Maträtter Vegetariskt

Ugnsrostad pumpa, grönkål och saffranshalloumi

28 oktober, 2018
ugnsrostad pumpa ljummen sallad

Det är pumpatider och då lagar jag gärna ugnsrostad pumpa. Min favorit är butternutpumpa. Det är väldigt gott att krydda den med kanel, cayenne och kummin. Och så serverar jag den gärna tillsammans med grönkål i en ljummen sallad och toppar med vackra granatäppelkärnor. Det här kan man äta som ensamrätt eller tillsammans med en bit kött eller fisk. Eller som jag gjorde här, tillsammans med halloumi som steks i smör och saffran. Himmel så gott!

Mängden ingredienser är förstås beroende av hur du önskar servera detta så se mitt recept som en inspirerande angivelse och lägg till eller dra ifrån utifrån dina egna önskemål.

Ugnsrostad pumpa med grönkål och saffranshalloumi

2-4 portioner

Butternutpumpa, 1 st (ca 800 g)
Olivolja
Kummin
Kanel
Cayennepeppar
Salt

Grönkål, ett knippe
Granatäpplekärnor
Halloumi
Saffran
Smör

Värm ugnen till 90°. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.

Skala och skär pumpan i stora tärningar. Tycker själv det är enklast att skära av skalet. Lägg ut bitarna på en plåt och ringla över 3-4 msk olivolja, 1 tsk kummin, 1 tsk kanel och 1/4 tsk cayennepeppar samt salt. Blanda om alltsammans med händerna. Du kan såklart blanda pumpan med olja och kryddor i en skål om du tycker det är enklare.

Rosta nu pumpan tills den är mjuk men med lite kärna. För mig brukar det ta ca 1-1,5 timme. Det här kan du förbereda tidigare samma dag eller dagen före. Fördelen med ugnsrostad pumpa på så låg värme är att så mycket som möjligt av näringen bibehålls.

Skölj grönkålen och riv i stora bitar. Stjälken kan du spara och ha i exempelvis en grön smoothie. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja på medelvärme och låt grönkålen bli ljummen. Salta och peppra.

Om du vill servera rätten med saffransstekt halloumi så häller du av vätskan från osten och torkar av den med lite hushållspapper. Skär den i stora bitar. Smält en stor klick smör i en stekpanna, när det smält har du i saffran (mängd efter eget önskemål, jag tog ca 1/4 påse) och låter det smälta in i smöret. Lägg i halloumin och stek på alla sidor.

Dags att montera rätten. Lägg ut grönkålen på ett fat. Strö över både ugnsrostad pumpa och halloumi. Toppa med de vackra röda granatäppelkärnorna.

Smaklig spis!

butternutpumpa collage

Ännu mera butternutpumpa

Om du vill ha mer inspiration till att laga med pumpa tycker jag att du ska kika in här:
Butternutpumpasoppa – snäll festmat för känsliga magar
Ljummen sallad med rostad pumpa, grönkål och äpple
Bönpasta med grönkål, rostad pumpa och sötmandel

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

4 Kommentarer

  • Reply Tina 29 oktober, 2018 at 14:36

    Pumpa är så gott! Du har prickat in mina favorit kryddor och tillbehör!
    Dessutom är det vackert för ögat också!
    Hoppas du får en fin vecka!
    / Tina

    • Reply Annelie Andersson 29 oktober, 2018 at 14:39

      Men så härligt att höra, tack rara Tina! Och fin vecka önskar jag dig också. Kram!

  • Reply Corinne Grönholm 1 november, 2018 at 08:50

    Men wow vad gott det ser ut! Sparade receptet direkt i favoriter, detta ska testas! :)

    • Reply Annelie Andersson 1 november, 2018 at 10:22

      Så himla roligt att höra, tusen tack också för att du tog dig tid att skriva en rad.

    Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.