Idag är sista dagen att lämna sitt bidrag till Månadens Gröna och i november är det Tina på Grönt varje dag som är bloggvärd och hon har valt KÅL som råvara. Den här månaden blir det ett enkelt bidrag från mig. Men enkelt är också gott och något jag tycker mycket om är brysselkål och nu finns ju fin färsk sådan i matbutikerna.
Ingredienserna till min rätt är färsk brysselkål, rödlök, salvia, olivolja och salt samt granatäpple. Salvian plockade jag i trädgården i morse, frostnupen men precis lika god och väldoftande. Salvia kan uppfattas som lite stark så anpassa mängden efter de som ska äta. Det här är väl egentligen inte någon egen rätt men passar finfint som tillbehör eller varför inte på kommande julbord.
Ugnsrostad brysselkål med salvia & granatäpple
Färsk brysselkål, 1 påse (ca 500 g)
Rödlök, 1 st
Salvia, 3-5 blad
Olivolja, 1-2 msk
Havssalt
Granatäpple
Sesamfrön
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj och ansa brysselkålen och skär i halvor. Lägg i en bunke tillsammans med klyftor av rödlök och strimlad/hackad salvia. Blanda runt med olivolja och salt så att det täcks. Lägg i en ugnsfast form och ställ in i ugnen och rosta tills brysselkålen är mjuk. För mig tog det knappt 30 minuter. Lägg upp på ett serveringsfat och toppa med granatäpplekärnor och om du så vill sesamfrön.
Om du inte får tag på granatäpple kan torkade tranbär vara ett alternativ och om du vill kan du blötlägga dem en stund innan.
Vi som har hand om Månadens Gröna är: Annie • Lovisa • Åsa • Sylwia • Ulrica • Tina • Nellie • Julia och jag. Månadens gröna är inspirerat av skaparutmaningen Monthly Makers.
I sista sekund lämnar jag mitt bidrag den här månaden och ser verkligen fram emot att få ta del av allt gott som gjorts på kål under november månad. Hoppas att du också kommer att hitta något som passar dig.
Ha nu en riktigt fin helg!
6 Kommentarer
Såg din vackra bild på detta recept först på Instagram och nu har jag även ”bokmärkt” receptet här. Detta ska jag definitivt laga i jul! Tack för fin receptinspiration!
Åh vad roligt att höra, blir så glad när jag kan inspirera!
[…] tillbaka till ämnet, nästa att bjuda på recept är ANNELIE från Blomster & bakverk makalöst vackert för ögat att titta på! Ugnsrostad brysselkål med […]
[…] Julmaten skall inhandlas. Jag gör gärna några gröna rätter – blir sugen på att testa Annelies brysselkål. […]
Vill testa! Vad gör jag med salvian? Hittar inget om den i beskrivningen?
Så roligt, Emma! Och tack för att du uppmärksammade mig på att salvian saknades … jag som alltid försöker dubbel- och trippelkolla allt i recepten. Nåväl, nu är det korrigerat och du strimlar salvian och har ned den när du blandar kålen och löken med olja och salt. Hoppas det smakar!