Vegetariskt

Veckans Vego. En het och mustig chili.

5 december, 2014
 
Den här veckan är det hett på vego-tallriken. Riktigt hett och samtidigt riktigt gott. En Mustig chili med choklad står på menyn och det är en härlig och värmande gryta på bönor, grönsaker, rött vin, massor av goda kryddor. Och choklad. 
 
 
Det har i höst kommit en ny bok som heter Mera Vego – Mat för hela familjen. Den där tyckte jag lät intressant förstås men hyllan för kokböcker svämmar snart över och jag kände att kokboksbudgeten nog överskridits för året. Men så föll det sig att Dagens Nyheter hade en utlottning. De har ofta det i sin söndagsbilaga och det enda man behöver göra är att maila in sin adress. Och så brukar jag göra det med en gång, när jag sitter där med morgonkaffet. Och se, den här gången gick det vägen! Ett eget exemplar hem i brevlådan och jag och min dotter började genast sätta små lappar på de sidor med recept vi ville prova. Först ut var en tomatsoppa som inte alls gick hem, men den andra rätten var riktigt god. Lite väl kryddstark för de yngre dock så för hela familjen blev det inte riktigt tyvärr. Men om barnen gillar kryddstarkt så är ni hemma. Eller så lagar ni bara till er själva. Räcker till både en och två lunchlådor också.
 
 

Mustig chili med choklad, 4 portioner
 
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
3 msk olivolja
2 msk spiskummin
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
ca 3 dl mustigt rödvin
1 msk kinesisk soja
1 tsk chipotlepasta (finns bland kryddor eller i texmex-hyllan)
500 g krossade tomater
1 morot
1 zucchini
2 små paprikor, gärna olika färger
1 burk kokta kikärter eller borlottibönor
1 burk kidneybönor
ev 1-3 dl vatten
20 mörk choklad, riven eller bruten
salt och peppar
0,5 dl färsk bladpersilja
 
Till servering: bröd och färskost
 
1. Skala och hacka lök, vitlök, och chilifrukt, med eller utan kärnor, beroende på vilken styrka du vill ha. Fräs allt i medelvarm gjutjärnsgryta i några minuter.
2. Tillsätt spiskummin, timjan, oregano, och paprikapulver och rör om någon minut till.
3. Slå på vin, soja, chipotle och krossade tomater och låt puttra under lock länge, helst 40 minuter.
4. Hacka under tiden morot, zucchini, och paprika i medelstora bitar. Skölj kikärtor och bönor.
5. När de 40 minuterna har gått, ös i morötterna först, och sedan paprika, zucchini och bönor efter hand. Låt koka tills allt fått önskad konsistens, cirka 15-20 minuter. Späd eventuellt med vatten om det behövs, men inte för mycket! Chilin ska vara ganska tjock.
6. Rör ner chokladen. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och servera med bröd, gärna med färskost, det är gott till chili!
 
För veganvänlig version, välj mjölkfri choklad och hoppa över färskosten.
 
 

Mustigt och gott blev det. Och med en härlig hetta. Vi serverade nybakat glutenfritt Bovete- och majsbröd till och ni vet det där när man kan doppa brödet i goda såsen och liksom få i sig allt det gottiga. Mmm. Precis.
 
Vi kommer absolut att prova oss igenom massor av rätter i den här boken, det känner jag redan. Och jag tänker att barnen ska få vara delaktiga i att välja minst en rätt i veckan. Tycker att författarna har helt rätt inställning till matlagning och hur framför allt barnfamiljer ska få in mer vegetarisk matlagning i vardagen. Flera recept slängs ihop snabbt medan andra är lite mer helgbetonade. Och det är klart att alla familjemedlemmar inte kommer att gilla alla rätter i boken men så är det ju med allt. Förhoppningsvis får vi några nya favoriter som vi kan återkomma till, och gärna sådana där vardagsrätter som snabbt slängs ihop. Bra för både kropp, klimat och miljö samt plånbok. Och jag törs redan nu varmt rekommendera boken.
 
Mera vego!

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Speciell matvecka – Inne hos Ina 16 januari, 2017 at 18:04

    […] bönor och kikärter som smakade riktigt starkt och mustigt. Perfekt vintergryta! Receptet finns här och här till exempel, men om ni lånar boken på biblioteket får författarna några ören till […]

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.