Zucchini med råstekt potatis och fetaost

6 augusti, 2020
zucchini

Zucchini med råstekt potatis och fetaost är en rätt som kan bli en enkel lunch för två i stekpannan. Eller en matig middag för fyra på ugnsplåten. Vi skördar härligt mycket zucchini här hemma och ni verkar vara flera som gör detsamma, så jag tänker att jag delar med mig av ännu mera grön inspiration.

 

Zucchini med råstekt potatis och fetaost

Den här rätten får ni inget exakt recept på utan här tänker jag att ni kan improvisera med det ni har hemma. Så länge zucchini och potatis finns kan ni variera tillbehören efter tycke och smak.

Det var min mamma som bjöd mig på denna rätt första gången och då var det bara vi två som skulle äta lunch.

För 1-2 portioner kan du tillaga rätten i en stor stekpanna. Börja med att skölja och skära zucchinin i skivor eller halvmånar. Lägg ut hushållspapper på diskbänken, fördela zucchiniskivorna ovanpå och strö fint salt över. Låt stå under tiden du gör iordning potatisen.

Använd fast potatis eller sommarpotatis, kanske 3-4 potatisar per person (beroende på storlek). Skrubba eller skala och skiva tunt, gärna med en mandolin. Skölj av potatisen i ett durkslag och låt rinna av. Stek potatisen i stekpanna i både lite olja och smör tills den får färg och blir mjuk. Lägg över på ett fat vid sidan om.

Torka av zucchiniskivorna med hushållspapper och stek i smör eller olja i pannan tills de får fin färg och mjuknar. Lägg tillbaka potatisen och salta och peppra alltsammans. Timjan och rosmarin är också gott till. På med en god fetaost i bitar och gärna färska basilikablad. Jag lägger gärna till gröna oliver eller kapris. På fatet fick också några blad malabarspenat vara med denna gång. Bara att ta det du tycker är gott och vill fylla på med.

Om du vill göra rätten till flera kan du bryna potatisen i omgångar i panna och lägga över på en plåt eller ugnsform. Strö över timjan eller rosmarin och blanda alltsammans. Ställ in i 175 grader varm ugn och stek klart potatisen, det kan ta mellan 15-30 minuter beroende på potatis. Under tiden steker du zucchinin i pannan. Ta ut potatisen, salta och peppra. Lägg på zucchini och fetaost samt de tillbehör du önskar.

Hoppas det smakar!

Ännu mera zucchini

Om du har mera zucchini kanske du vill kolla in receptet på zucchinipajen eller den goda grönsaksröran ratatouille.

Nu kan du förbeställa min bok (begränsad signerad utgåva)!

Du vet väl att du redan nu kan förbeställa boken Blomster & bakverk. Den 3 september kommer min bok att finnas i butik men ni kan redan nu beställa ett signerat ex HÄR och få den hemskickad i slutet av augusti.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?