Maträtter Vegetariskt

Rostad pumpa med grönkål, sötmandel och pasta

rostad pumpa med grönkål

Rostad pumpa med grönkål, sötmandel och pasta blir till en härlig vardagsrätt som är hyfsat snabblagad. Funkar utmärkt både som vegorätt på veckomenyn eller att bjuda vänner på. Om du inte äter den klassiska pastan tycker jag att både rispasta och bönpasta är ett gott alternativ utan gluten.

Lite om butternutpumpa

Jag är riktigt förtjust i butternutpumpa (Cucurbita moschata), eller butternut squash som den också kallas. Det är en slags vintersquash. som ofta väger mellan 3 till 5 kilo och har en lite nötaktig smak med mycket sötma som påminner om både sötpotatis och vanlig pumpa. Skalet är ljust och innehållet vackert orange. Ju mognare den blir desto intensivare färg och sötare smak. Den är oerhört god att rosta, kan användas till soppor och grytor men även i bröd och muffins. Butternutpumpan är rik på fibrer, magnesium, vitaminerna A, C och E. Fördelen med butternutpumpan är också att den håller väldigt länge i kylen (såtillvida den inte har någon skada på skalet) så du kan köpa hem den och låta den mogna tills du vet vad du vill laga till.

Bönpasta med grönkål och rostad pumpa

4 portioner

1 medelstor butternutpumpa
200 g grönkål
en näve sötmandel
100 g pecorino eller parmesan
olivolja, balsamico, salt och peppar
en nypa chiliflakes
1 paket bönpasta

Förbered pumpa, grönkål, mandel och ost

Sätt på ugnen på 225 grader. Skala pumpan, dela och kärna ur den och skär sedan i bitar om 2-3 centimeter. Ringla lite olivolja på en plåt, på med pumpabitarna och strö på lite chiliflakes, salta och peppra. Blanda om och rosta pumpan mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Under tiden river du av bladen från grönkålen till mindre bitar (stammen kan du spara och stoppa i råsaftcentrifugen om du tycker om att juica). Fräs sedan kålen på låg värme i lite olivolja i 10 minuter tills den mjuknar. Jag börjar med hälften av kålen, när den minskat i omfång av värmen fyller jag på med resten. Vänd om kålen lite då och då så att den mjuknar jämnt. Salta och peppra.

I en torr stekpanna rostar du sötmandeln tills det börjar knäppa lite och den får färg. Vakta noga så den inte blir bränd. Riv osten fint. Ställ både mandel och ost åt sidan så länge. Allt detta kan förberedas.

Koka pasta och servering

Koka upp vattnet till pastan i en stor kastrull och koka enligt anvisningar. Se till att spara ca 2 dl av kokvattnet innan du häller av den färdigkokta pastan. Låt pastan rinna av något. Blanda sedan pastan med den rostade pumpan och stekta grönkålen. Häll på kokvattnet och det mesta av den rivna osten. Hetta upp alltsammans och vänd försiktigt så att allt blandas. Häll upp alltsammans på ett stort och vackert fat. Salta och peppra lite extra och ringla gärna över en god olivolja och en skvätt balsamico. Strö till sist över den rostade mandeln. Servera genast och ställ fram en skål med resten av den rivna osten.

En riktigt god rätt den här årstiden. Smaklig spis!

Ännu mera pumpa

En annan kycklingrätt som är riktigt trevlig att bjuda på och toppen då den förbereds i god tid är denna rimmade kyckling.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply Katarina 2 februari, 2015 at 04:29

    Så gott och vackert! Bönpasta har jag sett på mångas instagram och det låter gott. Kram!

    • Reply annelie 3 februari, 2015 at 09:34

      Det är verkligen gott! Tror säkert att du skulle gilla det :)

  • Reply Vintageheart 2 februari, 2015 at 23:46

    Den vill jag testa! Ser gott ut!

    • Reply annelie 3 februari, 2015 at 09:34

      Tack, vad roligt att jag kunde inspirera dig!

  • Reply karikulla 3 februari, 2015 at 09:24

    Åh, ännu en gång mitt i prick :). Jag har länge letat efter den perfekta pumpasoppan, ända sedan 2011 då vi fick en fantastisk god starter på en restaurang. Nu ska din soppa provas!

    Ha en fin dag Annelie.
    Kram!

  • Reply Ewa Nilsson 10 februari, 2015 at 19:56

    Det är väl inte så bra att äta bönpasta som är gjord på sojabönor o innehåller lektiner o fytinsyra, genmanipulerad o mycket omega 6, vad har du för synpunkter?

    • Reply annelie 10 februari, 2015 at 20:43

      Hej Ewa,

      Jag väljer att köpa Risentas bönpasta som är 100% ekologisk och GMO-fri. Det finns en orsak till att jag gör det, liksom att jag i allt jag stoppar i mig försöker undvika exempelvis just soja och majs. Om man som jag äter både glutenfritt och mjölkproteinfritt är utbudet begränsat. Däremot får man som med så mycket annat hitta en balans och bönpasta är inget jag äter varje dag. Det är däremot proteinrikt och för mig ett bättre alternativ än vanlig pasta. Gluten mår jag inte alls bra av.

      Det är helt enkelt upp till var och en att göra sina val utifrån vad man mår bra av. I kombination med en grundtanke om ett hållbart samhälle. Vilket ligger till grund för mitt val. Så det är mina synpunkter.

      Vänligen,
      Annelie

  • Reply ewa nilsson 11 februari, 2015 at 16:14

    Tack för dina synpunkter, glad att du svarade.

  • Reply Madelen Möller 15 februari, 2015 at 20:08

    Hej, Provade din vegomat idag och det blev så lyckat, och så gott. Butternötspumpan är en hit för mig, fantastiskt god smak. Jag följer din blogg med stort intresse då jag nyligen inledde en vegoperiod. Tack för alla recept och din entusiasm. / Madelen

    • Reply annelie 16 februari, 2015 at 11:24

      Men vilken fin hälsning – tusen tack, vad glad jag blir! Håller med dig om butternutpumpan, en riktig smakhöjare. I samma klass som sötpotatisen :) Tack snälla för att du tog dig tid att skriva några rader.

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.