Vegetariskt

Veckans Vego. Grönkålsgratäng med sötpotatis.

16 november, 2014
 
Den här gången fick ni vänta till veckans sista dag på Veckans Vego. Men den som väntar på något gott ni vet. Idag fick jag äntligen tid att göra den där grönkålsgratängen som jag såg inne hos inspirerande Amy häromsistens. Nuförtiden har jag nästan jämt ett knippe grönkålsblad i kylen eftersom jag blivit totalt såld på att juica grönkål och när det här receptet dök upp var jag inte sen att skriva upp det. Att det dessutom var grönkål i kombination med sötpotatis, en annan favorit, var ju bara en bonus. Här kan du hitta Amys originalrecept och nedan kan du se hur jag gjorde min version (mjölkfri).
 
 
 

Det här behövs:

 
700 g sötpotatis – skalad, skivad och kokad i lättsaltat vatten i ca 4-5 min
500 g färsk grönkål – tvättad, repad och kokad i lättsaltat vatten i ca 8-10 min
30 g sötmandel
2,5 dl havregrädde (eller annan variant)
msk agavesirap
örtsalt och svartpeppar
2 dl ost, riven (jag använde pecorino)

Sätt ugnen på 225 grader. Sätt på två grytor med lättsaltat vatten. Lägg grönkålsbladen i ljummet vatten. Skala och skiva sötpotatisen. Ta upp grönkålsbladen och repa dem (stjälken ska bort). Lägg sedan ned i kokande vatten och koka angiven tid. Häll sedan av vattnet. Därefter varvas potatis med grönkål och sötmandel i en ugnssäker form. Blanda samman grädde, sirap och kryddor och häll över. Toppa med riven ost och sätt in i ugnen i ca 30-40 minuter. Pass på så att inte grönkålen bränns mot slutet.

 
 

En oerhört välsmakande gratäng som man kan äta som ensamrätt eller kanske hellre tillsammans med något gott tillbehör. Sötpotatisen tillför den där härliga sötman som blir så god tillsammans med grönkålen. Och sötmandeln tillför det där goda crunchet. Kan varmt rekommendera er att prova denna rätt! Och tycker du om kål, i alla dess former, kan jag tipsa om en ny blogg som är en kärleksförklaring till kål. Kika in där.
 
 
Och grönkål. Åh, vad jag älskar grönkål! Våga prova.
Just nu är den ju så himla fin. Och nyttig. Och god.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.