Vetekrans med kardemumma, ett garnnystanbröd

8 maj, 2021
vetekrans med kardemumma

Vetekrans med kardemumma. Formad som ett garnnystan. Jag såg en bild fladdra förbi i flödet och klickade mig in på hashtaggen #woolbreadroll Blev så inspirerad att baka en vetekrans på ett nytt sätt. Brödet blev riktigt fluffigt. Det är en lite annorlunda deg som görs med vispgrädde istället för smör. Jag kalljäste brödet och gjorde några små justeringar. Jag valde dessutom att göra en mera klassisk fyllning av smör, farinsocker och kanel.

Vad jag förstått är det bloggen With Apron som varit först ut med detta bröd som blivit viralt. Kolla in klippet på hennes youtubekanal här.

vetekrans med kardemumma
garnnystanbröd

Vetekrans med kardemumma

Ugn 175 grader
Form med löstagbar kant 20 cm

15 g jäst
100 g (1 dl) kall mjölk
100 g (1 dl) kall vispgrädde
45 g (0,5 dl) strösocker
1 ägg
1,5 tsk hel kardemumma, mortlas
1 tsk salt
330 g (5,5 dl) vetemjöl

Fyllning
75 g rumsvarmt smör
75 g (1 dl, lätt packat) farinsocker
1 msk kanel
0,5 msk majsstärkelse

Sockerlag
0,5 dl vatten + 0,5 dl socker
1-2 tsk hel kardemumma, mortlas

Blanda deg och fyllning

Degen ska arbetas länge, så med andra ord är en assistent att rekommendera. Smula jästen i bunken och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen på låg hastighet i 10-15 minuter tills degen gått ihop och bildat glutentrådar. Täck bunken med plast och jäs till dubbel storlek. I rumstemperatur tar det ca 2 timmar.

Förbered fyllningen genom att blanda rumsvarmt smör med farinsocker, kanel och lite majsstärkelse. Ställ sen åt sidan. Förbered en form med löstagbar kant (20 cm). Smöra botten och sidorna samt klipp ett runt bakplåtspapper och lägg det i botten. Smöra även detta lätt.

Baka ut och förbered sockerlag

Tippa ut degen på bakbordet. Forma ihop degen lätt och dela i 5 lika stora delar. Knåda varje degbit lätt och forma mellan händerna till runda bullar. Låt därefter bullarna ligga och vila under plast i en kvart.

Kavla sen ut varje del till en rundad rektangel, ca 25 cm lång. Kika på steg för steg-bilderna här ovan. Skär täta snitt från mitten och uppåt. Lägg på en klick fyllning och bred ut lite. Vik sen in kanterna något och rulla ihop till en rulle. Tryck till sidorna så den håller ihop. Lägg i formen med skarven nedåt. Fortsätt med resterande delar tills formen är fylld. Plasta och låt därefter jäsa till dubbel storlek igen, ca 1-1,5 timme.

Medan degen jäser kan du förbereda en sockerlag genom att koka socker och vatten tills sockerkristallerna lösts upp. Häll över i en skål och låt svalna. Mortla även kardemumman. Och njut av doften. Se till att sätta på ugnen i god tid.

Grädda

Grädda sen kransen i mitten eller strax nedanför i ca 25-30 minuter. Det var svårt att avgöra när den var färdiggräddad så jag tempade kransen och tog den när den var uppe i 96-97 grader. Pensla direkt med sockerlagen och strö över så mycket nymortlad kardemumma som möjligt.

Låt svalna några minuter. Skär runtom kanten och lossa formen. Flytta över till ett galler för att kallna helt.

vetekrans med kardemumma

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?