INLÄGGET ÄR ETT REKLAMSAMARBETE MED SURDEGSBUTIKEN
Vörtbröd är julens godaste bröd. Jag bakar gärna vörtbröd till jul och har för första gången bakat på flytande vörtextrakt från Surdegsbutiken. Familjen gav det allra högsta betyget. Jag bakade brödet på rågmjöl och rågsikt och kryddade med pomerans, ingefära och kryddnejlika. Och ja, en näve russin fick också följa med.

Jag vet att vörtextrakt genom åren gått att köpa hos en del bagerier. Däremot har det inte varit så lätt att hitta. I år kan du enkelt köpa det på surdegsbutiken.se så se till att baka en extra god version av julens klassiska vörtbröd. Du får 10% rabatt på bakvörten med rabattkod annelie10 (gäller under december eller så länge lagret räcker). Flaskan innehåller 325 g extrakt av korn och räcker till 16 små eller 8 stora bröd. Extraktet bidrar med både smak och färg och ger alltså brödet dess rätta karaktär.
Botanisera också bland Surdegsbutikens övriga sortiment av degskrapor, snittknivar, jäskorgar och andra baktillbehör. Surdegsbutiken drivs av Lina och Jens och rekommenderas varmt! www.surdegsbutiken.se

Vörtbröd
2 stora bröd
Ugn 200 grader
100-150 g (2-2,5 dl) russin – kan uteslutas
50 g rumsvarmt smör
2-3 bitar pomeransskal
25 g jäst
600 g (6 dl) kallt vatten
75 g (0,5 dl) Surdegsbutikens vörtextrakt
140 g (1 dl) mörk sirap – eller valfri mängd
2 tsk mald pomerans
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk salt
240 g (4 dl) fint rågmjöl
ca 800 g (15-16 dl) rågsikt
Lägg russin i en skål, täck med vatten och låt svälla tills de ska tillsättas i degen. Mät upp 50 g smör och låt det bli rumsvarmt. Koka 2-3 bitar pomeransskal i en kastrull med lite vatten i ca 10 minuter (beroende på storlek) tills de blir mjuka. Skär bort allt det vita och skär sedan skalet i små bitar.
Smula jäst i en bunke och tillsätt vatten, vörtextrakt, sirap och alla kryddor. Häll av vattnet från russinen och lägg i dem. Ha i allt rågmjöl och det mesta av rågsikten samt smör i bitar. Arbeta i maskin till en smidig deg. Den ska börja lossa från bunken men kommer att kännas lite kladdig. Jäs till dubbel storlek, det tar 1,5-2 timmar beroende på temperaturen i hemmet.
Värm ugnen i god tid till 200 grader. Skrapa ut degen på mjölat bakbord. Dela i två lika stora delar och forma till två runda bröd. Lägg på plåt och platta till dem något. Jäs bröden under bakduk i 35 minuter. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på galler.
Tips! Jag brukar värma på mörk sirap (en halv dl) med lite vatten (2 msk) och pensla de nygräddade bröden. Brödet kapslas liksom in och håller sig extra saftigt och fint.
Hoppas att det smakar!

Ännu mera Blomster&Bakverk
Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, så följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Min bok Blomster & bakverk finns såklart i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar självklart gärna boken som present med en personlig hälsning. Här kan du läsa mer.