts.blogg.se/ Vi bidrar med en PAJ med Päron, Tofu och Betrosor!
/Lina och Sanna El Kott Helander
Tusen tack för både vackert och spännande bidrag!
[…] Det här är även mitt bidrag till Månadens Gröna på tema P. […]
Härligt – tack för ert bidrag, ser gott ut!
Hej Annalie! Mitt bidrag på temat P är en potatissoppa med smaker från Ecuador (Locro de Papas) med massa goa toppings. http://tinglingtaste.com/turbo-thursday-locro-de-papas-aka-equatorian-potato-soup/
Ha det fint!
/Emilia
Hej Emilia, tack för ditt bidrag! Har skickat dig ett meddelande då Månadens Gröna är en skaparutmaning och vi gärna ser att bidragen är nypublicerade. Hör av dig när du läst mitt meddelande!
[…] Månadens Gröna Det här är mitt bidrag till Månadens Gröna. Nu i april så är det tema P och Annelie (Blomster & Balverk) är månadens värd. Läs mer om Månadens Gröna på Annelies blogg: Blomster & Bakverk […]
Hej! Här kommer mitt bidrag :) Tack för att du påminde mig <3
P som i plättar:
http://evelinasekologiska.femina.se/banan-havreplattar-med-bar-kokosgradde/
Hej Evelina, vad roligt att du är med och inspirerar igen! Tusen tack för fint bidrag ❤️
Inte det mest kreativa men förhoppningsvis ändå inspirerande…
http://www.minvardagshalsa.se/2017/04/25/manadens-grona-paolos-pasta/
Tack Nellie! Inte måste man alltid vara så kreativ, tycker det låter gott och snabblagad vardagsmat behöver vi väl alla tips på.
Här kommer mitt bidrag
http://millashalsoblogg.blogspot.se/2017/04/indisk-gryta.html
Underbart kryddigt och värmande gott. Kan behövas i det här april-vädret ;) Tack för ditt bidrag!
[…] Det här är även mitt bidrag till Månadens Gröna på tema P. […]