Zucchinikaka med citron & vallmo

14 augusti, 2020
zucchinikaka med citron & vallmo

Zucchinikaka med citron & vallmo är ännu ett sätt att ta tillvara på zucchiniplantan som bara fortsätter att leverera. Den har tagit över hela odlingslådan och det är så härligt. Jag hade en diskussion med utvalda familjemedlemmar häromkvällen som starkt ifrågasatte varför man skulle ha zucchini i en kaka. För att det blir så saftigt och gott såklart!

Zucchini i en kaka med socker och goda kryddor smakar ju inte zucchini eller grönsak. Det den bidrar med är saftighet och att kakan liksom blir lite mera matig. Precis som när man bakar med morot, rödbeta eller palsternacka. Det är roligt också att ha lite oväntade ingredienser i bakverken. Jag valde att baka denna kaka med dinkelmjöl, hälften fullkorn och hälften siktat. Önskar du en lite lättare kaka kan du använda siktat mjöl bara. Och dinkel kan ersättas rätt av med vetemjöl.

Med både citron, vallmo och kardemumma blev denna zucchinikaka så saftig och somrigt god!

zucchinikaka med citron & vallmo

Zucchinika med citron & vallmo

Ugn 175 grader
Form med löstagbar kant 20 cm

100 g (2 dl) grovt riven zucchini
90 g (1 dl) rapsolja
2 ägg
130 g (1,5 dl) socker

100 g (1 dl) yoghurt 10%
1 citron, rivet skal och saften

90 g (1,5 dl) fullkornsdinkel
90 g (1,5 dl) siktat dinkel
2 msk vallmofrön
2 tsk hel kardemumma, nymortlad
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Värm ugnen till 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant. Eller smöra och bröa formen om du hellre vill det.

Riv zucchinin grovt och lägg i en sil så länge. Ta fram en stor bunke och häll i olja, knäck i ägg och lägg i socker. I en mindre bunke mäter du upp alla torra ingredienser – alltså mjöl, vallmo, kardemumma, bakpulver, salt – och blandar om ordentligt. Mät upp yoghurten, riv skalet på citronen och pressa ur saften.

Vispa ihop olja, ägg och socker med elvisp någon minut bara. Krama ur zucchinin lite lätt och lägg ner i bunken tillsammans med yoghurt och citron. Blanda om. Tillsätt nu alla torra ingredienser och vispa på lägsta hastighet och bara precis tills allt blandats. Eller så vänder du om allt med en slickepott tills det blandats samman.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Min kaka var klar och torr efter 30 minuter. Jag har en varm ugn och placerar kakor som ska vara inne lite längre på falsen nedanför mitten då de annars får lite väl mycket färg. Ha för vana att alltid titta till det du bakar så att det inte bränns eller gräddas för länge.

Nu kan du äta kakan som den är. Eller så kan du toppa med en god färskostfrosting, som till en klassisk morotkaka.

Hoppas det smakar!

Ännu mera zucchini

Om du har mera zucchini kanske du vill kolla in receptet på zucchini med råstekt potatiszucchinipajen eller den goda grönsaksröran ratatouille. Jag såg också att Linnéas Skafferi tipsade om att göra tsatiski med zucchini, låter jättegott!

Nu kan du förbeställa min bok (begränsad signerad utgåva)!

Nu är det nedräkning men du kan fortfarande förbeställa boken Blomster & bakverk. Den 3 september kommer min bok att finnas i butik men signerat ex kan beställas HÄR och då får du den hemskickad i slutet av augusti.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?