Zucchinipaj på första egna skörden

30 juli, 2020
zucchinipaj

Zucchinipaj blev det första vi lagade på skörden från plantan i odlingslådan. Hade turen att få en uppdriven zucchiniplanta från goda vännen Johan och den växer så det knakar! Denna hade dragit iväg lite väl långt och vägde drygt ett kilo, så det blev två pajer som räckt till både middag, lunch och matlåda i veckan.

Jag gjorde båda pajdegarna på dinkelmjöl denna gång och ett stenmalet fullkornsmjöl inhandlat på REKO-ringen. Det blev lite väl grovt, verkligen inget fel på smaken men skalet hade hållit ihop bättre om jag hade blandat med siktat dinkel, vilket jag gör i vanliga fall. Nu var det tomt på mjölhyllan och jag ville använda det som fanns hemma.

Zucchinin i sig är ju inte så smakrik så man får krydda till det hela eller ge den en smakkompis. Jag hittade en stor burk med grillad paprika. Den strimlades och lades ut ovanpå zucchinin. Blev jättegott! Det är också gott att tärna i fetaost och oliver eller soltorkade tomater. Lite rödlök och riven ost med mycket smak blir också bra.

Om du vill göra ett glutenfritt pajskal kan du kolla in receptet på denna spenat- och fetaostpaj eller så provar du den variant som gått hem riktigt bra hos familjen och som jag hittade hos matvännen Monika. Detta krispiga pajskal på mandelmjöl är toppen.

Zucchinipaj

Ugn 225°

Pajdeg på dinkel

3 dl dinkelmjöl (siktat bara eller hälften fullkorn)
125 g smör
2 msk kallt vatten
salt och ev någon krydda, gott med körvel i pajdegen

Lägg allt utom vatten i en matberedare och mixa tills det börjar gå ihop. Tillsätt vatten och mixa tills det börjar bli en degklump. Ta ut på arbetsbänken och arbeta samman snabbt. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den känns kladdig. Tryck ut pajdegen i en form, nagga med en gaffel över hela ytan och ställ sen i kylen en halvtimme ungefär. Värm under tiden ugnen till 225°.  Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Fyllning zucchinipaj

Börja med att skölja och ev skala zucchinin (egen skörd skalar jag inte).  Skär i skivor och lägg ut ovanpå hushållspapper. Strö över lite salt och låt stå i 20-30 minuter så mesta vätskan dras ut. Torka torrt på ytan med hushållspapper. Lägg ut skivorna ovanpå den förgräddade pajbottnen.

Jag lade alltså grillad paprika ovanpå zucchinin, men ta det du tycker om eller som finns hemma. Färska tomater, getost, fetaost, lök, oliver. Riv ett par deciliter av en god och smakrik ost och strö över grönsakerna. Jag använde västerbotten och parmesan denna gång.

Blanda ihop en äggstanning på 3 ägg, 1 dl mjölk och 2 dl creme fraiche. Jag använder matgrädde och fraiche baserad på havre. Går att ta halva mängden matgrädde och sen vatten. Vispa samman alltsammans. Salta och peppra. Till just denna paj har jag i 1-2 tsk av kryddan Persillade som jag tycker går så fint ihop med zucchinin. Häll över fyllningen och ställ in pajen mitt i ugnen och grädda i ca 30 minuter tills den fått fin färg och stannat. Låt stå en liten stund innan du hugger in.

Hoppas det smakar!

Ännu mera zucchini

Om du har mera zucchini kanske du vill kolla in receptet på den goda grönsaksröran ratatouille.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

 

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?